2013. augusztus 18., vasárnap

Dúl a gyász! Meghalt a cigánykirály.

Egy törökországi klinikán szombaton meghalt a romániai Florin Cioaba, aki a romák nemzetközi királyának tekintette magát, és akit áprilisban a Nemzetközi Roma Szövetség elnökévé választottak – jelentette vasárnap a Mediafax hírügynökség.
A szabadságát Törökországban töltő 58 éves Florin Cioabát szívinfarktussal szállították hétfőn kórházba, az orvosok azóta küzdöttek az életéért. Traian Basescu román elnök kérésére a legismertebb román szívsebész is Törökországba utazott, hogy szükség esetén segítséget nyújtson az ottani orvoscsoportnak. Halála kapcsán megrendüléssel nyilatkozott a román sajtónak az államfő. Florin Cioaba az apjától, Ion Cioabától örökölte 1997-ben a királyi címet. Ion Cioaba romániai cigányvajda 1992-ben koronáztatta magát “a cigányok nemzetközi királyává”. Királyi tekintélyét a romániai roma közösség jelentős hányada elismerte. Az ellentábor az önmagát császárrá koronáztató Iulian Radulescu mögé sorakozott fel. A “királyi” és a “császári” család közötti rivalizálást 2013 elején szüntették be.
A béke eredményeként szervezték ez év áprilisában az erdélyi Nagyszebenben a Nemzetközi Roma Szövetség kongresszusát, amelyen Florin Cioabát választották a szövetség elnökévé. Megválasztása után Florin Cioaba “roma útlevelet” ígért a szövetség büntetlen előéletű tagjainak. Mint mondta, az okmány “a közösségen belül lesz érvényes”, kiváltói a roma közösséghez tartozást, a közösség iránti elhivatottságukat fejezhetik ki általa.
Florin Cioabára – aki egy neoprotestáns egyház prédikátoraként is működött – a Traian Basescu román államfővel kialakított jó kapcsolata révén irányult gyakran a román média figyelme. Nemzetközi botrányt váltott ki azzal, hogy a roma hagyományoknak megfelelően 12 évesen adta férjhez lányát. A botrányt követően Florin Cioaba a gyermekházasságok ellen, a roma gyermekek iskoláztatása mellett foglalt gyakran állást. A közösség vezetőjeként több esetben is közvetítői szerepet próbált betölteni a romániai romák és a román hatóságok között.
(HVG)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése