2013. május 3., péntek

Amikor véletlenül megérdemelt büntetést osztanak ki…

Ítélet a hamis bombadetektorok ügyében
A brit törvényszék bűnösnek találta az 56 éves James McCormickot, egy volt (fegyelmi okok miatt kötelékből elbocsátott) rendőrt, aki hatalmas vagyont harácsolt össze a számos országnak, többek között Iraknak, Thaiföldnek, Pakisztánnak és Grúziának eladott “bombadetektorokkal,” miközben tudta, hogy nem működnek.
ade-651-inuseMcCormick állítása szerint ezek a “detektorok” fel tudják ismerni a robbanóanyagokat, levegőben és vízben is, nagy távolságokról. De az ADE-651 nevű, leginkább egy golflabda-keresőre hasonlító készülék, amit forgalmazott, és amibe a keresett anyagra “érzékenyített intelligens kártyákat” kellett rakni, semmit sem csinált. Körülbelül annyira volt megbízható és hatékony, mint egy varázsvessző. Elem se kellett bele, mert a készüléket állítólag a statikus elektromosság hajtotta, amit a felhasználó mozgása kelt. A készülék működési módját tárgyaló kis cikk parasztvakító, tudományos kifejezésekkel telezsúfolt hablaty volt, úgymint hogy az “magkvadrupól-rezonancia és magmágneses rezonancia” elvén működik. A forgalmazó szerint (a belerakott kártyától függően) kitűnően felismer fegyvereket, drogokat, szarvasgombát, emberi tetemeket, csempészett elefántcsontot, sőt bankjegyeket akár egy kilométerről is, föld alatt, falakon át, víz alatt, még repülőgépről is. Az ára teljesen baráti, 28-40.000 euróért kaphatók a csodakészülék különféle modelljei.
ade-651-caseDe aztán kezdtek kibukni a problémák. A New York Times egyik levelező riportere, hivatásos iraki sofőr és őrszemélyzet, kilenc rendőrségi ellenőrzőponton ment át két (engedélyezett) AK-47-essel a birtokában anélkül, hogy egyetlen alkalommal is megállították volna, pedig minden ellenőr számára kötelező volt a készülék használata. Az iraki polgárok is több alkalommal tettek panaszt, mivel a készülék “tévedhetetlenül felderítette a sampon és a szappan legkisebb maradékát is.” Az iraki rendőrség egy tisztje, Dzsahim Husszein is nyilatkozott, mely szerint “akiket megállítunk, a legtöbb esetben túl erős parfümöt viselnek, és ennyi.” McCormick természetesen visszavágott, melyben közölte, hogy a parfümökben nyomokban megtalálható az RDX nevű robbanóanyag, és mivel a készülék ilyen érzékeny, azért reagál rá.
Nem ez az első eset. Voltak már korábban mások is, akik ilyen hülyeségeket adtak el még hülyébbeknek, akik bevették — aztán az Egyesült Államok katonasága tesztnek vetette alá a készülékek hadát, melyek közül egyik sem tudott észlelni egy _tonna_ TNT-t, még akkor sem, amikor közvetlenül az azt hordozó teherautó mögött voltak. Hasonló csodákat árult pl. a Quadro Corp (Quadro Tracker néven), a német Unival (Sniffex Plus és HEDD1), és a brit ComsTrac (Alpha 6). Egyik sem tud még egy petárdát sem érzékelni…
csodadetektor
Aztán dr. Markus Kuhn, a Cambridge Egyetem számítógéplaborjának munkatársa alaposabban górcső alá vette a készüléket. A “csodakártyák” nem voltak mások, mint azok a fajta rádiós matricák, amiket a boltokban lopásgátlásra használnak. Nincs bennük semmi, amit programozni lehetne, se memória, se processzor, és egyáltalán semmiféle plusz információt nem lehet rajtuk rögzíteni. Egy ilyen kártya beszerzési ára majdnem húsz forint! Viszont jó arra, hogy legalább valamennyire elektronikusnak látsszon, és elég lapos. A készülék “kártyaolvasója” nem volt más, mint egy teljesen üres műanyag doboz, a maradék részekbe pedig kiselejtezett lemez- és CD-meghajtók elektronikáját rögzítették bele ragasztószalaggal, hátha valaki mégis szétszedi. Az, hogy miért tudott akármit is csinálni, igazából az antenna rögzítési módjából fakadt, ugyanis a használó legkisebb kéz- vagy csuklómozdulatára is elkezd ide-oda remegni — ami a “pozitív jelzés” volt. Az egész készülék, nagyvonalú becslések alapján sem került 40-50 eurónál többe.
Ez még mindig nem volt elég az átvert népek meggyőzésére. Aztán amikor több ezren sebesültek meg Bagdadban 2009 októberében és decemberében bombázások kapcsán, már túl sokan kezdtek el gyanakodni. A felszínt kicsit megkapargatva kiderült, hogy összesen legalább 15 iraki katonai vezető és parlamenti politikus kapott nagy összegű kenőpénzt, hogy a köznép számára azt nyilatkozzák, amit csak kell. Egyikük például: “Nem azért tartóztatták le McCormickot, mert a készülék nem működik, hanem mert nem hajlandó az amerikai és brit titkosszolgálatoknak elárulni, hogy működik a készülék.” Természetesen a több millió dollárnyi baksis sokat nyom a latban.
Szóval a “vállalkozó urat” végül bíróság elé citálták: SZÁMOLJON EL azzal az 58 millió euróval, amit ezekért keresett — nevetséges, hogy nem is közönséges, hanem csupán adócsalás miatt bukott meg. Csak Iraknak több mint 1500 készüléket adott el, és az ezek hatására kialakult bizonságérzet miatt a motozások számát nagymértékben csökkentették, és számos bombagátló falat, mert fenntartásuk költséges, lebontottak. Aztán ennek meg is lettek a következményei, amellyel természetesen egy brit bíróság nem foglakozhat. (Pár száz emberélet? Ja, hogy nem nálunk? Akkor mindegy.)
James McCormick tehát megkapta a bírótól a maga tíz év börtönbüntetését. Tanulságos história. Vajon mikor állítjuk hazánkban bíróság elé azokat, akik mindenféle működésképtelen vackot (úgymint: nyugati demokrácia, hitelek, új tandíjrendszer, minden iránti tolerancia stb.) tudatosan adnak el jó áron, lepénzelt funkcionáriusok közreműködésével NEKÜNK?

Z. Ribka


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése