2013. november 4., hétfő

Átverés - rizs és szója a van gyógynövénytablettákban

Az amerikaiak évi ötmilliárd dollárt költenek gyógynövényes tablettákra, amelyek szinte mindenre megoldást kínálnak a megfázástól a memória javításáig. Egy új vizsgálat azonban kiderítette, hogy nagyon sok tablettában a várt gyógynövény helyett rizs és szója, sőt, megbetegítő alkotóelemek van.
A kanadai University of Guelph kutatói DNS-tesztet végeztek számos ismert és népszerű tablettán, összesen 12 cég 44 termékét vizsgálták meg. Ugyanazt a technológiát alkalmazták most, amivel korábban a tengeri gyümölcseit árusító cégeket leplezték le, egyfajta genetikai ujjlenyomatot vizsgáltak.
Fogyasztóvédők és kutatók azt állítják, hogy a kutatások egyre több bizonyítékot tárnak a fogyasztók elé, hogy a gyógynövényeket gyártó cégeknek megkérdőjelezhetőek a szokásaik. Az ipari szereplők természetesen próbálják menteni a menthetőt és azt állítják, hogy a probléma nem széles körben elterjedt.
A kutatók nem hajlandóak megnevezni a vizsgált cégeket és termékeket. Annyit mondtak, hogy volt köztük olyan termék, amelyet naponta több millió amerikai vesz be, hogy megelőzzék a megfázásost. Ezekben a tablettákban a Parthenium hysterophorus nevű növényt találták, ez az invazív gyomnövény eredetileg Indiában és Ausztráliában őshonos, émelygést, kiütéseket okozhat, pollenje pedig asztmás reakciókat is kiválthat.
Két depresszió elleni gyógynövényes üvegben a feltüntetett gyógynövények egyikét sem találták meg, az egyik üvegben tablettákban csak rizst találtak, a másikban az egyiptomi Alexandrian senna nevű növényt, amely erős hashajtóként ismert.
A 44 vizsgált termék egyharmadánál voltak gondok, nem azt tartalmazták, ami rá volt írva. Ráadásul egy sor olyan összetevő volt benne, amit nem tüntettek fel, mint rizs, szója, gabona. Ez azért is lehet gond, mert nem figyelmeztetik azokat a fogyasztókat, akik allergiásak például a gluténra.
Mindez csak a jéghegy csúcsa, az egyre gyorsabban növekvő piacon egyes becslések szerint már 29 ezer különféle termék létezik. David Schardt a Center for Science in the Public Interest jogásza szerint a kanadai kutatók eredményeit látva nehéz jó szívvel ajánlani bármilyen gyógynövényt tartalmazó szert.
(lica, index)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése