2013. április 1., hétfő

A ciprusi parlament elnöke Izland példáját követné: „a trojka szorításában nincs jövő”

A múlt héten Yiannakis Omirou, a ciprusi képviselőház elnöke azt hangoztatta, hogy országa számára eljött az idő, hogy „vállalják a felelősséget”, miközben a végső megoldást keresték. Ugyanakkor vasárnap már úgy gondolja, hogy a „trojka által követelt felelősség a létező legrosszabb fajta gyarmattá minősíti Ciprust.”
Az izlandi mintára javasolt megoldása szerint az országnak „el kell hagyni a trojkát és az Európai Stabilitási Mechanizmust,” hogy ezáltal biztosíthassák az ország „nemzeti függetlenségét, szuverenitását, erkölcsi integritását és gazdasági függetlenségét.”
Lehet, hogy igaza van.
Az alábbi táblázat alapján ítélve az EU-EKB-IMF trojka kezelte országok mintapéldájának számító Görögország nem áll túl jól Izlandhoz képest.
Munkanélküliségi adatok Görögországban és Izlandon
„Amennyiben kötjük magunkat a trojkához és a memorandumhoz, Ciprus sorsa meg van pecsételve és az országnak nincs jövője,” mondta Omirou.
A Famagusta Gazette a következőket írta:
„Nincs egyéb alternatíva, mint kiszabadítani Ciprust a trojka és a memorandum szorításából,” nyilatkozta Yiannakis Omiru, házelnök.
Omiru kifejezte meggyőződését, hogy nincs az a főügyész, amelyik ne akarná kivizsgálni egy független bizottság által feltárható bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy ki felelős az ország gazdaságának tönkretételéért és a bankszektor összeomlásáért.
Omiru beszélt a trojka követeléseiről, amelyek szerinte idővel meg fognak sokszorozódni és Ciprust a létező legrosszabb fajta gyarmattá minősítik.
„Azt üzenem Ciprus népének, hogy nincs más út, nincs más mód kiszabadítani (az országot) a trojka és a memorandum szorításából.”
Hozzátette, hogy nyilván „ez az út áldozatokat követel majd… de a trojka és az EMS elhagyásával biztosíthatjuk nemzeti függetlenségünket, szuverenitásunkat, erkölcsi integritásunkat és gazdasági függetlenségünket.”
„Amennyiben kötjük magunkat a trojkához és a memorandumhoz, Ciprus sorsa meg van pecsételve és az országnak nincs jövője,” mondta Omirou.
 Forrás: Zerohedge.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése