2013. június 19., szerda

Újabb “nemmegszorítás”: így bukunk a Varga-csomagon

Varga Mihály szerint 110-120 milliárd, az MSZP szerint 130-150 milliárd forintos megszorítást jelent a tegnap bejelentett adócsomag, amely évi 40-50 ezer forint többletkiadást jelent a családoknak. Az ellenzék szerint szükségtelen az intézkedés, hiszen maga a gazdasági miniszter mondta két hónappal ezelőtt, hogy nem kell sem költségvetési kiigazítás, sem újabb adóbevétel a hiánycél tartásához. Az ellenzék azonban azt is kritizálta, hogy egy hétvége alatt a semmiből került elő és két nap alatt át is fut az országgyűlésen a megszorító csomag, amelyet máris módosítanának a kormánypártok. Eszerint az állampapírok kamata után mégsem kellene 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni.

Hétfőn jelentette be Varga Mihály a második adócsomagját. E szerint augusztustól duplájára emelkedik készpénzfelvétel után  a tranzakciós illeték, ami bármennyi lehet, míg az átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedne az illeték, itt megtartanánk a 6 ezer forintos felső korlátot. A vállalkozások által fizetett távközlési adó mértékét 3 forintra emelnék, az adó felső limitjét 5 ezer forintra növelnék. A bányajáradékot 16 százalékra emelnék. 6 százalékos egészségügyi járulékot kellene fizetni a kamatjövedelmek után, a bankok pedig az állam által átvállalt hitelek 7 százalékát fizetnék be adóban. A kormány hétvégén kiszámolta mennyit hoz mindez idén. „Most úgy számoljuk, hogy ha ezek a folyamatok tartósak lesznek, akkor ezekkel az intézkedésekkel nagyrészt tudjuk pótolni azokat a bevételeket, amit az alacsonyabb infláció okoz. Ez körülbelül 110-120 milliárd forintot jelent 2013-ban” – mondta el a nemzetgazdasági miniszter.

Az MSZP ugyanakkor 130-150 milliárd forintos megszorító csomagról beszél. Az ellenzéki párt szerint ez évi 40-50 ezer forintos többletkiadást jelent egy-egy családnak, és a csomaggal Varga Mihály a Matolcsy-féle gazdaságpolitikát folytatja. „Káros megsarcolás”
„A magyar gazdaság egyensúlyi pályán marad, 3 százalék alatti hiányt teljesítünk, és ehhez nincs szükség kiegészítő intézkedésekre” – ezt mondta hivatalba lépése után nem sokkal a gazdasági miniszter a Brüsszelnek megküldött konvergencia-program bemutatásakor.
„Valóban nincs szükség újabb kiigazításokra ahhoz, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól. Ezt nem lehet máshogy értékelni, mint a magyar vállalkozások és a magyar emberek felesleges és káros megsarcolását” – fogalmazott Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője.

Az adócsomag általános vitájában az ellenzéki képviselők felháborítónak tartották, hogy pénteken, mikor az országgyűlés tavaszi ülésszakának meghosszabbítását kérték a kormánypártok, még szó sem volt róla, hogy a költségvetés módosítását és új adóemeléseket tárgyalna a parlament. Varga Mihály hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatót, a törvényt pedig 10 órakor nyújtották be. Ekkor kérték a költségvetési bizottság jobbikos elnökét, hogy még az ülés előtt hívja össze a testület ülését. „Bevallom, hogy hezitáltam, hogy megtegyem-e ezt a gesztust azok után, hogy 10 órakor még arról sem volt fogalmam, hogy mi a címe ennek a törvényjavaslatnak” – mondta Nyikos László.
„Az azért mégis csak tarthatatlan, hogy ilyen nagy súlyú törvényjavaslat, mint ez a megszorító csomag, ismét úgy kerül a Tisztelt Ház elé, hogy a képviselők a bizottsági ülés előtt egy órával kapják meg az iromány szöveget” – vélekedett az LMP-s Vágó Gábor.
A parlament hétfő este sürgősségi eljárással már a javaslat általános vitáját is megtartotta. Azóta a részletes vita is megkezdődött, így 28-áig a kormánytöbbség el is fogadhatja az újabb Varga-csomagot.
Mibe fáj?
Azt egyelőre nem lehet pontosan kiszámítani, mennyit visznek el az új megszorítások a rezsicsökkentés hozadékából. Szakértők azzal számolnak, hogy a bejelentett plusz adókat teljes egészében áthárítják majd a cégek. Az ATV általunk megkérdezett elemzők úgy látják: a túlzott deficit eljárásnak nincs köze az új adókhoz, valószínűbb, hogy választási költségvetésre kell a pénz.
Kiszámoltuk mennyivel jár rosszabbul az, akinek 150 ezer forint érkezik havonta a számlájára. Azzal kalkuláltunk, hogy a képzeletbeli számla tulajdonosa csoportos beszedési megbízással és átutalással fizeti számlái egy részét, emellett vásárláskor havi 40 ezer forintot kártyával fizet, 50 ezret pedig automatán keresztül felvesz. Ezek a műveletek az adó emelése miatt csaknem 2800 forintot visznek el a fizetésből, és átlagos számlaegyenlege után is fizet a kamatadó 6 százalékos kiegészítése miatt.
Gergely Péter banki termékszakértő szerint akkor járunk a legjobban, ha bankkártyával vásárolunk, illetve ha utánanézünk a bankok ajánlatainak. „Ha egy jó bankszámlánk van, akkor akár lehet, hogy évente csak 5-6 ezer forintot fizetünk az összes költségre, de egy kedvezőtlenebb számlánál ez lehet akár az ötszöröse is, akár 30-40 ezer forint is” – mondta,
A bankokat egyébként további 7 százalékos adó is sújtja. Ezt az átvállalt önkormányzati hitelek után kell fizetniük. Bár Varga Mihály korábban azt mondta: a pénzintézetek jóváhagyták az intézkedéseket, a Bankszövetség közleményben cáfolta a minisztert. Azt írják, volt ugyan konzultáció, de megállapodásra nem vezetett.

A választásra készülnek?
A kormányzat újabb rezsicsökkentésekről beszél, ám telefonálni drágább lesz augusztustól, szakértők ugyanis a távközlései cégek esetében is az adó áthárításával számolnak. Madár István, a portfolio.hu elemzője szerint  az adóemelés a befektetőknek is rossz üzenet, mert azt tükrözi, hogy a kormánynak eszébe sem jut a különadók kivezetése. Az elemző egyébként úgy látja: a túlzott deficit eljárásnak nincs köze a Varga csomaghoz, más okai lehetnek.
„Az egyik az, hogy a kormány már látja, hogy bizonyos bevételek elmaradnak a várakozásoktól és szeretné megállítani ezt a folyamatot, nehogy ismét 3 százalék fölé csússzon a költségvetés hiánya, a másik lehetőség pedig az, hogy már most olyan bevételeket keres, amiket az ősz folyamán esetleg el tud költeni mondjuk a választásokra gondolva” – fogalmazott Madár István. Hozzátette: a bizonytalanságot az is növeli, hogy a kormány ezúttal nem rendelt számokat az újabb csomaghoz, így sem a bruttó bevétel, sem a költségvetésre gyakorolt hatás nem ismert.

(atv.hu )
Bal-Rad komm: A Nemmegszoritó Nemzethy Ügyek Kormánya a tegnapelőtt átadott “nemmegszoritó csomagocskával” természetesen nemzethy ügyeket szolgál.
Olyan választói parasztvakitás kezdődött, ami túltesz a rezsicsökkentésnek nevezett döbrögista csodatételen is. De persze a lényegen nem változtat. Pénzt, pénzt, pénzt begyűjteni-minél többet a NER kincstárába.
Azt a döbrögisták már megorrintották ugyanis, hogy hiába a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése, uniós pénzekre nemigen számithatnak. (Igen-ŐK-nem számithatnak, hiszen itt már régóta RÓLUK van szó-és nem Magyarországról!)
Az EU rafkósai ki fogják találni, hogy miért ne kelljen Magyarországnak pénzt adni?! Mert az EU már régóta rájött, hogy a Magyarország felé csurranó pénzek a döbrögista csürhe zsákjában landolnak! (Mondjuk ez más időszakokban is igy volt-de az Unió szemet hunyt a dolog fölött, hiszen baráti maffia nyúlta le a lét.
Döbrögink pedig nem egy kedvelt fazon uniós berkekben! Kiváltképpen nem a tegnapi-Reding-féle döbrögizmus elleni “összeesküvés” kitudódása óta.)
Rájött tehát a narancsos maffia, hogy euromilliárdokra nem számithat. Ámde nyakukon a “választás”-és a lóvé elfogyott! Márpedig az új stadionoknak állni kell, az udvart és a nyalonchadat táplálni muszály, árvizkárokat is kellene kiegalizálni, kéne Döbröginek egy Air Force One is, meg hát valamit kéne vetni a “nyuggereknek” meg a tanároknak is! Nem is beszélve ugye a határon túli “újmagyarok” megtámogatásáról.


-Mikhál úr és Mekkmester becsomagoltak, aztán Mikhál úr kicsomagolt!
Ettől persze-gyanithatóan-több pénz nem fog befolyni a döbrögista maffia házipénztárába, de pármillió magyarországi magyar zsebe még laposabb lesz, vagy ki is ürül teljesen.
(Arról nem is beszélve, hogy az EU “kedvencei”-a bankok és a szolgáltatók-siránkozásai nagyon is fogják zavarni EU-anyácska füleit. )
-Döbrögiék egy utolsó nagy rablásra szánták el magukat! Pontosan úgy, mint hivatali elődjük-a Maszop! Azok is-amikor már látták hogy a vég kikerülhetetlenül közeleg-minden óvatosságot félretéve kezdtek vad ütemű lopásba! Lett a vége falkaforradalom és 2/3!
Döbrögiék okosabban akarják csinálni a Nagy Lerablást!
DE LEHET OKOSAN RABOLNI? HOGY AZ ÁLDOZAT NE TEKINTSE MAGÁT ÁLDOZATNAK?
Hát Döbrögiék-és a többiek-nagy tévútja az, hogy szerintük lehet!
De a magyarok már kezdenek ráismerni a trükkökre!

Döbrögi és bűnbandája (a többi hasonszőrű kompániával együtt) maszek repülőflotta nélkül is “repülni” fog! Népi “légitársaság” fogja őket reptetni! És még akkor szerencsésnek is érezhetik magukat, ha csak repülni fognak! És nem a lógósok osztályába kerülnek!
 https://balrad.wordpress.com/2013/06/19/ujabb-nemmegszoritas-igy-bukunk-a-varga-csomagon/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése