2013. augusztus 21., szerda

Beültetett művészet – GIF grafika chipen tálalva


Bár még nem érkeztünk el a Jelenések könyvének 13. fejezetéből ismert Fenevad Bélyegéhez, egyre több olyan újításról hallani, amelyek ebbe az irányba mutatnak, mint ahogyan az az alábbi cikkből is kiderül. (Joseph Candel)

„Csak az öltések fájtak, mert odanéztem, miközben csinálták,” mondja Anthony Antonellis grafikus, miközben próbálja megállni, hogy ne vakarja meg a mutató és hüvelykujja közötti területet.

Elmondása szerint a Brooklyn-i „testmódosító” specialista által végzett művelet fájdalommentes volt. A specialista körülbelül egy centiméteres vágást ejtett, hogy elhelyezhesse az RFID chipet.
Érkezésemkor éppen ezt sterilizálták. A szakember kérte, hogy a felvétel maradjon anonim.
Maga az NFC/RFID chip csupán akkora, mint egy homokszem, azonban a hozzá tartozó apró antennával egy rizsszem méretű üvegkapszulában helyezkedik el, ami így megvédi a parányi alkatrészeket a külvilágtól, jelen esetben az emberi szövetektől. A chip mindössze 1 kilobájtnyi adatot tárol és minden kompatibilis telefonnal, táblagéppel, kártyaleolvasóval vagy Arduino mikro kontrollerrel leolvasható, mint egy digitális kulcs.
„Általában adatvédelmi célokra használják, de nekem más terveim vannak. Az én céljaim éppen hogy nyilvánosak, mivelhogy a műveimet szeretném ilyen úton terjeszteni,” magyarázza a művész, miközben Androidos telefonját 1-2 centiméterrel a vágás felett tartja. A kijelzőn egy favicon jelenik meg, ami nem más, mint Antonellis digitális aláírása egy gradiens GIF képfájl formájában.
Az RFID jelek általában titkosítottak, Antonellis chipjének tartalma azonban bárki számára elérhető, persze azért írásvédett, így csak a tulajdonos tud új fájlt másolni rá, amikor úgy akarja. Ezek formátuma lehet GIF, JPG, Midi, favicon vagy ASCII.
Jelenleg egy 10 kockából álló, hatszínű, 1 kilobájtos fájlt tartalmaz.
A képen tehát a világ első beültetett hálózati műalkotását láthatjuk:
Antonellis-nek azonban további tervei is vannak. „Olyasmire gondoljunk, mint egy változtatható, digitális, hálózati tetoválás. Tehát valami olyasmire, ami nem fix vagy állandó információ,” mondja.
Jelenleg egy Androidos (idővel iPhone-ra is elérhető) alkalmazáson dolgozik, amit majd párosítani lehet a chippel. Az alkalmazás segítségével a chip tartalma nemcsak megtekinthető lesz, hanem a különböző művészek alkotásait le is lehet tölteni majd.
A „digitális tetoválás” nem tűnik túl helyénvaló kifejezésnek az újítás leírásához. Ennél sokkal többről van szó.
„A weboldalam helyett a kezem segítségével teszem közzé az alkotásaimat,” foglalja össze Antonellis, hogy számára mit jelent a projekt.
Időkjelei: Akinek ideje, türelme és nyelvtudása engedi, érdemes beleolvasni a fenti videó alatti YouTube hozzászólásokba. Példaként íme rögtön egy magától a „művésztől”:Forrás: animalnewyork.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése