2013. november 27., szerda

Ezer dollár fölött a Bitcoin árfolyama

A Bitcoin árfolyama az előrejelzéseknek megfelelően folyamatosan emelkedett, így szerdán elérte az 1044 dolláros szintet, átlépve az ezerdolláros határt. A 2010 óta létező virtuális pénzt januárban még csak 13 dolláron jegyezték. Az online valuta korántsem mondható stabilnak, a novemberben korábban elért 900 dolláros rekord nagyjából 28 óra leforgása esett vissza 600 dollárra. A befektetők ezért sem ajánlják, hogy a portfolió 1 százalék­át meghaladja a Bitcoin. A netpénz kiszámíthatatlansága ellenére mégis nagy népszerűségnek örvend, ami a legnagyobb kínai keresőoldalon, a Baidun már bizonyos szolgáltatások fizetésére is használható. Nem csak a Baidu­n fizethetünk online valutával, egyes helyeken Subway-szendvicset vagy hajvágást kapunk Bitcoinért cserébe.

Az Egyesült Államokban a döntéshozók a törvényi szabályozást sürgetik, ugyanis az online kereskedelemben sokszor drogok és illegális termékek vásárlására használják a fizetőeszközt. A hatóságok azonban eddig csak részeredményeket tudtak elérni, a kábítószer egyik legnagyobb online lelőhelyét, a Silk Road­ot is csak néhány hétre sikerült kivonni a körforgásból. Ebből látszik, hogy a törvény szigora nem mindenre jelenthet megoldást, az elemzők egy része szerint pedig egyenesen káros lenne a nyílt forráskódú rendszer szabályozása.

Vannak olyanok is, akik a Bitcoin bukását jósolják. Egy neten terjedő grafikon a híres holland tulipánpiaci összeomlást hasonlítja össze a Bitcoin árfolyamának alakulásával. A interneten debütált pénznem fejlesztői névtelenségbe burkolóznak. Részletesebben itt olvashat a Bitcoinról.

Index

A grafikon: http://index.hu/chart/2013/11/27/ugy_pukkad_ki_a_bitcoin_mint_a_tulipan/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése