2014. február 5., szerda

Miért tartotta vissza a Fidesz az uniós pénzeket?

Mostanra kezdi kiírni a kormány a pályázatokat azokra az előző ciklusban lehívható uniós forrásokra, amiből mindeddig semmit nem költöttek el, hanem szép csendben félretették tavaly utánra. Azért ez a furcsa megfogalmazás, mert egyetlen, hatalmas oka van a pénzek el nem költésének: ez lett volna a helytartók tavalyi fizetése. A kormánynak összesen 3100 milliárdot kell elköltenie 2015 végéig, ebből 2000 milliárdot idén. Tavaly év végén 1200 milliárd forint EU forrás maradt elköltetlenül, amit áttoltak 2014 elejére. Hogy miért?
Ha valaki kicsit más szemmel nézi a kormány politikáját, két dologgal kell tisztában legyen. Az egyik, hogy a ciklus második felében körvonalazódott egy, a huszonöt évvel ezelőttihez hasonló horderejű geopolitikai átrendeződés, amihez a Fidesznek feltett szándéka akalmazkodni, hogy a hatalmát átmenthesse. A másik ilyen tényező, hogy a párton belül éppen emiatt elmérgesedett egy már régóta jelen lévő törésvonal. A Fidesz külpolitikai besorolásra mérsékelt atlantista, ami azt jelenti, hogy ugyan főként nyugatra húz, de emellett a "keleti nyitás" emberei is jelen vannak a pártban. Ezek a "keleti nyitás emberei" pedig elhatározták, hogy rohamléptékben levezénylik az átmenetet, mielőtt a kelet-nyugat ellentét (EU, vagy posztszovjet szövetségi rendszer) nyílt politikai törésvonalként megjelenne a magyar közéletben.
2012 második fele óta rohamléptékben kötötték a megállapodásokat Oroszországgal és a térség posztszovjet államaival úgy, hogy arról a párt látszólag egységes szervezetén belül csak azok a kivételezett személyek tudtak, akinek konkrétan szükség volt az aláírására. Olyan nagyságrendű művelet ez, amihez a pártvezetés a szervezet alapállásánál fogva nem tudta volna megszerezni a párt támogatását.
Hogy jön ide az uniós pénzek kérdése?
Úgy, hogy bár a párt többségében ellenezte volna az Oroszországgal kötött egyezményeket, a kormány saját ellenőrzése alá rendelte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, vagyis a pályázati rendszer feletti felügyelet megszerzésével Orbán Viktor személyesen dönt az utolsó uniós forintokról is. A Fideszes képviselők nem tehettek mást, vagy megszavazzák, amit kell, vagy a vállalataiknak/alapítványaiknak idén nem lesz leosztva az uniós pénzekből őket megillető rész. A tavalyi év igen rossz volt a helytartói apparátusnak, huszonöt év alatt első alkalommal előbb kellett szavazniuk, és csak utána kapták a pénzt. Ha a megfelelő egyezmények aláírása lezárult (amihez a Fidesz képviselőinek egységes szavazására van szükség), majd akkor jön az utolsó, nagyobb összegek leosztása. A kormány köszöni szépen az együttműködést, bizalmi okok miatt a kifizetések most utólag zajlanak. Még néhány utolsó papírmunka, és leosztják a 2000 milliárdot is. Persze, néhány MSZP-s érdekeltségnek is jut majd egy szelet a tortából, de éppen csak annyi, hogy hallgasson. Ilyen az intézményesített korrupció.
A fentiek ismertében pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy Magyarország évente pontosan nulla forintot kap az Európai Uniótól. Az EU-s források ugyanis az utolsó forintig Brüsszel hazai helytartói gárdájának fenntartására mennek el.
Fenyvesi Áron

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése