
Fajtától,
érettségi állapottól, évjárattól, talajviszonyoktól, a szüretelés
időpontjától és sok minden mástól függ, hogy a zöldségek és a gyümölcsök
mennyire értékesek szervezetünknek. A szakzsargon szerint eltérő
„beltartalmi tulajdonságokkal” rendelkeznek. Kérdés, hogy a beltartalmat
tekintve hogy állnak a bionövények a versenyben. A biohívők szerint az
ökológiai gazdálkodásban a növény fejlődése a megfelelő ideig tart, ami
előnyös a tápanyagok beépülése szempontjából. Ezért az ökoterményekben
több tápanyag van, és alacsonyabb nedvességtartalmuk miatt hosszabb
ideig tárolhatók. De mit mond erről a tudomány?
2009-ben
nagy vihart kavart és a biogazdák nemzetközi tiltakozását is kiváltotta
a brit élelmiszer-biztonsági hatóság (Food Standards Agency)
tanulmánya, amely szerint bár a biotermények jóval kevesebb
növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, beltartalmi értékük nem
magasabb, mint a többié. Utóbbi állításukat számos eredmény cáfolja.
Ugyanabban
az évben zárult például a QLIF (Quality Low Input Food) elnevezésű
ötéves európai uniós kutatás, amely több országban kutakodva azt
állapította meg, hogy az ökológiai gazdálkodásból származó termények
vitamin- és antioxidáns-tartalma kedvezőbb, mint versenytársaié.
A biókban ráadásul jóval kevesebb nehézfémet és növényvédőszer-maradványt
találtak. A projekt részeként a Newcastle-i Egyetem kutatói
mintagazdaságukat két részre osztották. Az egyik részben hagyományos, a
másikban ökológiai gazdálkodást folytattak, így lehetőségük nyílt a két
termesztési módszert azonos talajtani és földrajzi adottságok között
összehasonlítani. Az így termesztett biozöldségekben és -gyümölcsökben
körülbelül negyven százalékkal több antioxidánst mutattak ki, illetve
magasabb volt az ásványianyag- (vas, réz, cink) és C-vitamin-tartalmuk.
Az
eredménynek voltak már előzményei. Egy 1993-as tanulmány a bio fejes
salátáról, fejes káposztáról, sárgarépáról, spenótról megállapította,
hogy magnézium-, foszfor- és vastartalma magasabb, mint a hagyományos
terményeké. Többen is mértek magasabb C-vitamin-tartalmat is a
bioterményekben (fejes salátában, spenótban, fejes káposztában,
paradicsomban és almában). Magyar kutatások pedig a biolevek magasabb
ásványianyag-tartalmáról számoltak be.
Úgy tűnik tehát, nem csak hit kérdése, hogy a bionövények fogyasztása egészségesebb. Valóban megérik a pénzüket.
Megjelent a Tudatos Vásárló magazin 18. számában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése