2013. december 13., péntek

Az Egyesült Államok svéd segítséggel kémkedett Oroszország után

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárogtatott dokumentumok szerint Washington a svéd hírszerzés segítségével kémkedett Oroszország vezetősége után.
Egy, a svéd televízió birtokába került dokumentum szerint orosz politikusokról információt gyűjtött a svéd FRA (Svéd Nemzetvédelmi Rádiólétesítmény, ami az elektronikai kommunikációt felügyeli), melyet átnyújtott az NSA-nek.
A 2013. április 18-i dátumozású dokumentum a svéd FRA-t az Egyesült Államok hírszerzésének világszerte működő kémtevékenységében vezető partnereként említi.
„Az FRA egyedi gyűjteményt biztosított az NSA számára magas prioritású orosz célpontokról, úgymint vezetőség és belpolitika”, olvasható a dokumentumban, melyet Edward Snowden, az amerikai hírszerzés korábbi beszállítója szerzett meg.
Egy másik dokumentumban magas rangú NSA tisztek lettek arra utasítva, hogy „megköszönjék Svédországnak az orosz célpontra irányuló folyamatos munkát és kihangsúlyozzák, hogy az FRA vezető partnerként szerepel az orosz célpontra irányuló munkában, mely magába foglalja az orosz vezetést és a kémelhárítást.”
Más kiszivárogtatott NSA dokumentumok a múlt hónapban azt is megmutatták, hogy az NSA a G8 és a G20 csúcstalálkozók után kémkedett az otthont adó ország kormányának segítségével, melyek 2010-ben a kanadai Torontóban lettek megtartva. „A kémműveletet a kanadai partnerrel szoros együttműködésben koordinálták” a dokumentum szerint, mely a CBC News birtokába jutott.
Októberben azt is nyilvánosságra hozták, hogy Washington titokban Ázsia-szerte ausztrál nagykövetségeket alkalmazott telefonbeszélgetések elfogására és adatgyűjtésre az egész kontinensen.
Sőt, más, nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a brit GCHQ („az Egyesült Királyság titkosszolgálatainak egyike, sigint tevékenységeket végez és felelős a brit kormány és a fegyveres erők információvédelméért” – forrás: Wikipedia) is segített az NSA-nek telefonbeszélgetések és külföldi vezetők valamint diplomaták email-es üzenetváltásainak ellenőrzésében a 2009-es G20-as londoni csúcstalálkozón.
Kora június óta, a Snowden által sorra nyilvánosságra hozott dokumentumok rávilágítottak Washington globális kémtevékenységére.
A legutóbbi eset szerint - melyet a Washington Post közölt -, az NSA naponta több milliárd telefonbeszélgetést rögzít világszerte.
Molnár Szabolcs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése