2013. augusztus 2., péntek

Snowden belépett Oroszországba

Több mint egy hónapnyi várakozás után elhagyta a moszkva-seremetyjevói repülőtér tranzitját az amerikai titkosszolgálat szivárogtató volt munkatársa, Edward Snowden és belépett Oroszországba.
Snowden belépett Oroszországba
Több mint egy hónapnyi várakozás után elhagyta a moszkva-seremetyjevói repülőtér tranzitját az amerikai titkosszolgálat szivárogtató volt munkatársa, Edward Snowden és  belépett Oroszországba.
A volt titkosszolga, a titkos adatgyűjtésről szivárogtató Edward Snowden több mint egy hónapot töltött a moszkvai repülőtér tranzitjában, ám most megkapta az orosz bevándorlási hivataltól a szükséges dokumentumokat és elhagyhatta a repteret – mondta ügyvédje, Anatolij Kucserena csütörtökön az Interfax hírügynökség jelentése szerint.A moszkva-seremetyjevói reptér egyik képviselője azt mondta a Reutersnek: Snowden beutazott Oroszországba.
snowden ügyvédje az orosz hatóságok által kiállított papírokat mutatja forrás: rt russian / youtube
Snowden ügyvédje az orosz hatóságok által kiállított papírokat mutatja
(Forrás: RT Russian)


Köszönetet mondott az ideiglenes menedék biztosításáért Oroszországnak Edward Snowden, aki csütörtökön ismeretlen helyre távozott a moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitvárójából. Az amerikai kormány csalódottságának adott hangot.
Snowden megköszönte, majd eltűnt – az Obama-kormány csalódott
Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatmegfigyeléseit leleplező informatikus egy évre kapott menedéket az orosz hatóságoktól, de ez elvben meghosszabbítható. Snowden nyilatkozatát a WikiLeaks internetes leleplező portál közölte londoni keltezéssel közölt, csütörtök délután. Az amerikai informatikus élesen bírálta az Egyesült Államokat. Szerinte az elmúlt nyolc hét bizonyította, hogy az amerikai kormány nem tartja tiszteletben az Egyesült Államok jogrendjét, illetve a nemzetközi jogot. Végül azonban az igazság győzött – tette hozzá.
Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint a Snowdennek nyújtott ideiglenes menedékért köszönetet mondott az orosz hatóságoknak a WikiLeaks is.
Snowdennek 39 napon át sikerült elkerülnie az őt üldöző újságírókat. Értesülések szerint egy taxiban hagyta el a repülőteret, észrevétlenül. Az orosz hírügynökség szerint vele volt a WikiLeaks egyik jogásza, Sarah Harrison is.
A hírügynökség egyik forrása azt közölte, hogy a határőrizeti szervek az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálattól megkapták azokat a dokumentumokat, amelyek alapján Snowdennek joga van az Oroszországi Föderáció területén tartózkodni.
A férfi több mint egy hónappal ezelőtt érkezett Moszkvába Hongkongból, ezután ideiglenes menedéket kért az orosz hatóságoknál.
Az amerikai informatikust segítő orosz ügyvéd, Anatolij Kucserena azt mondta, hogy Snowden a repülőtérről biztonságos helyre távozott. Hozzátette, hogy ügyfele nem tervezi elhagyni Oroszországot, és nem akar Latin-Amerikába utazni. Korábban Venezuela, Bolívia és Ecuador is menedéket ajánlott Snowdennek.
Az ügyvéd arról is beszélt, hogy Snowden bárhol élhet Oroszországban, ahol csak szeretne, és nem akar valamelyik moszkvai nagykövetségen elrejtőzni.
Kucserena a Rosszija 24 televízióban arra célzott: Oroszországban élő “amerikai barátok” segíthetik kezdetben Snowdent, és feltételezte, hogy “egy lakásban vagy egy szállodában” verhet tanyát védence. Megmutatta a Snowdennek kiállított, ideiglenes menedéket biztosító dokumentumot is, amely 2014. július 31-ig érvényes, és tartalmazza a menekült fekete-fehér fényképét is.
snowden ügybédje az ideiglenes menedéket biztosító dokumentummal
Orosz jogvédő szervek úgy vélték, hogy miután Snowden megkapta az ideiglenes menedékjogot, már nem adhatják ki az Egyesült Államoknak, ha Washington ragaszkodna is ehhez. A törvények értelmében az ideiglenes menedék megvédi az amerikai informatikust attól, hogy akarata ellenére visszaszállítsák abba az országba, amelynek állampolgára, illetve ahol állandó lakhelye van. Az amerikai kormány csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Oroszország menedéket nyújtott Edward Snowdennek. A Fehér Ház csütörtöki állásfoglalásában közvetve utalt arra, hogy a történtek miatt Barack Obama elnök lemondhatja szeptemberre tervezett moszkvai találkozóját Vlagyimir Putyin elnökkel.
Jay Carney szóvivő azt mondta: “az amerikai kormány szerencsétlen fejleménynek tekinti a történteket, és mélységesen csalódott”.
Arra a kérdésre, hogy a Snowden számára biztosított menedékjog érinti-e a Putyinnal való szeptemberi csúcstalálkozóra vonatkozó döntést, a szóvivő úgy válaszolt: “tanulmányozzuk a csúcstalálkozó célszerűségét”.
Washingtoni értesülések szerint a Snowden-ügy miatt bizonytalanná vált az a “2+2-es” találkozó is, amelyet jövő hétre terveztek az amerikai fővárosban a két ország külügy-, valamint védelmi miniszterének részvételével. Erre utalt csütörtöki sajtótájékoztatóján a külügyminisztérium illetékese.
Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség által idézett amerikai tisztviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok ennek a találkozónak a célszerűségét is tanulmányozza. Hozzátette ugyanakkor, hogy végleges döntés még nincs. Orosz források szerint a “2+2″-es találkozót eredetileg augusztus 9-re tervezték.
Jurij Usakov, Vlagyimir Putyin elnök külpolitikai tanácsadója korábban Moszkvában igyekezett kisebbíteni az orosz lépés hatását Moszkva és Washington kapcsolataira. Kijelentette: a Snowden körül kialakult helyzet nem annyira súlyos, hogy befolyásolja a két ország viszonyát. Oroszország abban érdekelt, hogy fejlődjenek a kétoldalú kapcsolatok – tette hozzá.
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése