2013. február 27., szerda

Elvették a nyugdíjukat - itt az újabb pofon

Miután a több évtizedet katonaként, tűzoltóként, rendőrként szolgáló emberek szolgálati nyugdíját megadóztatták és leminősítették járandósággá, most újabb dologgal kell szembesülniük: a szolgálati járandóságból levont 16 százalék nem minősül adónak, így nincs mivel szemben érvényesíteni az adókedvezményeket.

2012. január elsejétől becslések szerint 30 000 embertől vonták meg a szolgálati nyugdíjat, és nyugdíjreformmal indokolva adtak "helyette" szolgálati járandóságot azoknak, akik nem töltötték be az 57. életévüket. A szolgálati járandóságban részesülők emiatt hátrányokat szenvednek el, nem mernek kötelezettségeket vállalni, hiszen soha nem lehet tudni, mikor vonja meg tőlük egyetlen jogszabály meghozásával a kormány járandóságukat. Továbbá a szolgálati nyugdíjak megadóztatása és járandósággá alakítása következtében több ezer család került kilátástalan helyzetbe, vagy lehetetlenedett el a tervezett vagy már megtörtént hitelfelvételek kapcsán: a járandóság, mint jövedelem ugyanis a banki szabályok szerinti hitelfedezetre alkalmatlan.
Infinety network
Néhány hete a Független Rendőr Szakszervezet megkereséssel fordult a NAV-hoz, mivel szerintük félreértésekre adhat okot, hogy a szolgálati járandóságban részesülők számára a NYUFIG által januárban kipostázott értesítők az ellátást a 16 százalékos levonás ellenére adómentes bevételként tüntették fel. Levelükben feltették a kérdést az adóhatóságnak, minek minősül a szolgálati járandóság csökkentése, ha az nem adó vagy adóelőleg - a levonásnak csupán a mértéke azonos az SZJA-val.

- Jogászaink eddig úgy tudták, hogy az állam számára kötelezően befizetendő pénzek adók, vagy vámok, vagy illetékek, vagy járulékok, vagy bírságok lehetnek. A NAV hozzánk küldött válaszából kiderül: a szolgálati járandóságból levont 16 százalék egyiknek sem minősül, a becsületes neve: csökkentés - olvasható a szakszervezet honlapján.

A FRSZ úgy fogalmazott, a NAV tájékoztatása szerint a szolgálati nyugdíjuktól megfosztott állampolgárokat az a "megtiszteltetés" érte, hogy számukra a kormány egy új állami pénzelvonási kategóriát alkotott. Elmondták, megkeresésüket az is indokolttá tette, hogy több tagjuktól érkezett kérdés arra vonatkozóan, hogy miként tudják igénybe venni az adókedvezményeket. A NAV válasza szerint sehogy, mivel bár 2012-től a szolgálati járandóságot személyi jövedelemadóval megegyező összeggel csökkentett mértékben folyósítja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság, ez nem jelenti a személyi jövedelemadó levonását, így azzal szemben sem adókedvezmény, sem adóalap csökkentő kedvezmény (kivétel a családi kedvezmény) nem érvényesíthető.
http://www.stop.hu/belfold/elvettek-a-nyugdijukat-itt-az-ujabb-pofon/1126043

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése