2013. április 25., csütörtök

Putyin felfedte a Berezovszkij-levél titkát

Amelynek üzenete: nálunk nincs pardon!
Több kolléga kért arra, hozzam nyilvánosságra, hogy Berezovszkij leveleket írt nekem - mondta Putyin elnök. Valójában két levélről volt szó, az egyik az év elején érkezett, a másikat már a halála után kaptam meg. A levelekben elismerte, hogy sok hibát követett el, és kérte, hogy haza jöhessen Oroszországba. A levelekre nem is válaszoltam - ezt mondta Putyin, amikor élő műsorban válaszolt a telefonálók kérdéseire.
Tudjuk jól, hogy Berezovszkij egy milliárdos zsidó volt, aki kényszerűségből már törlesztett valamennyit az Oroszországban összeharácsolt vagyonából. A nyugati körök nem nézték ezt jó szemmel, vagy a vagyonának csökkenésével együtt csökkenő gazdasági súlya miatt kezdett háttérbe szorulni. Egy lehetséges menekülési út lett volna számára (valószínűleg már jól látta, hogy vagy Oroszország, vagy a nyugati zsidók fogják teljesen kiforgatni), megalázkodva visszatérni Oroszországba, és valamit kezdeni a megmaradt vagyonnal. Ha ezt Putyin elnök engedélyezi, akkor ha nem is milliárdos, de jómódú maradhatott volna - és élő...
Putyin nem véletlenül nem válaszolt neki. Sok olyan személlyel van tele a világ, akik kisebb vagy nagyobb összegeket nyúltak le az orosz államtól és távoztak külföldre. Tele volt velük Ciprus, Izrael, ilyen-olyan offshore szigetek, de hazánkban is van olyan körzet, ahová ezek nagyobb csoportban letelepedtek. Ha Putyin szóba áll Berezovszkijjal, az annyit jelentett volna, lehet tárgyalni, elfelejteni a lopásokat, ármánykodásokat, acsarkodásokat, hazugságokat. De nincs bocsánat. Oroszország nem csupán ország, hanem birodalom. Méghozzá egy hatalmas birodalom. Nincs sem lehetősége, sem szüksége rá, hogy bárkinek is megbocsásson olyan bűnöket, amelyeket a nép megjegyzett magának, mert az a rend felbomlásának kezdete lenne. Lehet tárgyalni, becsalogatni az ellenfeleket a saját térfélre, de a pallos minden esetben előbb-utóbb lesújt! Teljesen lényegtelen, hogy politikai, gazdasági, erkölcsi kérdésekről van szó. Mert a birodalom egyik ismérve, hogy nem felejt!
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése