2013. augusztus 22., csütörtök

A Google tudja, mit csinálsz holnap

A Google megtette a következő lépést azon az úton, amelyen az internetes keresőmotor fokozatosan egy Star Trek számítógéppé alakul át.
A cég a múlt héten jelentette be, hogy egy bevezetésre kerülő új funkció segítségével a Google.com keresőoldal segítségével a felhasználók saját magukra vonatkozó információkra is rákereshetnek.
Mostanáig, ha valaki azt írta mondjuk a keresőbe, hogy „mit csinálok holnap”, a Google olyan oldalakat adott ki a találatokban, amelyek ilyen vagy hasonló szavakat tartalmaznak.
Az új funkció segítségével, természetesen kizárólag bejelentkezett és a Google naptárt használó felhasználók esetében, a keresés a felhasználóra vonatkozó információkat fog kiadni.
A szóhasználatnak nem kell pontosnak lennie. Ugyanazokat a találatokat kapjuk, ha azt kérdezzük, hogy „mik a terveim péntekre”. Amikor pedig azt kérdezzük, hogy „mi van a naptáramban ezen a héten” hosszabb listát kapunk. Az új funkciók egyelőre öt kategóriára terjednek ki: repülőgép járatinformációk, foglalások, vásárlások, teendők és fényképek.
Persze mindez csak akkor működik, ha a Google hozzáfér a kért információkhoz.
Tehát, azok számára, akik a Google Plus-on tárolják képeiket, a „thaiföldi fotóim” keresésre a releváns képek listáját kapjuk.
Aki azonban a Facebookon tárolja fotóit, nem jár majd sikerrel. Viszont akik összekapcsolták Amazon vagy iTunes fiókjukat a Gmail címükkel, rákereshetnek legutóbbi vásárlásaikra a „vásárlásaim” keresőszóval. Akik a Yahoo-t használják levelezésre nem élhetnek a funkcióval.
Az aktív Google felhasználók bizonyára tudják, hogy ezek nem teljesen új keletű dolgok, hiszen a Google Most részeként eddig is működtek, ami tavaly július óta elérhető az Androidos telefont használók és április óta az iPhone tulajdonosok számára. Az új webes keresőfunkciók pedig hasonlóak ahhoz, amiket a Google egy ideje tesztel már az asztali Gmail keresés részeként.
Az érdeklődők akár azonnal ki is próbálhatják, ha jelentkeznek a kísérleti üzemre.
Szerencsére még messze vagyunk attól, hogy társalogni lehessen a Google-lal és olyan kérdésekre kapjunk választ, mint például „Mit csináljak holnap?” Az új funkció egyelőre nem is fogja alkalmazni a cég által már májusban bemutatott „társalgó keresés” technológiát.
Bár az Apple Siri és a Google asztali keresés egykor nagyon is különböző eszköznek tűntek, az utóbbi egyre inkább hasonlít az elsőre. Akkor kezd majd keménnyé válni a helyzet, amikor ezek a szoftver botok elkezdenek vicceket mesélni.
A fejlesztés elég értelmesnek tűnik kényelmi szempontból és adatvédelmi aggályokra sem lehet hivatkozni, hiszen a kereső csak olyan információkban kutakodik, amiket a felhasználók maguk adtak meg.
Ettől függetlenül sok felhasználót ér majd meglepetés, amikor rájön, milyen sokat tud a Google róluk és, hogy milyen ügyesen alkalmazza a megszerzett információkat.
Nem véletlen, hogy a Google minden találati oldalon feltünteti a következő mondatot: „A keresési találatokat kizárólag ön láthatja.”
Az is megnyugtató, hogy bár a Google tudhatja mit fogunk csinálni holnap, nem tudja mit tettünk tavaly nyáron. Illetve amennyiben igen, ezt jól titkolja.

Forrás: stuff.co.nz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése