2013. május 17., péntek

Másfél éve nem volt ilyen magas az államadósság, az NGM szerint az állaamdósságkezelő előrelátó volt

A kormány elkötelezett az államadósság tartós csökkentése mellett, és olyan gazdaságpolitikát folytat, ami ezt lehetővé is teszi – tudatta a Privátbankár szerkesztőség a gazdasági tárca. Mint írják, a “Nemzetgazdasági Minisztérium tisztában van az államadósság jelenlegi szintjével (aki nem, az itt megnézheti), de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az adósság hullámzik, így nem érdemes a havi adatokat nézni, mert ezek félrevezethetik a közvéleményt”.
Az államadósság alakulását csak hosszabb távon és csak GDP arányosan vizsgálva kaphatunk objektív képet, állítják az NGM-nél, úgyhogy ennek szellemében eljárva az alábbi grafikonnal segítjük olvasóinkat:
Az adósságállományt a magas forint állampapír-kibocsátások növelték, mivel az év első hónapjaiban az időarányos tervet meghaladó bruttó forint kibocsátások valósultak meg, ezáltal stabilabbá válik az adósság finanszírozása az év hátralévő részében – magyarázza az NGM. A nemzetközi befektetői hangulat esetleges romlása esetén is meg tud felelni az ország a hátralévő törlesztési kötelezettségeinek, ha az év elején egyfajta „puffert”, tartalékot képez az Államadósság Kezelő Központ. Ennek tükrében az átmeneti állománynövekedés kedvező helyzetként és az Adósságkezelő előrelátásaként értékelhető. Vagyis az ÁKK előrelátó volt, ezért az állománynövekedés.
“Az Alaptörvényben egyértelműen rögzítettük, hogy az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság a teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza. Ehhez a kormány továbbiakban is ragaszkodik” – szögezte le az NGM.
(privatbankar)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése