2013. május 9., csütörtök

Ózd nem kér a cigánysátorból!

A Fidesz-kormány és a Fidesz-önkormányzat három éve alatt Ózdon munkahelyteremtés gyakorlatilag nem történt, csak az ígérgetésekig jutottak. Az ígérgetések egyik eleme az úgynevezett Manda-projekt, vagyis a Magyar Nemzeti Digitális Alapítvány keretében egy olyan nagyszabású intézmény víziója, amelyet uniós pályázati pénzekből hoznak majd-majd-majd létre, és ahol a magyar kultúra kincseit digitalizálják. Hétszáz új munkahelyet, informatikai csúcstechnológiát, Európa kulturális GPS-térképére felkerülést ígértek. A projekt tartalma zavaros volt és folyamatosan változott, a pénzügyi forrásokat senki sem látta még, a műszaki terveket sem, de Riz Gábor (Fidesz), Ózd országgyűlési képviselője mindig is nagy magabiztossággal szavalt és szónokolt róla. 
Mindenesetre huszonnégy hónap alatt egyetlen kapavágás sem történt. 
Május 8-án, szerdán az ózdi önkormányzat képviselőtestülete zárt ülést tartott. Ezen a nyilvánosság kizárásával megszavaztattak a fideszes szavazógépezettel egy dokumentumot, amelyben a beígért digitalizációs intézet csiribí-csiribá immáron mint Nemzetközi Roma Központ szerepelt. 
Ejnye, de ismerős! 
Mi is ez? 
Sokan emlékszünk a Cigány Világsátorra, amit Miskolcra akartak ráerőltetni, de az ottani közfelháborodás és széles körű aláírásgyűjtés hatására meghátráltak. Aztán ezt a cigány világsátras központot Sárospatak nyakába akarták akasztani, de ott is rendkívül heves ellenállásba ütköztek vele. 
Nos, amit Miskolcról is, Sárospatakról is elzavartak, az most suttyomban megérkezett Ózdra. Fű alatt, csendben, mondvacsinált ürügyekkel a nyilvánosságot kizárva, az eredeti nevét eltitkolva, és úgy, hogy a sehogyan sem haladó digitális intézet eredeti tartalmát erre a cigányközpontra cserélték ki. Sunyin, gyáván, mindenféle mellébeszélésbe elrejtve. Munkahelyteremtés gyanánt... 
A hír gyorsan elterjedt Ózdon, és Miskolchoz, Sárospatakhoz hasonlóan óriási a lakosság felháborodása. Mindenki attól tart, hogy tömegesen érkeznek majd újabb cigányok a meglévő kb. 15 ezerhez, és Ózd mindörökre cigányrezervátummá válik. Rögtön megalakult egy Facebook-csoport a tiltakozásra Ózd nem kér a cigánysátorból! címmel (https://www.facebook.com/groups/171245849701603 /), ide várják a csatlakozni kívánókat, és máris megkezdődött a demonstrációk szervezése. 
Ózd élet-halál harca új állomásra érkezett, és minden eddiginél nagyobb szükség van az összefogásra. A város elemi érdekeit semmibe vevő cinikus fideszes „képviselőknek” pedig számot kell adniuk arról, miért akarják Ózdot végképp cigányteleppé tenni. 
(magyarremeny.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése