2013. október 24., csütörtök

Akadozik az ukrán belépés

Több mint egy hónap van hátra addig, amíg Ukrajna aláírja a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, és alig egy két hét telt el azóta, hogy a belépés tényét bejelentették pontos dátummal megjelölve. Közben folyamatosan kerülnek fel a világhálóra az ukrán vélemények, melyek szerint nem lesz ez így jó Brüsszel! A Nyugat már most is sorban rúgja fel az előzetes megállapodásokat, pedig még alá sem írták a belépést. Ukrajna nem lesz más, mint egy szétmarcangolásra szánt préda, ahol a török (NATO) és a nyugati cionista egyaránt beteheti a lábát Kelet-Európába.
Meghatározó lesz Ukrajna döntése, legfőképpen az ukrajnai lakosságra nézve, de Európa elkövetkező időszakát is meg fogja határozni. Az ukrán képviselőház több tagja emelte fel szavát amiatt, hogy még be sem léptek, de az EU már nyilatkozott, hogy Ukrajna nem lesz hosszú évekig egyenrangú tagja az Uniónak. Ezt még azok közül is sokan felháborítónak tartják, akik amúgy EU pártiak voltak. Ezután jött a következő feketeleves. Nincs elegendő gáz, amellyel az EU elláthatná Ukrajnát, kiváltva az Oroszország felől érkező 20 milliárd köbmétert, és biztosítaná az üzemanyagot olcsóbban, mint amennyiért Moszkva adja. Az ukránoknak le kell nyelnie, hogy rövidesen ugyanannyiba fog kerülni az üzemanyag, mint Európa-szerte, vagyis mint nálunk.
Lengyelország és Magyarország elkezdett gázt szállítani Ukrajnába, bizonyítván, hogy az EU eleget akar tenni ígéreteinek, de ez mindössze 420 millió köbméter volt. Az ígéretek ellenére az EU nem tud megfelelő mennyiségű gázt biztosítani. Az ukrán EU pártiaknak a sajtó kérdéseire csak annyi volt a válaszuk, remélhetőleg beindul Romániából a gázszállítás, és onnan megkapják majd a remélt 20 milliárd köbmétert. Csakhogy a Románián át tervezett Nabucco-ból semmi nem lesz, ezzel már tisztában van mindenki. Vagyis légvárra építkeznek Ukrajna EU-s szekértolói. Még csak ígérni sem tudnak már, csak reménykedni. Nem véletlenül mondta Medvegyev, nem jó a tél előtt ilyen dolgokkal viccelődni, mert a végén sokan meg találnak fagyni.
Ha pedig a Déli Áramlat épülne meg, akkor Bulgáriából kaphatnak gázt, csak jóval drágábban, mint most. Ukrajnának bele kell törődnie, hogy jelenleg nincs alternatívája az orosz gáznak. Hiába próbálkoznak a SHELL-el üzletelni, amely állítólag azerbajdzsáni gázmezőket termelne ki, Azerbajdzsán már lekötötte az összes gáztartalékát az oroszokkal. Vagyis a SHELL, ha kitermel, azt is csak Moszkván keresztül adhatja el. Az eddig megkapott külföldi gáz pedig jóval többe került, mint amit Oroszországtól vesznek.
Ezek után kezdtek az ukrajnai parlament tagjai olyan nyilatkozatokat tenni, miszerint nem lesz ez így jó. Rá kell jönniük, még időben, hogy Ukrajnának drága csatlakozás lenne ez. Területi veszteségek, gazdasági hátrányok, nyersanyagdrágulás, nem beszélve a többiről, melyek majd csak később fognak kiderülni (termőföldek felvásárlása, gyárak lenyúlása, rabszolgatelepek létesítése, teljes nemzeti identitás elvesztése). Az Európai Unióval szemben megfelelő alternatíva áll rendelkezésre, és nem kell sokat tenni érte, minden kapcsolati rendszer, földrajzi adottság, katonai együttműködési lehetőség adott. Csak megfelelően kellene dönteni.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése