2014. február 5., szerda

Cionrabbik százai érkeznek Budapestre

Az Európai Rabbinikus Központ márciusban Budapesten rendezi meg közgyűlését, természetesen a Fidesz-kormánnyal együttműködve. Emiatt rabbik százai jönnek Budapestre, a vezető politikusokat is berendelték egy kis sajnálkozásra. „Nem könnyű Magyarországon zsidónak lenni 2014-ben. Az elmúlt néhány évben az országban jelentősen megnőtt az antiszemita incidensek száma. Rutinná lettek a súlyos gyújtogatások, erőszakos támadások és vérvádak. A konferencia célja, hogy támogatást nyújtsunk a zsidó közösségnek”, - mondta a Meta Menachem Margolin nevezetű rabbi, aki szerint Magyarországon mintegy 80 ezer zsidó él.
A kérdés; hogy hova lett a többi, mert amikor a nyilvánosan megtartott zsidó kulturális rendezvényeket reklámozzák, több százezres zsidó közösségre szokás hivatkozni. Ha 2012-ben és 2013-ban több százezren voltak, miért vannak most 80 ezren? Tán csak nem Izraelbe menekültek annak hírére, hogy a többi zsidó meg Pestre jön?
Ezek a zsidók már csak ilyenek. Hol többszázezren vannak, hol 80 ezren. Mikor melyikre kell hivatkozni. Legközelebb, amikor holokauszt-támogatásról lesz szó, vagy újra zsidó nyári fesztivál lesz, biztos megint többszázezres magyarországi zsidó közösségről beszélnek majd. Most a kormánnyal karöltve megemlékezéseket tartanak abból az alkalomból, hogy "70 éve történt a holokauszt". Emiatt most megint kevesen vannak.
Szó lesz majd a magyarországi zsidóságot érő "pótolhatatlan veszteségekről", antiszemitizmus elleni harcról, Dunába lövetésről. Ami egy újabb érdekes kérdés. Magyarországon ugyanis 40 évig nem lehetett hallani arról, hogy a Dunába lőttek volna zsidókat. A '90-es évek elején lehetett először találkozni ilyen állításokkal, miután lezajlott a kékszalagos rendszerváltás.
Hogy sikerült ezt a szörnyű tettet 40 éven át titokban tartani? Kik lehetnek a felelősek mindezért? Ja, hogy ott ülnek a parlamentben, és a kormány megemlékezésein? Akkor miért nem beszéltek róla 40 évig? Pedig ha ezrével lőnek embereket a Dunába, bizonyára százával úsznának a holttestek a Csepel-sziget környékén. Ilyesmiről sem beszéltek 40 éven át. Mígnem jött a zsidó világkongresszus, és fényt nem derített a borzalmakra. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, idén milyen "borzalmakra" fog utólag, 70 év távlatából fény derülni, s hogy a kárpótlásért hányan jelentkeznek majd.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése