2013. május 3., péntek

Egy temetés margójára

A judeofeudalista, címkórságos, a munkát és a munkásembert lenéző Horthy rezsim korszakát megmagyarázhatatlan okok miatt a magukat nemzetinek nevezők széles rétege valamiféle aranykornak látja. Beteges nosztalgiával gondolnak arra az időszakra, amikor szavakban folyt a nagy nemzeti propaganda, a valóságban viszont úgy szétszaggatták a magyar népet, hogy mind a mai napig érezteti romboló hatását. A főméltóságú legfelsőbb Hadúrnak -kormányzónak-, a kegyelmes, méltóságos, nagyságos urak világának visszasírása nagyfokú kreténségre vall. A Nem, nem, soha! lózungra úgy gondolnak, mintha annak bármiféle tartalma lett volna. Arra viszont nem akar senki emlékezni, hogy a budai Várban, a kormányzói lakosztályban, bridzspartik közben a zsidó Chorin báró és szintén zsidó baráti körének véleményei alapján döntött a korlátolt szellemi képességű Horthy az ország dolgairól.
Két fia, István és Miklós a pesti éjszakai élet botrányfigurái voltak. A kormányzóhelyettest, aki repülőtiszt volt, egy átdorbézolt éjszaka után furcsa baleset érte az orosz fronton, a kisebbik fiát Miklóst, a szerb partizánokkal való együttműködés (hazaárulás) miatt a Gestapo vitte el, mert itthon senki nem mert fellépni ellene.
Ennek a "büdös proli, büdös paraszt és büdös baka" korszaknak egy közismert szereplőjét, Horthy István kormányzóhelyettes özvegyét a mai napon temették el. Ez nem adna okot a véleményünk kinyilvánítására, már csak azért sem, mert a holtakról vagy jót, vagy semmit - elvet ebben az esetben be is tartjuk. Tehát nem Horthy Istvánné (Mrs. Ilona Bowden), Edelsheim-Gyulai Ilona tisztességes temetését kifogásoljuk, hanem azt a furcsa komédiát, mely ezt a temetést kísérte.
Horthy Istvánnét a második világháború alatti ellenállásért 1993-ban a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki. Ez még nem ok arra, hogy Lezsák és a búcsúztatón megjelentek úgy viselkedjenek, mintha valami nagy közéleti személyiséget temettek volna. Arra, hogy a jobbikosok mit kerestek ott, nincs magyarázat. Talán hiányzott nekik a "büdös proli" jelző, amit akkoriban -a régi szép békeidőkben- biztosan megkaptak volna. De nem ezek az apróságok tették furcsává ezt a temetést, hanem a cionmédia rég tapasztalt nyüzsgése.
Minden hírközlő eszköz versengve tudósított erről az óriási hírértékű eseményről. A belvárosi Főplébánia-templomban készült fényképek a díszszázaddal, Lezsákkal, a panoptikumból kivonult, agyonjelvényezettekkel együtt sem volt akkora szenzáció, mely ekkora nyilvánosságot érdemelt volna. Különösen a cionmédia részéről. Akkor mire fel ez a nagy nyüzsgés?
Hát a Horthy család híres zsidóbarátsága okán. Horthy egész famíliája a zsidóság lekötelezettje volt. A Nemzeti Hadsereget a szegedi rabbik által összegyűjtött pénz indította el a kibontakozás útján, a hatalombirtoklás időszakában minden tanácsot zsidó vezető személyektől kapta, és Portugáliában a zsidó Chorin báró járadékából élt a család. Nincs ebben semmi különlegesség, ez volt, és kész. De a cionmédia nem így gondolja, ők egy demonstratív kampányba keveredtek, mert úgy gondolják, Horthy Istvánné is közéjük tartozik. De az is lehet, hogy ezt nem csak gondolják, hanem tudják is. Különösen azóta, amikor a régi szép békeidőkben a Nemzeti Színházban elhangzott: "Rebeka, ki a színházból!". Agyon is vertek ezért pár embert, akkoriban.
Egy idős hölgy halála természetes, mint ahogy az is, hogy a családja és a barátai elbúcsúztatják. A nagy hajcihő pont ennek az eseménynek a méltóságát vette el.
Kassai Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése