2013. május 10., péntek

Százmilliárdos megszorítás jön

Varga Mihály szerint emelkedhet a tranzakciós adó, a Népszabadság úgy tudja, a készpénzfelvétel terhe például megduplázódhat. Varga Mihály péntek 11-kor jelenti be, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy az ország kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás alól – írja a hvg.hu.
A lap egyben idézi Varga Mihályt, aki a HírTv-nek azt mondta, Magyarország a tranzakciós adó emelésével kerülhet ki a túlzottdeficit-eljárás alól. A tárcavezető szerint illetékből kevesebb bevétel folyt be az államkasszába, mint amennyit vártak.
Hozzátette, megvizsgálják, hogy a bankokra és pénzintézetekre kivetett teher emelésével végrehajtható-e a kiigazítás. A javaslatokat akár már ezen a héten is eljuttathatja a kormány az Európai Uniónak. Varga ettől függetlenül vitatja a lépés szükségességét, szerinte ugyanis az uniós szakemberek tévednek: az államháztartási hiány nem fogja elérni a 3 százalékot.
A Népszabadság pénteken azt írta, a Varga-csomag részeként a készpénzfelvétel terhe a mai 3 ezrelékről 6 ezrelékre nőhetne, az átutalásoknál alkalmazott 2 ezrelékes mérték pedig 3-4 ezrelékre emelkedne, ha erre szükség lesz.
Az Index szerint a megszorítás teljes összege 100-120 milliárd forint lehet.
(Forrás: hvg.hu )

“Atomvillanás balról” 150 milliárdos megszorítást jelentett be Varga Mihály

A nemzetgazdasági miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány első körben 92,9 milliárd forintos zárolást hajt végre az államháztartás intézményrendszerén belül. Ha ez nem lesz elég akkor felfüggesztik az egyszeri beruházások finanszírozását. Ha ez sem lenne elég a túlzottdeficit-eljárás alól való kikerüléshez, akkor újragondolják a tranzakciós adót, az energiaadót és a bankadót. A magyar kormány meglép egyenlegjavító intézkedéseket, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól- jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő.
A kormány mai ülésén áttekintette az Európai Bizottság tavaszi, legfrissebb jelentését és döntéseket hozott- kezdte Varga Mihály. Beszámolt róla a sajtótájékoztató elején, hogy az elmúlt években az Európai Bizottság jelentéseivel szemben mindig a magyar kormány tervei igazolódtak be, szerinte ez most is így lesz. Az Európai Bizottság nem számol a közszférában nominálisan stagnáló fizetésekkel, a hatékonyabb adóbeszedés hatásával, és azzal sem, hogy az önkormányzati szférában tavaly többlet alakult ki – mondta Varga azzal kapcsolatban, hogy miből adódik a különbség a kormány és Brüsszel államháztartási előrejelzései között.
Varga szerint igazságtalan módon méri a magyar gazdaság teljesítményét az Európai Bizottság. Szerinte ezt igazolja a sikeres államadósság-csökkentés és a deficitmutató, amiben Magyarország 7. az Európai Unión belül.
92,9 milliárdot zárolnak
A kormány egyensúlyjavító intézkedésekről döntött és a következők megtételét javasolja- mondta ezt követően. Ahhoz, hogy kikeüljön Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól, három körös javaslatsort tesznek. Az első lépés egy zárolás az államháztartás intézményrendszerén belül. 2013-ban és 2014-ben összesen 92,9 milliárd forint értékben zárolnak a különböző fejezeteknél. Amennyiben a gazdasági mutatók kedvezőbben alakulnak, akkor feloldhatják ezeket- mondja Varga, aki szerint ez elegendő lesz az eljárás felfüggesztéséhez.
Beruházások felfüggesztése
A második lépés, ha az első nem lenne elegendő, akkor a kormány az egyszeri, átmeneti beruházások finanszírozását a költségvetésből felfüggeszti. Ez a jelenleg futó beruházásokra vonatkozik. pl a stadionlépítésekre, a Parlament felújítására. A miniszter közli, ezek a folyó finanszírozásban nem vesznek részt, csak akkor lehet majd ezeket folytatni, ha az államnak plusz bevétele származik épületek eladásából például. Elmondta, a beruházások finanszírozása a GDP-nek mintegy 0,2 százalékát teszi ki. Varga szerint az első két kör mintegy 150 milliárd forintos egyenlegjavítást jelent és reményeik szerint elegendő lesz.
Harmadik lépés: adóemelések
A harmadik lépésben – bár az első kettőnek Varga szerint elegendőnek kell lennie, hogy kikerüljünk az eljárás alól – a kormány kész további intézkedések meghozatalára. Eszerint készek a tranzakciós illetéket emelni és újragondolni az energiaadót, vagy a bankadót. “Reményeink szerint ezekre nem lesz szükség”- tette hozzá Varga.
Kérdésre válaszolva elmondta, a zárolás valamennyi költségvetési intézményt érint az Országgyűléstől kezdve a minisztériumokon át a bíróságokig. Giró-Szász András hozzátette: összesen 17 intézmény van (egészségügyi intézmények, stb.), melyeket nem fognak érinteni a zárolások, ezek mind az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartoznak.
A kormány szerint semmilyen intézkedés nem kellene
Varga arról is beszél, hogy az intézkedések ahhoz kellenek, hogy necsak a kormány, hanem az Európai Bizottság számításai szerint is 3 százalék alá csökkenjen az idei hiánycél. Elmondja, hogy szerinte a zárolásokkal 2,7 százalék kell, hogy kijöjjön Brüsszelben, ami elegendő lesz, hogy kikerüljön az ország a túlzottdeficit-eljárás alól.
Az egyik kérdező közben a szekszárdi trafikügyről kérdezi Giró-Szász Andrást. A kormányszóvivő elmondja, hogy helyi ügyről van szó, ezért a kormány nem foglalkozott vele, kérdezzék meg a polgármestert.
Varga Mihály szerint egyébként egy nehéz időszaka következik a magyar gazdaságnak, hogy igazolni tudjuk Brüsszel felé, hogy a számításaik nem helyesek és ezek vitákat generálnak.
Kérdésre válaszolva arról is beszél, hogy időnként a Bizottság egymástól eltérő döntések alapján hoz intézkedést egyik, vagy másik ország kapcsán. Nehéz ebben logikát találni- mondja Varga, aki ezért nem tudja, mi várható a május végi ülésen, ahol a túlzottdeficit-eljárásról döntenek.
Giró-Szász nyomatékosítja, hogy a magyar kormány szerint egyáltalán nem lenne szükség ezen intézkedésekre, ezeket mind az Európai Bizottság véleménye miatt hozzák. Ha idén az első két intézkedés nem lenne elegendő, akkor a kormány meg fogja kérni Brüsszelt, mondják meg, mekkora szám szerintük az, ami hiányzik ahhoz, hogy az eljárás alól kikerüljön az ország és akkor azt a bankadóval, a tranzakciós adóval és más intézkedésekkel meg fognak hozni.
“Atomvillanás balról”
Varga Mihály az intézkedésekkel kapcsolatban elmondja, amikor katonának bevonult, Szombathelyre vitték és elmondták neki, hogy az egy első lépcsős laktanya, ha megtámadják az országot, ők kell, hogy elsőként védelmet nyújtsanak. Van második és harmadik vonal is, nekik csak később kellett volna beavatkozni- vont párhuzamot a három körös intézkedéscsomaggal a miniszter. Ha az első két lépcső nem nyújt védelmet, jöhet “az atomvillanás balról”, a harmadik kör, amikor a tranzakciós illetéket is hajlandóak lennének növelni, illetve újragondolná a bankadót és az energiaadót.
(MTI)

Vészmegszorítások?


92,9 milliárd forintot zárol az állam. A kormány bejelentése szerint azért teszik ezt, hogy az EU túlzott-deficit eljárásából kikerüljön a magyar állam. Első lépésként teszik ezt, majd második lépésként leállítják az állami befektetéseket és egyéb beruházásokat. Harmadik lépésként újabb adókat vezetnek be.
Mindez nagyon hasonlít egy vészforgatókönyvhöz. Többször foglalkoztunk korábban a kormány hazardírozó pénzpolitikájával. Látható, hogy az egész pénzrendszer rendkívül instabil. Felmerül a kérdés, hogy miért kellene ez alól az eljárás alól kikerülnünk, amikor a kormány állítólag éppen keleti nyitást hajt végre. A keleti nyitást senki nem értékeli pozitívan atlantista részről, elég egyetlen pillantást vetni a most zajló amerikai-orosz külügyi birkózásra Szíria miatt, gyorsan felmérhető, hogy a kemény csaták még hátra vannak. Ha viszont a keleti nyitás a fontosabb, akkor kit érdekel a túlzott-deficit eljárás? Többszörös nyereségre lehetne számítani a másik oldalon. Vagyis, valaki már megint hazudik!
Úgy tűnik a keleti nyitás a kormány részéről egy nagy blöff, ami azt a célt szolgálja, hogy némileg stabilizálja a közhangulatot, de valójában csak azt teszik, amit a gazdáik megengednek, és az általuk meghúzott határokon belül mozognak.
Ki fogja a kárát látni a zárolásnak első sorban? Természetesen a kórházak, iskolák, szociális intézmények. Nem elég, hogy már kórházakat, kórházakban egész osztályokat kell bezárni emberhiány miatt. Hiába hivatkoznak arra, hogy ez nem közvetlen költségvetési összeg, hanem a tartalék, a szociális rendszer komoly fizetési nehézségekkel küzd. Olyanokkal, amelyek sok esetben már magát a működést veszélyeztetik.
Felmerül a kérdés, hogy a felelős kormány valójában kinek és miért felelős? Mire föl a kormányzati sikerpropaganda, miben teljesít jobban az ország? Csupán egyetlen dologban, hogy a nemzeti színeket erősebben nyomtatják ki a baráti nyomdák, ami nem jelent semmit. Keleti nyitás, Magyarország jobban teljesít, rezsicsökkentés, ezek a kormány részéről csupán üres szavak, melyek a roskadozó gépezet fenntartását szolgálják. Agymosásban jobban teljesít az ország, illetve annak (meg)vezetői, mint 4 éve. Aki túl sok ajtót nyit ki politikai életútja során, azt előbb-utóbb mindenhonnan kizárják. És akkor jöhetnek a vészmegszorítások!
Tálas András

Újabb 1,3 milliárdot költhet kommunikációra a KIM


Közbeszerzést írt ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a 2013-2014-es kommunikációs feladatai ellátására, a megbízás becsült értéke nettó 1 milliárd 330 millió forint – közölte a Kreatív. Tárgyalásos közbeszerzést írt ki a KIM a 2013-2014 évi kommunikációs feladatai ellátására – írta a Kreatív. A keretösszeg nettó 700 millió forint, amelytől 90 százalékban el lehet térni igény esetén, így a becsült érték áfa nélkül 1 milliárd 330 millió forint.
A tervek szerint az idén július 22-től induló és 2014 június végéig szóló megbízás során a nyertesnek médiatervezést, médiavásárlást és reklámtevékenységet kell végeznie, valamint kommunikációs stratégiát kell kidolgoznia és rendezvényeket kell szerveznie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése