2013. szeptember 6., péntek

Sokan nagyon sokat keresnek a szír polgárháborún

Naponta áruval megrakott teherautók százai sorakoznak a török-szíriai határ mentén, például az Öncüpinarhoz közeli határátkelőnél, hogy étolajtól kezdve pelenkáig Szíriában jelenleg hiánycikknek számító termékekkel lássák el a szíriai kiskereskedőket, akik aztán odahaza értékesítik a szükséges árucikkeket a nélkülöző lakosságnak.

"A szíriai oldalon minden iránt hatalmas a kereslet. Legutóbb papírszalvétát szállítottam" - mesélte Mustafa Demir, egy étolajjal megrakott teherautó sofőrje, aki szokásos útvonalán vitte Törökországból a szíriai határ közelébe a kívánt termékeket, hogy azután eladja a szíriai felkelőknek. Utóbbiaknak égető szükségük van alapvető élelmiszerekre, mivel a háború kezdi elzárni az eddig megszokott kereskedelmi csatornákat.

Nemcsak a török Öncüpinar városa vált nyüzsgő kereskedelmi központtá, a török-szíriai határvidék széltében és hosszában megélénkültek a kisebb határátkelők. Ezeken hiánycikkekkel, például bébitápszerrel tömött bőröndöket cipelő embereket lehet látni, akik aztán az árut Szíriába juttatják.

A Szíriával zajló kereskedelemben jelentős változások figyelhetőek meg: miközben a harmadik éve zajló polgárháború az egekbe röpítette az élelmiszerárakat, a furfangos és merész kereskedők a háborúban kialakuló hiánygazdaságban egyre több lehetőséget találnak maguknak. Az pedig nem valószínű, hogy a feketegazdaságot komolyan érintené a Bassár el-Aszad elnök kormányzata ellen fontolgatott külföldi légicsapás.

"Az országban uralkodó kaotikus helyzet, amelyben a központi hatalom elveszíti ellenőrzését a gazdaság felett, új lehetőségeket teremt azon külföldi kereskedők számára, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk a kormányzattal" - mondta Torbjorn Soltvedt, a Maplecroft kockázati tanácsadással foglalkozó cég munkatársa.

A több mint százezer ember életét követelő és otthonaikból milliókat elűző polgárháborús helyzetben a csempészek, közvetítők és a fuvarozási ügynökökkel dolgozó kis cégek megtalálják a módját, hogy jövedelmező üzletet teremtsenek. Ezek elsősorban a szomszédos országokban, például Libanonban működnek.

"Bárki, aki hajlandó Szíriába árut szállítani, nyereséges vállalkozásba kezd a háború és a kockázatok miatt. A szíriaiak pedig rájöttek: ez az egyetlen módja annak, hogy árukhoz jussanak" - mondta a Reuters hírügynökségnek egy közel-keleti forrás, aki szintén aktívan kereskedik Szíriába szánt árucikkekkel.

Az egyre súlyosbodó konfliktus és a növekvő fizetési problémák, amelyekkel a Szíriába szállítók küzdenek, fokozatosan elriasztják a nagy nemzetközi vállalatokat. "A hajótulajdonosok nem vállalják azt a biztosítási felárat, hogy Szíriáig hajózzanak. A beszállítók olyan kikötőkbe szállítják az árucikkeket, mint a törökországi Mersin, ahonnan aztán helyi kereskedők viszik tovább a rakományt" - tette hozzá egy másik, Európában lévő, hajózással foglalkozó forrás.

A hajóügynökök, kamionsofőrök és helyi tisztségviselők elmondása alapján egy új kereskedelmi útvonal rajzolódik ki a törökországi Mersin kikötővárosa és a Szíria határvidékén lévő ütközőzóna között, ahonnan a szíriaiak - többnyire felkelők - elszállítják a rakományt. Egy mersini hajóügynök hozzátette, hogy az új kereskedelmi útvonal és a vele járó üzleti kilátások a helyi árakat is megemelték: Mersinben ma ötször annyiba kerül a krumpli, mint korábban.

Libanonban szintén elsősorban kisvállalkozások kereskednek szíriaiakkal. "Még mindig vannak kis fuvarozó cégek, amelyek hajlandóak árut - például lisztet és cukrot - szállítani Bejrútból Szíriába, miközben a nagykereskedők a kilátásban lévő légicsapás miatt elhagyták a piacot, mert egyikük sem vállalja a kockázatot" - mesélte a korábban idézett közel-keleti forrás.

Libanon és Szíria között változatlanul élénk az üzemanyag-kereskedelem, az ebben "utazóknak" alig kell tartaniuk hatósági ellenőrzéstől.

Miközben a feketekereskedelem többnyire a felkelők által uralt területeken működő vásárlókat jelenti, a szíriai állam szintén érdekelt különféle termékek beszerzésében. Az állami beszerzők azonban, amelyek külföldi beszállítóktól próbálnak árut beszerezni, likviditási problémákkal küzdenek, ami arra kényszerítette Damaszkuszt, hogy visszavonja a liszt, cukor és rizs beszerzésére kiírt állami pályázatokat.

Kereskedelmi források szerint ez kisebb szervezettséget, viszont magasabb árakat jelent azoknak a beszállítóknak, akik hajlandóak a kormányzat által ellenőrzött területeken, például Damaszkuszban eladni. A jelenlegi piaci árak alapján egy rakomány liszt 10 százalékos felárral értékesíthető szíriai érdekeltségű partnereknek.

Ez azt jelenti, hogy a helyi kereskedők több millió dolláros üzleteket köthetnek, feltéve, ha biztosítani tudják a kifizetést. "A közvetlen kereskedésben nagy tétekkel játszanak, de az nem is gyenge idegzetűeknek való" - tették hozzá kereskedelmi források.

A szíriai helyzet a nemzetközi segélyszervezeteket is aggasztja. "Rendkívül nyugtalanít minket az élelmiszerek elérhetősége és az árak, amelyek bizonyos esetekben 300 százalékkal emelkedtek meg" - közölte Muhannad Hadi, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) Szíriáért felelős regionális koordinátora.
HVG



Oroszország hivatalos megkereséssel fordult a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez, hogy az elemezze ki a nukleáris rizikókat arra az esetre, ha az USA csapást mérne Szíriára.

A NAÜ-tagországok állandó képviselőit pedig levélben értesítette erről, jelentette be Vlagyimir Voronkov, Oroszország állandó képviselője a bécsi székhelyű nemzetközi szervezeteknél.
"Arra kérjük az ügynökséget, hogy haladéktalanul reagáljon a helyzetre és tájékoztassa a tagországokat azokról a rizikókról, amelyek a szíriai miniatűr neutronos reaktorra és egyéb létesítményekre mérendő esetleges amerikai csapással kapcsolatosak", közölte a diplomata.


http://hfr-rehost.net/gif/c6bcd307249e5803633762f2dfc2905cf58560c8.gif


Kína hadihajót küld Szíria partjaihoz (állításuk szerint megfigyelőként), ahogy egyre növekszik a feszültség az USA és Oroszország között is a Szíria elleni lépések árnyékában. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=z1C8QYZIrBk
Természetesen mi tudjuk, hogy ez ennél sokkal több....

Ahogy tegnap hírül adták, az oroszok is még 2 rombolót és egy rakétahordozót küldtek a már ott lévő 16 hadihajó mellé.

Korábban a franciák, ma pedig már az olasz hadiflotta is egy fregattot küldött Szíria partjaihoz.

Az amerikaiak ráadásul már nem csak a Földközi-tenger felől, hanem a Vörös-tengeren állomásozó Nimitz repülőgép-hordozóval és másik 3 hadihajóval is közelebb húzódtak a térséghez, ami a legkomolyabb erődemonstráció, amit láttunk....

Kína ma már nem csak erőt demonstrálva érkezett meg a térségbe, hanem komoly figyelmeztetést is eljuttattak Obama elnöknek, felhívva figyelmét a katonai beavatkozás következményeire, mind a térségre, mind a világgazdaságra és az olaj árára nézve...

Napokon, de ha optimisták vagyunk, akkor heteken belül kiderül mi lesz ebből az egészből, de bevallom, én semmi jóra nem számítok.
Nagyon rossz és elképesztően rossz vagy végzetes "megoldások" fognak következni. Hiszen a tervek csak ilyeneket tartalmaznak, már ami az emberiséget illeti..... (SBG Buddha)

http://www.infowars.com/report-china-sends-warships-to-coast-of-syria/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése