2013. szeptember 6., péntek

Sokba-nagyon sokba-kerül Magyarországnak Döbrögi passziója!

Azok után, hogy az Orbán-kormány a hazai foci fellendítésén fáradozik, nevezhetjük meglepőnek is, hogy tavaly a labdarúgásra szánt költségvetési keretnek mindössze 70 százalékát költötte el. Arról már korábban beszámoltunk, hogy Orbánék az idei évi költségvetésben megduplázták a focira szánt összeget, hiszen a 2012-es 7,8 milliárdos előirányzat után 15,9 milliárd forintot terveztek a költségvetésben az ezzel összefüggő célokra. Az azonban, hogy tavaly ténylegesen mennyit is költöttek focira, csak a most nyilvánossá váló zárszámadásból derül ki.
Az idei évi költségvetési előirányzat tükrében némileg meglepetésként szolgálhat, hogy a tervezett 7,8 milliárd forintnak a 32 százalékát nem használták fel, vagyis 5,3 milliárd forintot költöttek el. Arányaiban a legnagyobb elmaradás a terv és tényszámok között két esetben mutatkozott. Egyrészt a Nemzeti Sportközpontok beruházásra szánt 1,15 milliárdjából mindössze 284 milliót költöttek el (vagyis alig 25 százalékos a teljesítés), másrészt pedig a Debreceni Nagyerdei Labdarúgó Stadion rekonstrukciójára előirányzott 3,75 milliárd forintból is csak 1,9 milliárd lett felhasználva.
(Ami a stadionépítéseket illeti, az Orbán-kormány több projektet is be szeretne fejezni a jövő évben. Így az új debreceni stadion mellett átadásra kerül a Fradi és a Felcsút új arénája is, és még idén el szeretné kezdeni a munkálatokat a Haladás, a Videoton és a Diósgyőr stadionrekonstrukcióján.)
Mindezekkel szemben ugyanakkor 15,5 százalékkal többet költöttek Orbánék az MLSZ utánpótlás-neveléssel összefüggő és az országos sportági szakszövetségek akadémia rendszerének kialakításával kapcsolatos feladatokra. Az előirányzott 1,9 milliárd forint helyett 2,2 milliárdot fizettek ki.
Majdnem kétszer többet költöttek más sportokra Miközben a focival kapcsolatban nem használta ki az előirányzott keretet a kormány, más sportokkal összefüggésben majdnem kétszer többet költött. Ebben az esetben ugyanis a 2012-es 5,6 milliárdos terv helyett a tényleges kiadás 10,5 milliárd forint volt – az idei évi előirányzat pedig még a tavalyinál is pár millióval kevesebb lett.
Orbánék legnagyobb mértékben a sporteredmények, sportszakmai tevékenység anyagi elismerésével kapcsolatban lépték túl a keretet vélhetően a sikeres olimpiai szereplés miatt, hiszen a tervezett 2,3 milliárd helyett 5,1 milliárd forintot adtak ki. Ugyanakkor a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatására is 8 százalékkal többet költöttek: a költségvetésben előirányzott 2,5 milliárd helyett 2,7 milliárdot. Jócskán megugrott az állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztésekre fordított összeg: az előirányzott 109 millió forint helyett végül kicsivel több mint egymilliárd forint költség merül fel ezzel összefüggésben. Nem aprózta el a versenysport támogatását sem: az előirányzott 714 millió helyett 1,7 milliárd forintot költöttek. Ugyan a jövő évi előirányzat a tavalyinál is kisebb lesz, 642 millió forint, könnyen elképzelhető, hogy ismét túllépi ezt a keretet a kormány.
A labdarúgásra és az egyéb sportokra fordított összegek összesen a tavalyi évi előirányzatot 18 százalékkal haladják meg: a tervezett 13,4 milliárd helyett 15,8-at költöttek Orbánék, ám az idei évi előirányzat még ennél is jóval több: 21,5 milliárd forint, melynek 74 százalékát csak a focira fordítják majd.

(mfor)
Bal-Rad komm : Az itt felsorolt összegek természetesen költségvetési pénzek, amikben nem szerepelnek az adókedvezményként leirható-ám zömmel a futball “támogatására” kikényszeritett “felajánlások”!
Alaposan turbózza ezeket az összegeket nap-mint a nap a staduinépitések egyre növelvő kiadásai! Ha pedig még azt is figyelembe vesszük, hogy a Népstadion épitési munkálatai még el sem kezdődtek, és hát Szombathely és Székesfehérvár is kap majd stadiont-az összeg (Döbrögi passziója) meredeken fog majd emelkedni! Már a közeljövőben!
Milyen kár, hogy Döbröginknek nem a távolba nézés a kedvenc sportja!
De azt hamarosan űzhetné bűnöző cimboráival együtt Szibériában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése