Drasztikusan
csökkenteniük kell az élelmiszergyártóknak termékeik
transzzsírtartalmát. A szigorú szabályozás szerint az összzsírsav 2
százalékánál több transzzsír nem lehet egy élelmiszerben. A nemzetközi
kutatások szerint a transzzsírok nagymértékben felelősek a szív- és
érrendszeri megbetegedésekért, a rák kialakulásáért és az
Alzheimer-kórért.
Át kell gondolniuk a gyártóknak, miből készítsék a húsvéti csokinyulat. Ahogy eddig tették, úgy már nem lehet.
A
most életbe lépett változások szerint, tilos olyan élelmiszert árulni,
amelyben a zsírtartalom 100 grammjában meghaladja a 2 grammot a
transzzsír mennyisége. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár még
szeptemberben beszélt az InfoRádióban a transzzsírsav ártalmasságáról és
rendeleti szabályozásáról. Elmondta: "megtiltottuk, hogy olyan mérget
rakjanak élelmiszerekbe, amitől szív- és érrendszeri vagy daganatos
megbetegedések alakulnak ki, hogyha sokat eszünk belőle."
A
korlátozásra szükség is van, ugyanis egy tavalyi felmérés szerint
Magyarországon minden ötödik élelmiszer transzzsírsav-mennyisége
meghaladja a határértéket. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi
Egyesület élelmiszer-szakértője korábban arról beszélt az InfoRádióban,
hogy a transzzsírok életidegen, nagyon ártalmas anyagok.
"A
transzzsírok keményített növényi zsírokban keletkeznek, ha hidrogénezve
állítják elő a növényi olajból a keményített zsírt, margarint.
Testidegenek, nem tudjuk megemészteni ezeket. Lerakódnak az erekre a
plakkok"- fogalmazott a szakértő.
A
transzzsírok túlzott fogyasztása pedig több betegség kialakulásához
vezethet - közölte korábban Pados Gyula főorvos, a Táplálkozási Fórum
elnöke. "Egy amerikai felmérés szerint a hidrogénezett növényi zsírok
hajlamosítanak a szívinfarktusra, a daganatos megbetegedésre, és
fokozzák az Alzheimer-kór kialakulását."
A
transzzsírsavak korlátozásával az Élelmiszer-feldolgozók Országos
Szövetségének titkára is egyetértett, igaz, Szőlősi Réka szerint a
törvényi szabályozás nem elegendő. Úgy véli: "készüljenek komplex
társadalmi programok, tehát ne csak egy tápanyagra koncentráljunk, hanem
próbáljuk meg a lakosságot megtanítani, hogyan kellene egészségesen
étkeznie."
A
magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek fokozatosan kerülnek le a
boltok polcairól. Azok, amelyeket már legyártottak a rendelet hatályba
lépése előtt, legfeljebb egy évig még forgalmazhatók.
(inforadio)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése