2013. június 26., szerda

Szemezgetés az online médiából, a Kúria tárgyalása kapcsán

A tegnapi „elkent” tárgyalásról, és a körülötte kialakult eseményekről a különböző online médiumok, és televíziós csatornák lehozták, ami várható volt tőlük. Hol szárazon ismertetve a tényeket, hol kihangsúlyozva a verekedést és az előállításokat. Ez utóbbiban, nem meglepő módon az Origo és az Index jeleskedett leginkább. Ők már tudósításuk címét is úgy választották meg, hogy az eseményeket valamennyire a „biztos szárazföldről” figyelemmel követő olvasó akkor is elveszítse szimpátiáját a kifosztottak iránt, ha amúgy volt neki. Az Index szerint a „Devizahitelesek verekedtek az Oktogonnál”, az Origo szerint pedig „Megbénították a forgalmat a devizahiteles tüntetők”…
Tudják ők jól, hogy a hétköznapokban amúgy is fusztrált budapesti, vagy egyéb nagyvárosban lakó törzsközönséget miképp lehet a kívánt frekvenciára hangolni.
Az írások részletesen taglalják, ki kivel verekedett, és miért állították elő. Ha valaki megnézi az Origo cikke alatti kommenteket, egyből képet kap róla, hogy az efféle tudósítás miképp csapódik le azokban, akiknek még egyelőre nem ég a háza.
Felületesebb olvasóktól ezek után elvárni, hogy magáról a lényegről, a per tárgyáról, valamint a kapcsolódó krízisről mélyebben is elgondolkodjon, hiú ábránd, még akkor is, ha az említett írások néhány szóban azért erre is kitérnek. Ez a két online hírportál sajnos a legolvasottabbak közé tartozik, ezt nyilván tudja az ellenérdekelt oldal is. A cigány pedig annak húzza, aki fizet.
Az Origo-nak azért becsületére legyen mondva, kitért arra is, hogy a bámészkodók legtöbbje egyértelmű szimpátiával szemlélte az eseményeket. Az ilyen szimpátiát azonban meggondolatlan cselekedetekkel könnyen el lehet veszíteni.
Az ügyünkre nézve nem szerencsések az olyan „apró” tévedések sem, mint amilyet az Echo TV műsorvezetőnője ejtett a Falus Zsolttal készült interjújában, mely szerint ez volt az eddigi „legnagyobb devizahiteles tüntetés.”  A húszezres létszámú rendezvényt a Hősök terén azért enyhe illetlenség ennyire elfelejteni. Bizonyos szempontból persze ez is igaz, ez volt eddig a legnagyobb devizahiteles tüntetés, ahol sikerült verekedést is kiprovokálni, de ezt csak túlzott optimizmussal lehet sikernek elkönyvelni.
Mivel mindig az ellenségtől lehet a legtöbbet tanulni, hát éljünk ezzel a lehetőséggel mi is. Értsük meg, hogy a fősodratú média egyelőre nincs velünk, így egyszerűen nem adhatunk alkalmat nekik a ferdítésekre és hazugságokra. Az ilyen magas labdák egyszerűen nem engedhetők meg. Az is ferdít, aki azt állítja, hogy itt a rendőrök az ellenség. Nem így van. Az ellenség a mai világban az, aki elhallgat, ferdít és félretájékoztat, valamint lejárat. Ez a háború most az információ háborúja, és ezek benne a fegyverek.
Különösen igaz ez azért, mert a lényegről sajnos egyetlen egy hírportál nem tájékoztatott: hogy a devizahiteles kérdés büntetőügy, és a Kúria döntésének a valós jelentősége messze nem akkora, mint azt sokan hirdetik. A probléma gyökere sokkal mélyebben van, mint az árfolyamrés, és a THM kérdése.
Nem teljesen tartozik a tárgyhoz, de nem csak nálunk kezd kiborulni a bili, hanem billeg már a horvátoknál is. Most éppen a horvát OTP van terítéken. Biztató hírek ezek, bár ott még csak a bírósági fázisnál tartanak. Nagy kérdés, nekik sikerül-e, ami nekünk a jelek szerint nem, hogy a tárgyalótermek falain belül tartsák a kérdést… Ha igen, az a mi jogrendszerünkről sokat elmond. Ha nem, akkor az a világ általános helyzetéről mond el igen sokat.
Íme néhány cikk és hivatkozás:
Devizahitelesek verekedtek az Oktogonnál
http://index.hu/belfold/2013/06/25/devizahitelesek_verekedtek_az_oktogonnal/

Megbénították a forgalmat a devizahiteles tüntetők
http://www.origo.hu/itthon/20130625-elfoglaltak-a-fel-korutat-a-devizahiteles-tuntetok.html

„Le a bankokkal!” – áll a forgalom a tüntetők útvonalán
http://nol.hu/belfold/_le_a_bankokkal___-_all_a_forgalom_a_tuntetok_utvonalan

Később dönt a Kúria
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=657130

Tüntetés a devizahitelesek védelmében – Fotógaléria
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=657091&referer_id=toplist

Belvárosi bankoknak mentek neki a tüntetők
http://hvg.hu/itthon/20130625_Logni_fogtok__Az_oktogoni_Erstenel_tombo

Bálint Zoltán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése