2013. november 9., szombat

Fordulópont a szír háborúban?

Úgy tűnik, fordulóponthoz érkezett a szíriai háború. Az elmúlt hónapokban a hadsereg a Hezbollah egységekkel kiegészülve jelentős sikereket tudott elérni. Azonban az amerikai fegyverellátás híre, a felmerült török beavatkozás lehetősége, a folyamatos izraeli provokációk előrevetítették a konfliktus kiszélesedését és a terror bandák megerősödését.
Most azonban az orosz sajtó újabb jelentős történésekről számolt be. A főváros külső kerületeiben még voltak lázadó csoportosulások, melyek felszámolása nagyon gyorsan haladt az elmúlt hetekben. Ezek jobbára már utánpótlás nélkül maradt, teljesen lokalizált csoportok voltak. Aleppo és Homsz városában is hasonló helyzet volt, különösen Aleppoban, ahol a város északi részét még fennhatóság alatt tartották a lázadónak nevezett bandák.
Tegnap azonban megtört a jég. Egy orosz sajtóorgánum helyszíni tudósítója számolt be arról, hogy a tegnapi napon tömeges megadások történtek. Volt olyan kerület, ahol egy 270 fős csoport tette le a fegyvert. Egy helyen, a SAA hadsereg egy parancsnoka fegyvertelenül, feltartott kézzel átment a lázadó egységekhez, és rövid beszélgetés után az egész egység megadta magát. A hadsereg tisztjeit a történtek után felhatalmazták, hogy megfelelő bánásmódot, a fiataloknak büntetlenséget ígérjenek. Emiatt volt olyan hely, ahol egyszerre 150 fiatalkorú adta meg magát a harcoló csoportból. A tegnapi napon ezernél több lázadó tette le a fegyvert. Ennek ellenére a hadsereg csak a feltétel nélküli fegyverletételt fogadja el, mert több dezertált katona van a terrorbandákban, akik megfelelő büntetésre számíthatnak. Nekik az állam megígérte, hogy kivégzések nem lesznek, de hosszú börtönnel számolniuk kell. 
Jól halad a hadsereg offenzívája a Qalamon hegységben, ahol csak a tegnapi napot több mint kétszáz bandita esett el. Aleppo északi része jelenleg még az ellenség kezén van, viszont a hadsereg lezárta az összes északi utat, és pár nap múlva már teljesen körülzárja a várost. A bandák már most ellátási gondokkal küszködnek, néhány nap, és mindenből ki fognak fogyni. A hadsereg jelentette, hogy az ilyen helyekre helikopterekkel kezdték szállítani a fegyvereket. Tegnap egy szír MIG23 az oroszoktól kapott új lézer vezérlésű rakétával lelőtt egy helikoptert, amely Törökország felől lépte át a határt, és haladt a szír területek felé.
A lázadókat és a nyugatot egyaránt meglepték azok az új orosz fegyverek, melyek most debütáltak, mint első éles konfliktusban. Ilyen volt a T95, melyből több darabot szállítottak Szíriába, a légierő új levegő-levegő és levegő-föld rakétái, a kézi páncéltörőkhöz leszállított termobárikus robbanófejek, új felderítő technológiák. Az Asszad hadsereg jelentős technológiai fölényre tett szert a háború végére.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése