2013. június 26., szerda

Afganisztánná válhat Szíria

Kezdetben csak a damaszkuszi rezsim beszélt arról, hogy külföldi terroristák harcolnak a szíriai felkelők oldalán, majd rövidesen tagadhatatlanná vált a külföldi harcosok jelenléte, s az is, hogy a nemzetközi al-Kaida terrorszervezettel kapcsolatban álló nemzetközi szunnita "szabadságharcosok" jelentek meg az egymással is rivalizáló ellenzéki táborban.

De nem maradt nemzetközi támasz nélkül Aszad elnök sem, az iszlám síita ágához tartozó alavita szír vezetés mellett felsorakozott az iráni vezetés és a libanoni Hezbollah terrorszervezet. Nemzetközi brigádok háborújává vált a rendszer ellenes felkelés, végkifejletét is az dönti el, lesz-e és milyen mértékű lesz a nemzetközi beavatkozás.
A szíriai harcok változó szerencsével zajlanak. A kormányerők megfékezték a lázadók látványos előretörését, mára visszafoglalták a kulcsfontosságú települések és stratégiai létesítmények zömét. Az ellenzék megosztott, a lázadók külföldön székelő katonai, politikai vezetése képtelen összefogni a Szíriában harcoló csoportokat, de befolyásolni is képtelen, így a terrorista módszerek - öngyilkos merényletek, robbantások - továbbra is a harci eszköztár elengedhetetlen kellékei maradtak.

A kormányerők és a mögöttük álló milíciák sem válogatnak az eszközökben egy-egy település ostromakor, de ők a légierő és nehéztüzérség bevetése nyomán a civil áldozatok sokaságát egy szabályos háború elengedhetetlen veszteségeként könyvelik el, s arra hivatkoznak, hogy a lázadók szándékosan telepítik központjaikat lakott területre. Az áldozatok száma egyre növekedik, az ENSZ júniusi adatai szerint is elérte a 93 ezret, közülük 1700 tíz évesnél fiatalabb gyerek. A kiskorúakat a lázadók öngyilkos merénylőkként és élő pajzsként is használják, a kormányerők pedig válogatás nélkül bombáznak olyan célpontokat is, ahol kiskorúak tartózkodnak.

Az európai uniós, Szíriába irányuló fegyverszállítási embargó május végi lejárta után új helyzet van alakulóban. Azzal párhuzamosan, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közös erővel próbálja tárgyalóasztalhoz ültetni egy genfi békekonferencia keretében a harcoló feleket, folynak az ígéretek a felek felfegyverzésére is. Noha az uniós külügyminiszterek az embargó meg nem hosszabbításáról hozott döntésük után közölték, hogy az EU tagországai a közeljövőben tartózkodnak az ellenzék felfegyverzésétől, Franciaország és Nagy-Britannia szinte azonnal az ellenzék felfegyverzése mellett állt ki.

Miután London és Párizs bemutatta bizonyítékait arra vonatkozóan, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert használtak a konfliktusban, az Obama-kormányzat is jelezte, kész a lázadókat katonai eszközökkel is támogatni, ám ezek a fegyverek Az európai országok és az Egyesült Államok is azért tartanak a lázadók felfegyverzésétől, mert nehéz garantálni, hogy a a fegyverek csakis a Szelim Idrisz tábornok vezette Szabad Szíriai Hadsereg, azaz a mérsékelt ellenzék kezébe kerülhetnek, a a szélsőséges lázadó csoportok kezébe viszont nem. Az ellenzék szervezetlensége miatt egyáltalán nincs garancia e szállítmányok biztonságára.

Oroszország, Aszad elnök egyik leghűségesebb támogatója kényes helyzetbe került, miután a fegyverembargó megszűntéről szóló döntést követően Aszad egy interjúban azt mondta, Moszkva leszállította a korábbi szerződés szerinti S-300-as rakétákat Damaszkusznak. Maga Putyin elnök cáfolta a bejelentést, hangsúlyozva, hogy Oroszország még "nem realizálta a szerződést". Vagyis egyelőre mindkét támogatói térfélen várakozó álláspontra helyezkedtek, mert bár nyilvánvaló, hogy valamit tenni kellene a vérontás megfékezésére, a líbiai és afganisztáni helyzet intő példa a nemzetközi közösség számára. Minkét országban az egykoron külföldi segítséggel felfegyverzett csoportoknak köszönhetően tombol az erőszak, káosz és instabilitás uralkodik.

Izrael álláspontja is jelzi a szíriai helyzet bonyolultságát. A zsidó állam jelezte, bármilyen esetleges nemzetközi katonai beavatkozás esetén is semleges maradna, viszont Izrael nemzetbiztonsága érdekében, ha szükséges, közbelép annak megakadályozásáért, hogy modern fegyverek kerüljenek a Hezbollah kezére, vagy hogy széthordják a vegyi fegyvereket. A zsidó állam tart attól, hogy az ellenzéki erők térnyerése, a vegyi fegyverek ellenőrizhetetlensége olyan destabilizációt indíthat el, amely tartós fenyegetést hozhat Izrael és az egész térség számára. A téma minden bizonnyal John Kerry amerikai külügyminiszter eheti izraeli látogatása során is terítékre kerül.
Népszava



Rövidhírek Szíriából

Hiába a tengeren vergődő fegyverszállítmány, és a többi megígért fegyver a kannibálok részére, a szíriai hadsereg offenzívája nagy lendülettel halad tovább.
Június 16-án 500 harckocsival és 25 000 katonával körbezárták Aleppót. A hadsereg lerohanta a város melletti repteret, és pár óra alatt elfoglalták. Jelenleg a városba behatolás stratégiáját készítik elő, miközben a tüzérség a banditák két főhadiszállását, valamint a felderítés által megjelölt pontokat lövi. A terroristák elkeseredetten próbálják visszafoglalni a repteret, két támadást indítottak, valamennyi kudarcba fulladt. Egy szíriai híroldal az összes elesett terrorista nevét felsorolta, akiknél valamilyen okmányt találtak. Az erről szóló cikk kiemeli, hogy majdnem mind csecsenek voltak.
A mai napon Tel Kalah városát is elvesztették a lázadók. A terroristák ugyan nem ismerik el a veszteséget, de a szíriai állami televízió bemutatta a felvételeket, amelyek ma készültek. A városban csend van, a katonaság járőrözik. A lázadók egy része elmenekült, több százan megadták magukat. A lázadók egy 20 fős csoportja küldöttséget menesztett a közeledő hadsereg elé, hogy át akarnak állni a hadsereg oldalára, mert csalódtak a "forradalomban". 
Eközben a terroristák egyik oldala egy fotó sorozatot tett közzé, amelyen egy keresztény papot, és két apácát végeznek ki. A kannibálok nem bírnak magukkal, és még mindig bíznak abban, hogy az odaígért amerikai fegyverek változtatnak a helyzeten. Olyan végtelenül primitív és provokatív képeket tesznek közzé, hogy ezek valóban kannibál állatok.
Hídfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése