2013. május 17., péntek

Ukrajna eladja gázvezetékeinek egy részét

A Kommerszant-Ukrajina napilap szerint már folyamatban vannak a tárgyalások Moszkva és Kijev közt az ukrán-orosz energetikai együttműködés kiterjesztéséről. Az EU reményeivel ellentétben nem fogják a nyugati pénzemberek privatizáción keresztül megkaparintani az ukrán gázszektort - ehelyett Ukrajna eladja Oroszország számára az ország gázvezeték-hálózatának egy részét, cserébe azért, hogy az ország így orosz forrásból hosszú távon olcsóbb gázhoz jusson.
Úgy tűnik, bármennyire is jelen van a nyugati lobbi Ukrajnában, az ügyben senki nem tud magyarázattal szolgálni, hogy miért kell Ukrajnának az Európai Uniótól drágábban megvennie az orosz gázt, mikor azt közvetlenül Oroszországból is megvehetné. Jelenleg Ukrajna az Európai Uniótól vásárolja a földgázt - amit az Európai Unió az orosz gázmezőkről importál, majd az orosz import gázt azzal az indokkal adja el Ukrajnának, hogy így csökkenjen Ukrajna Oroszországtól való függősége.
Ezt az előnytelen helyzetet láthatóan még az erős lobbi-tevékenység sem tudja fenntartani, és akár tetszik a nyugati vezetőknek, akár nem, ezzel a megállapodással megkezdődött Ukrajna integrációs folyamata az Eurázsiai Unióba.
Hídfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése