2013. június 19., szerda

Itt a globális adóhatóság

Volt már szó globális és uniós pénzügyi felügyeletről, létezik egészségügyi világszervezet, világbank, most pedig az OECD javaslata nyomán globális adóhatóság is lesz, az adókerülők elleni harc érdekében. A globális elit immár az utolsó kiskapuk betömésénél tart, egy olyan világot hozva létre, ahol minden ember a központi kormánytól függ.
A Washington Post arról számol be, hogy a 34 országot tömörítő Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet egy olyan globális rendszer felállítását javasolja, amely a világ minden magánszemélyének és vállalatának pénzügyi információit kezelné, hogy minden ember adótartozását nyomon követhessék.
Az adóelkerülés elleni harc éllovasának számító OECD kijelentette, hogy a rendszer már amúgy is kialakulóban van az Egyesült Államok által bevezetett jelentési kötelezettség miatt.
A Külföldi Ügyfelek Adózásáról szóló törvény előírja ugyanis, hogy az Egyesült Államokon kívüli pénzintézetek elküldjék az általuk vezetett amerikai állampolgárok nevén lévő számlák adatait az amerikai adóhatóságnak (IRS).
Bár sok pénzintézet panaszkodott az újabb szabályozás miatt, a legnagyobb pénzforgalmat bonyolító helyszínek, mint az Egyesült Királyság például, már korábban megállapodást kötöttek az Egyesült Államokkal az adatmegosztásról.
Az OECD azonban itt sem áll meg. Azt szeretné elérni, hogy a pénzintézetek más országokkal is osszák meg az USA számára elküldendő információkat.
A héten Írországban tanácskozó G8-ak számára beadott javaslatban a szervezet azt kéri, hogy a rendszer legyen automatikus és globális, hogy az adatok szabadon vándoroljanak a bankoktól, befektetési cégektől és egyéb pénzintézetektől a világ kormányaihoz.
Több európai nemzet jelezte már, hogy részt kíván venni a kezdeményezésben és az aláírók száma folyamatosan növekszik.
Az adóelkerülés kérdése azért is keltett nagy visszhangot mostanában, mert az Apple, globális gyártási és értékesítési hálózatának köszönhetően minimálisra tudja csökkenteni a bevétele után fizetendő adókat. Ugyanezt teszi a Starbucks, az Amazon és a Google is.
 http://idokjelei.hu/2013/06/itt-a-globalis-adohatosag/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése