2013. november 27., szerda

A bionövényekben több a vitamin és az ásványianyag

Ha már többet fizetünk a bio zöldségekért és gyümölcsökért, jó lenne tudni, tényleg jobban járunk-e velük. A viták ellenére biztosnak tűnik, több ásványi anyaghoz és vitaminhoz jutunk, ha biót eszünk.


Fajtától, érettségi állapottól, évjárattól, talajviszonyoktól, a szüretelés időpontjától és sok minden mástól függ, hogy a zöldségek és a gyümölcsök mennyire értékesek szervezetünknek. A szakzsargon szerint eltérő „beltartalmi tulajdonságokkal” rendelkeznek. Kérdés, hogy a beltartalmat tekintve hogy állnak a bionövények a versenyben. A biohívők szerint az ökológiai gazdálkodásban a növény fejlődése a megfelelő ideig tart, ami előnyös a tápanyagok beépülése szempontjából. Ezért az ökoterményekben több tápanyag van, és alacsonyabb nedvességtartalmuk miatt hosszabb ideig tárolhatók. De mit mond erről a tudomány?
2009-ben nagy vihart kavart és a biogazdák nemzetközi tiltakozását is kiváltotta a brit élelmiszer-biztonsági hatóság (Food Standards Agency) tanulmánya, amely szerint bár a biotermények jóval kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, beltartalmi értékük nem magasabb, mint a többié. Utóbbi állításukat számos eredmény cáfolja.
Ugyanabban az évben zárult például a QLIF (Quality Low Input Food) elnevezésű ötéves európai uniós kutatás, amely több országban kutakodva azt állapította meg, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó termények vitamin- és antioxidáns-tartalma kedvezőbb, mint versenytársaié.
A biókban ráadásul jóval kevesebb nehézfémet és növényvédőszer-maradványt találtak. A projekt részeként a Newcastle-i Egyetem kutatói mintagazdaságukat két részre osztották. Az egyik részben hagyományos, a másikban ökológiai gazdálkodást folytattak, így lehetőségük nyílt a két termesztési módszert azonos talajtani és földrajzi adottságok között összehasonlítani. Az így termesztett biozöldségekben és -gyümölcsökben körülbelül negyven százalékkal több antioxidánst mutattak ki, illetve magasabb volt az ásványianyag- (vas, réz, cink) és C-vitamin-tartalmuk.
Az eredménynek voltak már előzményei. Egy 1993-as tanulmány a bio fejes salátáról, fejes káposztáról, sárgarépáról, spenótról megállapította, hogy magnézium-, foszfor- és vastartalma magasabb, mint a hagyományos terményeké. Többen is mértek magasabb C-vitamin-tartalmat is a bioterményekben (fejes salátában, spenótban, fejes káposztában, paradicsomban és almában). Magyar kutatások pedig a biolevek magasabb ásványianyag-tartalmáról számoltak be.
Úgy tűnik tehát, nem csak hit kérdése, hogy a bionövények fogyasztása egészségesebb. Valóban megérik a pénzüket.
Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 18. számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése