2013. június 3., hétfő

Óriási árvizek Közép-Európában

Közép-Európában több területen katasztrófariadót rendeltek el az árvizek miatt, több térségnél magasabb árhullám fenyeget, mint a 2002-es árvízkatasztrófa idején.

Németország déli és keleti részén számos folyó kilépett a medréből a hetek óta tartó esőzések miatt, májusban a sokévi átlag 178 százalékának megfelelő mennyiségű csapadék hullott, ráadásul az esős időjárás napokig folytatódhat. Bajorország, Baden-Württemberg, Türingia és Szászország számos településén vasárnap katasztrófariadót rendeltek el. Passauban van a legsúlyosabb helyzet, ahol három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozik.

A Duna árhulláma várhatóan 11,2 méteren tetőzik vasárnap este, ami több mint a kétszerese a 4,5 méteres átlagos vízállásnak, és meghaladja a 2002-ben regisztrált 10,8 métert. A passaui óvárosba már vasárnap délután is csak csónakkal lehetett bejutni, a városrész lakóit evakuálták.

Passaunál folyik össze a Duna, az Inn és az Ilz - most éppen a belváros utcáin. További képekért kattintson a fotóra!
Forrás: MTI/AP/Armin Weigel

Ausztria és Csehország jelentős területein is áradnak a folyók és a hegyvidéki patakok. A 2002-es árvíznél is magasabb árhullámra készülnek Ausztriában a Duna, az Inn és a Salzach mentén. A folyók vízállása vasárnap megközelítette és helyenként már meg is haladta a 2002-es rekord vízállást. Az árvízvédelmi hatóságok mindamellett bíznak abban, hogy a Duna mentén a legutóbbi nagy árvíz óta emelt védművekkel megelőzhetők lesznek a nagyobb károk.

Drámai a helyzet a Salzburg tartományi Pinzgau térségében, ahol két embert eltűnt, miután földcsuszamlás sodorta őket magával. A térség vasárnap a földcsuszamlások és a vízátfolyások miatt megközelíthetetlenné vált.

Csehországban hárman meghaltak az áradásokban, hárman pedig eltűntek. A cseh kormány este 21 órától az ország csaknem egész területére szükségállapotot hirdetett. Csehországban vasárnap is szünet nélkül esett az eső.

Magyarországon hétfő reggel 6-tól emelik harmadfokúra a készültséget a Duna felső szakaszánál. Magyarországon is elkezdődött a védekezés, Budapesten várhatóan kedden éri el az alsó rakpart szintjét az árvíz, és szombat este 800 centiméteres vízállással tetőzik majd. A magyarországi helyzetről bővebben itt olvashat.

Ha árvíz által sújtott területen tartózkodik, és szívesen megosztaná velünk helyszíni tapasztalatait, kérjük, írjon a írjon a hirugyelet@origo.hu címre.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20130602-oriasi-arvizek-kozep-europaban.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése