2013. július 27., szombat

A Discovery leállította az RFID chipek veszélyeiről tervezett műsort


Miközben egyre többször halljuk, hogy a digitális technológiák elsősorban a mi biztonságunkat szolgálják, a veszélyekről szinte említést sem tesznek, pedig ezek is akadnak jócskán, a végcélról, a világ feletti teljes digitális uralomról nem is beszélve.
Még 2011-ben derült ki, hogy a Discovery „Állítólag” (MythBusters) című sorozatának készítői kénytelenek voltak leállni az RFID technológiáról tervezett epizóddal. Bár a mai napig nem egészen világos, hogy végül mi késztette a döntéshozókat a film törlésére, Adam Savage, a sorozat egyik műsorvezetője a következőket nyilatkozta:
„Több szinten szerettünk volna foglalkozni az RFID chipek kérdésével. Beszéltünk volna arról, hogy mennyire hekkelhetők, mennyire megbízhatók vagy nyomon követhetők, stb.”
Az elképzelés azonban komoly ellenállásba ütközött miután a producerek mélyebbre ásták magukat a témában és elkezdték megkeresni az RFID gyártással foglalkozó cégeket.
Adam, a Last Hope Konferencián elmondta, hogy a Discovery, a Texas Instruments és a legnagyobb bankkártya kibocsátók jogi képviselői bevonásával lefolytatott videó konferencián egyértelművé vált, hogy a cégek, akik komoly reklámbevételt jelentenek a csatornának, nem fogják hagyni egy ilyen műsor leadását.
A történet következő érdekes mozzanata, hogy később Adam visszavont mindent, amit a Last Hope Konferencián mesélt:
„Nagyon sok minden elhangzott az RFID chipekről és el kell ismernem, hogy nem minden információm állta meg a helyét, hiszen a videó konferencián én személyesen nem vettem részt. A Texas Instruments verziója a helyes. Az epizód törlésének okai olyan bizarr jellegűek, hogy senki sem hinne nekem, de legyen elég annyi, hogy a producer cég, nem a Discovery döntött a törlés mellett.”
Természetesen nem szeretnénk szükségtelenül összeesküvéseket gyártani, hiszen van belőlük éppen elég, de talán érdemes elgondolkodni, hogy miért nem hallunk a chipek sebezhetőségéről a tömegmédiában.
A japán Cryptographic Hardware and Embeded Systems például már 2011-ben bemutatott egy módszert, amivel a chipes kártyákat fel lehet törni. A töréshez szükséges eszközök akkor körülbelül 600 ezer forintba kerültek, ami egy bűnszervezetnek már jó beruházást jelenthet.
http://idokjelei.hu/2013/07/a-discovery-leallitotta-az-rfid-chipek-veszelyeirol-tervezett-musort/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése