2013. november 9., szombat

Német spekulánsok! Irány a magyar gyarmat!

Magyarországon minden feltétel adott ahhoz, hogy a német iparkamara magyarországi befektetésekre bátorítsa a német vállalkozásokat – mondta Ulrich Grillo, a Német Iparszövetség (BDI) elnöke ma délelőtt, amikor a nemzetgazdasági miniszterrel tárgyalt.
Varga Mihály a megbeszélésen kifejtette, hogy a német vállalkozásoknak és befektetéseknek igen jelentős szerepük volt abban, hogy Magyarországon megtörtént a gazdaság konszolidációja. Magyarország számára alapvető fontosságú a német gazdaság teljesítménye.
A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint hazánk legfontosabb kereskedelmi partnere Németország és örömteli számunkra, hogy Magyarország benne van Németország 20 legfontosabb partnere között. A német befektetések, a munkahelyteremtés, a technológia, a piacszerzés tekintetében nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a válság közepette is a foglalkoztatásban és a gazdasági lehetőségekben is bővülni tudott
A felek áttekintették az EU növekedési lehetőségeit, perspektíváit ezen belül is a német- magyar gazdasági kapcsolatokat. A megbeszélésen tárgyaltak arról is, hogy a magyar újraiparosítási programban milyen szerepe lehet a német beruházóknak – írta az NGM.
Ulrich Grillo kiemelte, hogy a befektetőknek a kiszámíthatóság és kölcsönös bizalom a legfontosabb. Magyarországon minden feltétel adott ahhoz, hogy a német iparkamara bátorítsa a német befektetőket.
Mindkét fél egyetértett abban, hogy a tradicionális szektorok mellett a szolgáltatási szektorok támogatása és bővítése kiemelten fontos feladat.
(vgo )




Darabokban behozzák, egyben kiviszik: ettől pörög a magyar külker. Csak éppen hasznunk nincs belőle!


Elemzők szerint a külkereskedelmi mérleg javulása mögött is a járműipar jó teljesítménye, valamint a külső konjunktúra erősödése rejlik, és az év végéig a mérlegtöbblet további emelkedésére számítanak.
Szeptemberben két és fél éves rekordot döntött a külkereskedelmi többlet. A KSH pénteken közölt adatai szerint az export euróban kifejezett értéke 7,3, az importé 6 százalékkal nőtt szeptemberben, így a külkereskedelmi áruforgalom jelentősen megélénkült az előző hónapokhoz képest. Az autókivitel és az ehhez kapcsolódó alkatrész-behozatal mozgatta a külkereskedelmet augusztusban és szeptemberben is.
A járműipar és az alacsony bázis
Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a szeptemberi rekord mértékű külkereskedelmi többlet mögött is a járműipar teljesítménye állt, hasonlóan az ipari termelés szeptemberi növekedéséhez. Emellett a szeptemberi magas többlethez hozzájárult az is, hogy augusztusban gyengébb teljesítményt mutatott a külkereskedelem, és ehhez képest erős javulás látható.
Az ipari export továbbra is jól alakul, miközben az import nem tud olyan mértékben nőni, ezt támasztja alá a szeptemberi kiskereskedelmi statisztika is – fejtette ki.
Az Erste elemzője az idén 6,77 milliárd euró többletet vár a külkereskedelmi mérlegben. Előrejelzése szerint jövőre kissé, 6,6 milliárd euróra mérséklődhet az exporttöbblet a belső kereslet élénkülése és ennek nyomán az import emelkedése miatt.
Javuló külső kereslet
Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint az elmúlt hónapokban megjelent konjunktúra indikátorok az európai gazdaság recesszióból való kilábalási folyamatát jelzik, így a külső kereslet várható javulása, valamint a felfutó hazai autóipari termelés hatására idén a külkereskedelmi többlet elérheti a 7 milliárd eurót a tavalyi lefelé módosított 6,65 milliárd euró többlet után. Jövőre kismértékben tovább emelkedhet a többlet, mivel a belső kereslet várható élénkülését ellensúlyozhatja a külső kereslet javulása, számítása szerint így 2014-ben 7,3 milliárd eurónyi többlet várható.
Suppan Gergely hozzáfűzte, hogy a szeptemberi ipari és külkereskedelmi adatok megerősítik azt várakozást, hogy a harmadik negyedévben a GDP további élénkülést mutathat, így a harmadik negyedévben 0,9 százalékos növekedésre számít.
(privatbankar)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése