2013. február 22., péntek

Viharfelhők a Vatikán felett

Öt nappal a lemondása után, a múlt pénteki kijelentéseivel a Szent Péter bazilikában a pápa kétszer is utalt az Egyházon belüli súlyos viszályokra, valamint figyelmeztette az Egyházat azok ellen, akik a nagyközönség tapsát keresik miközben elfordulnak az Úrtól. Ezennel XVI Benedek közvetetten megerősítette, hogy a Vatikánon belüli klánharcok döntő szerepet játsztottak lemondásában, mint ahogy ezt sokan sejtették. Nem biztos azonban, hogy ezek a belviszályok önmagukban elegek lettek volna, ha nem történt volna valami rendkívüli. Olaszország egyik nagy napilapja -La Repubblica- (ami nem egy pletykalap) talán rá is jött XVI Benedek lemondásának fő okára.

Szerdai számában, bennfentes informátorokra hivatkozva La Repubblika feltárja, hogy tavaly december 17-én borult ki a bili, amikor a pápa megkapta egy belső nyomozás jelentését. A jelentést a pápa három bizalmas bíborosai írta alá, a spanyol Julián Herranz, az olasz Salvatore De Giorgio és a szlovák Jozef Tomko. A Vatikánból tavaly kiszivárogtatott információk indították be a nyomozást, amelyek többek közt mindenféle belső intrigágról szóltak. A három bíboros jelentése -a La Repubblika szerint- két vaskos kötet formában került a pápa asztalára és tartalma állítólag annyira felháborította őt, hogy nyomban elhatározta, le fog mondani. Az olasz újság szerint, a jelentést XVI Benedek személyesen fogja átadni utódjának.

Többek közt az olvasható a La Repubblikában, hogy nyomozásuk során a három bíboros több vatikáni, egymással vagy egymás ellen mahináló fakciót azonosított, ami vélhetően nem volt nagy meglepetés a pápa számára. A jelentés szerint azonban az egyik fakció tagjait homoszexuális viszonyok kötnek össze és ráadásul bizonyos Egyházon-kívüli homoszexuális "szeretők" zsarolják őket. Arra is kitér a jelentés, hogy a meleg vatikáni "szentemberek" egy római külkerületi szaunaházban, egy római belvárosi szépségszalonban és egy érsek használatába került volt egyetemi otthonban szoktak orgiázni egyéb szexuális partnereikkel. Ha minden igaz, ezek az épületek minden bizonnyal jól fel vannak szerelve relytett kamerákkal és ha a felvételek elkezdenének megjelenni a világhálón, a botrány könnyen elsöpörheti azt, ami marad az Egyház méltóságából. Kérdés, hogy kik állnak az egész mögött és, hogy pontosan mit követelnek hallgatásukért a fehérmájú papoktól. Mindenesetre, ha igaz amit állít a La Repubblika -eddig a Vatikán nem cáfolta meg-, a Római Katolikus Egyház még betegebb, mint ahogy lehetett gondolni és egyre lehetségesebbnek tűnik Szent Malakiás prófécia beteljesülése, miszerint a következő pápa lesz az utolsó.
http://www.guardian.co.uk/world/2013/feb/21/pope-retired-amid-gay-bishop-blackmail-inquiry

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése