2013. július 27., szombat

”Nyugat-2013” és hideg jazzkíséret


Az orosz katonai vezetés elégedett a keleti katonai körzetben található csapatok váratlan ellenőrzésének az eredményeivel. Ezt az értékelést adta csütörtökön Szergej Sojgu védelmi miniszter.
A keleti szomszédok nyugodtan fogadták az orosz hadsereg gyakorlatait. Ellentétben a NATO-val, amely nagyon aggódik a közelgő orosz-fehérorosz ”Nyugat-2013” gyakorlatok miatt. Brüsszel a hidegháború hagyományaihoz híven előre válaszlépéssel készült ”Stedfast Jazz” névvel.
A keleti katonai körzetben való hadgyakorlatokról szóló utasítás július 12-én érkezett a legfelsőbb vezetőtől, az orosz elnöktől. Egy nappal később máris teljes harci készültségbe kerültek a csapatok, egyes egységek a lőterekre vonultak. Ez volt a poszt-szovjet történelem legnagyobb harckészültségi ellenőrzése. A gyakorlatok utáni következtetésekről Szergej Sojgu védelmi miniszter számolt be a katonai szakértőkkel és az orosz média tudósítóival való találkozón, amely természetesen nem volt kritikától mentes. A katonai vezetőség azonban általánosságban véve magasan pontozta a megtartott gyakorlatokat.
Az orosz Fegyveres Erők harckészültségének váratlan ellenőrzése a ”keleti összehangolással” ezzel nem ért véget: Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban elmondta, hogy ezentúl általánossá válnak az ellenőrzések a hadsereg számára. Ezen kívül vannak tervezett rendezvények is, mint például a szeptemberben várható közös orosz-fehérorosz gyakorlatok ”Nyugat-2013” névvel. A gyakorlatokra Fehéroroszország területén, Oroszország nyugati katonai körzetében, valamint a Barents- és a Balti-tengereken kerül sor. Ezeken mintegy 13 ezer katona, 60 helikopter és repülőgép, továbbá 250 harcjármű vesz részt. A gyakorlatok a terrorista- és az illegális fegyveres csoportokkal szembeni hadműveletek kidolgozását célozzák meg.
A NATO gyakorlatokra adott ”válaszának” forgatókönyve azonban értetlenséget váltott ki az orosz Védelmi Minisztériumban. Körülbelül ugyanerre az időpontra időzítették a ”Steadfast Jazz 2013” gyakorlatokat, amelyek a washingtoni szerződés 5. cikkelyének az életbe léptetését sejtetik: gyors reagálás a szövetséges országok elleni agresszióra. Az orosz védelmi hivatalban ”hidegháborús ereklyének” nevezték el ezt a ”jazz elképzelést”. Ezzel a fajta értékeléssel egyetért Lukas Rescsinyszkij katonai szakértő is:
Nyilvánvaló, hogy a szövetségnek az orosz és fehérorosz állam lépéseire adott reakciójában felfedezhetőek a híres hidegháborús játék elemei, ami már régóta a NATO állandó stratégiája. Attól függetlenül, hogy mit hallunk a soron következő gyakorlatokról, vagyis, hogy már jóval korábban tervezték ezek végrehajtását és nem jelentenek közvetlen válaszlépést az orosz-fehérorosz gyakorlatokra, tény marad a következő: a szövetség mondhatni az orosz fél bejelentését várta a ”Nyugat-2013” gyakorlatok megtartásáról, hogy azonnal bejelenthessék a saját gyakorlataikat.
A szakértő hangsúlyozta, hogy Oroszország már régóta nem lát ellenséget a NATO vagy az Európai Unió személyében, továbbá igyekszik a geopolitikai érdekeket figyelembe véve partnereket választani magának, kialakítani vagy megerősíteni az egyes országokkal való kapcsolatokat, mint például Németországgal vagy Franciaországgal. Így a közelgő gyakorlatokkal kapcsolatos események aligha változtatnak Moszkva és Brüsszel kapcsolatán.
Az orosz hadsereg még is úgy döntött, hogy megnyugtatja nyugati kollégáit. A NATO-Oroszország Tanács brüsszeli ülésén egy különleges eligazítást tartottak, amelyen a közelgő orosz-fehérorosz gyakorlatokról számoltak be. A vitát Anatolij Antonov helyettes védelmi miniszter vezette, akinek az elmondása szerint annak érdekében, hogy senki se tehessen szemrehányást Oroszország számára a titoktartást és az átláthatóság hiányát tekintve, a NATO képviselőit megfigyelői minősítésében meghívták a ”Nyugat-2013” gyakorlatokra.
ruvr.ru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése