2013. február 5., kedd

Készpénznélküli társadalom lépésről lépésre

A most indult program keretein belül a Dél-Dakota Bányaipari és Technológiai Egyetem lesz az első olyan intézmény, ahol az új, becsaphatatlan biometrikus kriptológiát, rövidebb nevén biokriptológiát, bevezetik a személyazonosításra. Az eljárás lényege, hogy a leolvasó nem csupán az ujjlenyomatot ellenőrzi, hanem mélyen a bőr rétegeibe behatolva, több ilyen réteg leolvasása mellett, a vérben található hemoglobint is azonosítja.
A szabadalmazott technológia minden ujjleolvasást fix érték nélküli számmá alakít, amely minden egyes leolvasás alkalmával megváltozik.
Az adatok titkosítása a legmagasabb szintű biztonságot nyújtja, mivel a számokat nem lehet felhasználható módon másolni, se boltok, se a bűnüldözési szervek, vagy akár hekkerek, de még a fejlesztő Nexus Smart Pay által sem.
A Nexus Smart Pay programot 50 diák és négy tanár részvételével, az iskola két helyszínén tesztelik.
A folyamat során a fogyasztó pénzt helyez el egy számlán, amihez hozzárendelik biometrikus adatait. Az iskola diákjai és tanárai ezután az ujjukkal fizetnek. A tranzakcióhoz nincs szükség se pénzre, se hitelre, se bank vagy személyazonosító kártyára, de még pin kód megadására sem.
A biometrikus kriptológia rádióhullámok segítségével a bőr több rétegét is leolvassa. A technológiát más területeken, például fizikai és logikai hozzáféréshez is lehet majd alkalmazni.
Szuperbiztonság
A módszer megakadályozza a személyazonosság lopást, mivel nincs szükség arra, hogy az ember okmányokat hordjon magánál, a rendszer pedig rendkívül biztonságos, zárt és különleges titkosítással ellátott környezetben működik.
„A Bányaipari Egyetemen célja a technológiai haladás támogatása az emberi életminőség javítása érdekében, így büszkék vagyunk arra, hogy nemcsak az első egyetem, de az első szervezet vagyunk a világon, amelyik ilyen tesztprogramban részt vesz,” mondta Duane Hrncir, az egyetem elnöke.
„Izgalommal tölt el bennünket, hogy ennek a technológiának az úttörői lehetünk. A Nexus USA Hanscan céggel való együttműködés természetes folyamat számunkra.”
A Nexus USA a spanyol központú Hanscan Identity Management leányvállalata, amelynek az olajmágnás Klaas Zwart a tulajdonosa.
„A Nexusnak egy olyan teszthelyszínre volt szüksége, amelyik elég fejlett technológiailag az eszközök és a rendszer kezelésére, olyan diákokkal, akik műszaki beállítottságúak és így a használat nem okoz számukra nehézséget,” mondta Al Maas, a Nexus USA elnöke.
„Reméljük, hogy kielégítő visszajelzést kapunk tőlük, hogy tovább fejleszthessük a terméket és megtaláljuk a népszerűsítéshez szükséges megfelelő marketing módszereket. Ez egy innovatív egyetem. Már csak meg kell mutatnunk a világnak a terméket.”
„A módszer rendkívül kényelmes, azonkívül biztonságos, tehát szerintem nagyon gyorsan el fog terjedni. Lépést tartunk a technológia korával. Láthatjuk, hogyan lett a faxból email, és hogyan vándorolt az email a számítógépből a mobiltelefonba.”
„Három év alatt az egyszerű telefonálástól odáig jutottunk, hogy életünk minden részét telefonon intézzük,” mondta Maas.

 Forrás: mg.co.za

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése