2013. június 5., szerda

Árvíz: megjelentek a katasztrófa vámszedői Pesten

A közelgő árhullám hordalékaként megjelentek a katasztrófa első vámszedői is Budapesten. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint idegenek, a katasztrófavédelem munkatársainak kiadva magukat összesítést készítenek a pesti alsórakpart közelében álló ingatlanokról, s az azokban tárolt értékekről. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tagadja, hogy készülne ilyen hivatalos összesítés. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb adatai szerint Budapestnél 664 centiméter a Duna vízszintje. Mindenhol jelentősen emelkedett a folyó vízállása. Nagybajcsnál 691, Komáromnál 626, Esztergomnál 591 centiméteres vízállást mértek legutóbb. Nagymarosnál 570 centiméteres a Duna vízszintje. Az OMIT szerdára virradó éjjel arról tájékoztatott, hogy a korábban várthoz képest egy nappal később várható a Duna áradásának tetőzése. Így a Szigetközben szombaton várható a tetőzés, a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. Budapesten hétfőn tetőzik a Duna, 875 centiméteres vízállással. Nagymarosnál ugyancsak hétfőre várják a tetőzést, 730 centiméteres vízállásnál.
A fővárosban jelenleg húsz helyszínen folyik védekezés; kiemelt fontosságúnak számít a Margitsziget és a Római part. A Margitszigeten megkezdődött a védmű kiépítése. A fővárosban veszélyhelyzetet hirdettek ki a Duna-menti területekre, tehát az I., a II., a III., a IV. az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületekben.
Megjelentek a katasztrófa vámszedői Budapesten
A közelgő árhullám hordalékaként megjelentek a katasztrófa első vámszedői is Budapesten. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint idegenek a katasztrófavédelem munkatársainak kiadva magukat lakásokba csöngetnek be a Belgrád rakparton található társasházakban. Az idegenek arra hivatkoznak, hogy felmérést készítenek – többek között megkérdezik, hányadik emeleten van a lakás, illetve milyen értékek találhatók benne.
Értesítettük az esetről a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is, ahol Kisdi Márk Máté szóvivő elmondta: “Az Igazgatóság semmiféle anyagi felmérést – sem telefonon, sem személyesen – nem végez Budapesten. Éppen ezért kérjük a lakosságot, idegeneknek semmiféle információt ne adjanak ki ingatlanjaikról, illetve az azokban tárolt értékekről.” A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Pénzcentrum.hu megeresését követően hamarosan közleményt ad ki az esettel kapcsolatban.
(pénzcentrum)


Mennyei Atyánk!
Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy hatalmas erőddel csillapítsd le a természet erőit! Segíts, hogy a medrükből kilépő folyók gyorsan visszahúzódjanak helyükre és csituljanak az időjárási viszontagságok is! Óvj meg minket az árvíztől és belvíztől éppúgy, mint az aszálytól és viharkároktól, kártevőktől és kórokozóktól!
Nekünk és különösen pedig a veszélyeztetett területeken élő embereknek nyújts segítséget, legyen meg minden szükséges anyag, eszköz, felszerelés és jószándékú ember, hogy a károkat minimalizálni lehessen, megmeneküljön minden ember és minden érték.
Köszönjük Istenünk, hogy mellettünk állsz és segítesz minket! Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése