2013. november 4., hétfő

Több ezer nacionalista vett részt az Orosz Meneten

Nacionalisták ezrei vonultak a november 4-ei Nemzeti Egység Napján Moszkvában. A menet békés volt, habár 30 embert letartóztattak kisebb vétségekért. A rendőrség 8000-re tette azok számát akik részt vettek az idei Orosz Meneten, amelyet idén ötödik alkalommal rendeztek meg.
A fekete csuklyát viselő és fekete-sárga-fehér zászlókat lengető tömeg „Oroszok egységbe!” jelszóval az ajkán menetelt az orosz fővárosban.  A szervezők előzetesen több mint 15.000 résztvevővel számoltak (Ha a szokásos pontosságot vesszük alapul a hatóságok részéről, akkor a valós szám valószínűleg megközelítette ezt). 
A demonstrálók transzparensein, a nacionalista üzeneteken túl, a bevándorlókat hazatérésre szólító jelmondatok is olvashatóak voltak. Például: „Oroszország az oroszoké” vagy „Ma mecset – holnap dzsihád”.
A hatóságok két menetet biztosítottak: Egyet (Orosz Menet) a Pererva utcán Moszkva dél-keleti részén, egy másikat, pedig észak-nyugaton.
A moszkvai rendőrség közölte, hogy a demonstrációk békések voltak és a letartóztatások kisebb vétségek miatt történtek, úgymint: maszk viselése, náci jelszavak kiabálása és tiltott jelképek használata.
A korábbi hasonló menetek bevándorlóellenes támadásoktól voltak hírhedtek.
Kisebb nacionalista meneteket szerveztek számos orosz városban, köztük Szentpéterváron, Volgográdban, Novoszibirszkben és Krasznojarszkban.
Volgográdban 60 embert vettek őrizetbe, mert az engedélyezett időn túl is folytatták a demonstrációt. Több mint 30 embert tartóztattak le Szentpéterváron, ahol durván 2000 ember vett részt a helyi megmozduláson.
Az Orosz Menetet a Nemzeti Egység Napjára, a Putyin által 2005-ben bevezetett nemzeti ünnepre szervezik. Ezen a napon a lengyel támadóktól megmentett Moszkva 1612-es felszabadulását ünneplik.
Tavaly körülbelül 6000 ember vett részt a moszkvai Orosz Meneten.A Nemzeti Egység Napját november 4-én ünneplik Oroszország szerte. Az ünnepen sportesemények, demonstrációk és gyűlések zajlanak.
Putyin virágokat helyezett a 401 éve Moszkvát felszabadító Minyin és Pozsarszki emlékművéhez.
rt.com nyomán Jövőnk.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése