2014. február 19., szerda

Katonai konfliktus Ukrajnában

Az ukrán Belügyminisztérium adati szerint ma hajnalra 9 rendőr vesztette életét a Kijevben zajló összecsapásokban, közel százan lőtt sebekkel kórházban vannak. A Belügyminisztérium alkalmazottai közül is többen életüket vesztették a tűzharcok során.

A határrendészet jelentése szerint a "nemzeti radikálisok" mostanra blokkolják a határátkelőhelyeket. Külön említették az egyik lengyel-ukrán határátkelőhelyet, ahol mintegy 40 ember vonult fel és több tucatnyi teherautót állítottak keresztbe majd gyújtottak fel úttorlaszként. A főútvonal blokkolásán kívül az azt követő útelágazásokon is égő autógumiból barikádokat emeltek. A lengyel miniszterelnök hajnalban bejelentette, hogy az Európai Unió vezető politikusai ma rendkívüli gyűlést tartanak, hogy az éjjeli események következményeit megvitassák.



Az ukrán ellenzéki pártok továbbra is követelik az államfő lemondását. Orosz hírügynökségek helyszíni tudósítói azonban megpróbálták kideríteni a feldühödött emberek céljait, követeléseit. Mint a megkérdezésekből kiderült, a rendőrökkel mostanra több helyen is tűzharcot folytató felforgatóknak nincsenek követeléseik. Semmilyen határozott célt vagy követelést nem tudtak válaszként megfogalmazni arra a kérdésre, hogy miért vannak az utcákon. A megkérdezettek egyike viszont úgy fogalmazott, "ez szervezett katonai konfliktus".
Egy kérdés maradt csak: hogy a riporter egy a nemzeti radikálisokhoz sorolható "hasznos idiótát" kérdezett meg Kijev utcáin, vagy egy nem hivatalosan Ukrajnába küldött nyugati katonát.

http://www.hidfo.net/2014/02/19/katonai-konfliktus-ukrajnaban



A biztonsági erők estére áttörték a november óta tartó ukrajnai kormányellenes tüntetések központja köré emelt barikádokat. Hivatalos közlések szerint a nap folyamán kitört zavargásoknak 20 halálos áldozata és több száz sérültje van.

Azután, hogy kedden Kijev kormányzati negyedében véres összetűzések törtek ki a kormányellenes EU-párti lázadók és a rohamrendőrök között, a biztonsági erőket a tüntetések központi helyszíne, a Függetlenség tere, a Majdan köré emelt barikádokra vezényelték. Ezeket a barikádokat helyi idő szerint este nyolc – magyar idő szerint hét – körül sikerült áttörni.
A Molotov-koktél végig a tüntetők kedvenc fegyvere volt
A második nagy rohamban a rohamrendőröknek sikerült elfoglalniuk a tüntetők eddigi bázisának számító épületet, a Szakszervezetek Házát. Az épület hatodik és hetedik emelete kigyulladt. Azokat, akik bent rekedtek, éjjel fél kettő körül tűzoltók kezdték el menteni – és vették fel a harcot a lángokkal.
Hajnali négy körül a Majdant detonációk sorozata rázta meg. A villanások és a robaj miatt gyanítható, hogy a rohamrendőrök újra nekilendültek. Néhány órányi hatásszünet után intenzifikálódtak az összecsapások is. Egyre több sátor ég.
Közvilágítás a főváros jelentős részén nincs, a központban nem indulnak metrók, taxit találni nehéz, új tüntetők megjelenésétől tartva pedig a fővárosba bevezető utakat a hatóságok hermetikusan lezárták. Igaz, a két repülőtér, a Zsuljani és a Boriszpil zavartalanul működik.
Hanna Herman (!) elnöki tanácsadó a Szabad Európa Rádiónak azt mondta, a vezetés addig nem tárgyal, amíg erőszak tombol az utcákon. A nyugatbérenc banditavezérek mindegyike maradásra biztatja csordatagjait a Majdanon. „Ez a szabadság szigete, és mi meg is védjük” – harsogta Klicsko. Aki marad, az egyre több mindent gyújt fel. A füst véd a rohamrendőröktől.
A különleges belügyi alakulat, a Berkut egyik egysége Molotov-koktélok össztüze alatt
Herman cáfolata ellenére Jacenyuk és Klicsko fél tizenkettő körül elment tárgyalni Janukovicshoz. Klicsko három órával később üres kézzel jött ki a tárgyalásokról. Elmondása szerint semmiről nem sikerült megállapodni. Janukovics mindegyre csak azt hajtogatta, hogy az ellenzék a felelős 20 ember haláláért, és követelte, hogy szólítsák fel távozásra a vandálokat a Majdanról. Jacenyuk ehhez a maga részéről egy legyintéssel annyit tett hozzá, hogy az ukrán elnök gyakorlatilag azt közölte velük, ha akarják, megadhatják magukat. De ők nem fogják.
Ezenközben a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankovszkban a zavargók ismét elfoglalták a megyei adminisztráció épületét. Lvovban az éjjel kétezer vandál vonult fel a belügyi erők helyi székházánál. Ők felgyújtották az épületet és összecsaptak az oda küldött rohamrendőrökkel is, akik közül harmincat kellett sérülések miatt ellátni.
Információink szerint Kárpátalján a helyzet kissé feszült, de nyugodt.
Hivatalos belügyminiszteri közlések szerint a nap folyamán kitört kijevi összetűzéseknek 20 halálos áldozatuk volt, köztük a biztonsági erők kilenc tagjával. Hat ellenforradalmár lőtt sérülések miatt vesztette életét, egy közlekedési baleset áldozata lett, egy pedig a mentőautóban halt meg. Hét rendőrt ugyancsak lelőttek, két civillel szívroham végzett, két nő – feltehetőleg a párt alkalmazottjai – pedig a vezető hatalmi erő, a Régiók Pártjának székházában vesztette életét, amikor tűz keletkezett a gyújtogató vandál horda által megostromolt épületben. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint kedden 221 ellenforradalmár sebesült meg, amivel párhuzamosan a maga esti beszámolójában a rendőrség hét halott és 272 sérült rendőrről szólt. Közülük 59-et lövés ért, 35 válságos állapotban, három kómában, egy pedig a klinikai halál állapotában fekszik valamelyik kórházban.
Geoffrey Pyatt amerikai nagykövet a keddi kijevi zavargásokra reagálva bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankciókon gondolkodik azok ellen, akiket felelősnek tart az erőszak elszabadulásáért.
Joe Biden amerikai alelnök felszólította az ukrán elnököt, hogy azonnal hívja vissza a biztonságiakat a Majdanról.
Az ukrán elnöki adminisztrációból hajnali öt körül kiszivárgott információk szerint Janukovics megpróbált beszélni Vlagyimir Putyinnal, de az orosz elnök egyszerűen nem veszi fel neki a kagylót.


Ukrajna: alakul a Jugoszláv forgatókönyv?


Reggelre csendesebb lett a helyzet az éjszakai harc után, a legtöbben arról számolnak be, hogy halott városra emlékeztet Kijev. Igaz, ez valószínűleg csak vihar előtti csend.
A Majdant körbekerítették a biztonsági erők. Már csak a déli oldaláról lehet megközelíteni a teret. Az Egészségügyi Minisztérium ma délelőtti adatai szerint legalább 25 halott van már, és úgy tudni, legalább hét rendőr is van az áldozatok között. Megöltek egy újságírót is. A Vesztyi című lap riporterét egy autóból kirángatva lőtték mellbe az uniós csatlakozást sürgető nyugatbérenc banditák.
Kijevet eközben a hatóságok lezárták, kívülről szinte lehetetlen megközelíteni a fővárost, többen a város környéki erdőkön át próbálnak bejutni.
Délelőtt a vasúti közlekedést is leállították, elvileg bombariadó miatt. Magyarországról egyetlen vonat jár Kijevbe, a Moszkváig közlekedő Tisza expressz, ez elvileg kora este indulna, és holnap estére érne az ukrán fővárosba – a MÁV egyelőre nem döntött úgy, hogy nem indítja el a vonatot, igaz, úgy tudjuk, hivatalos értesítést még nem is kaptak az ukrán vasúti helyzetről.
Anatolij Gricenko ellenzéki parlementi képviselő délelőtt 11 órakor azt a hirt terjesztette, hogy a védelmi miniszter Kijevbe rendelte a dnyepropetrovszki ejtőernyős alakulatot, teljes harci felszerelésben.
A lengyel-ukrán határ több szakaszát is lezárták a az “integrálódni vágyódó” bandák. Az UNIAN hírügynökség arról írt, hogy késő délelőttre Kárpátalja néhány állami hivatalait is elfoglalták a szélsőségesek. Munkácsi informátorunk arról tájékoztatta a Bal-Rad-ot, hogy a városközpontban zömmel a Kárpátokon-túli településekről érkezett személyek hangoskodnak. Ilosvai informátorunk elmondása szerint nagy rendőrségi mozgolódás van a városban, a Szolya felőli úton rendőri áteresztőponton keresztül lehet csak bejutni Ilosvára. Husztról és Nagybocskóról azt az információt kaptuk, hogy a térségben határőrizeti alakulatok jelentek meg, és a Tatár-hágó felé vezető úton már katonai alakulat is feltűnt.
A magyar határ közvetlen szomszédságában az emberek értetlenül szemlélik az eseményeket, miközben a csapi vasútállomás környéke és a városköpont határőrökkel és rendőrökkel telt meg.
Értesüléseink a közúti határforgalom zavartalan minden magyar-ukrán határátkelőn, ám a fokozott rendőri jelenlét mindenfelé tapasztalható az utakon.
Az orosz parlament eközben: attól tartanak, hogy a “jugoszláv forgatókönyv” ismétlődik meg Ukrajnában. Az alábbi videon GA Zjuganov nyilatkozik az ukrajnai helyzetről.
A jövőre lejárú ukrán államkötvények hozama 15 százalék felett mozog, vagyis a piac gyakorlatilag azt árazza, hogy államcsőd lesz az országban. Vlagyimir Putyin szóvivője arra figyelmeztetett: gondolniuk kell az ukránoknak arra, mi történik, ha a megígért orosz hitel következő részlete esetleg nem érkezik meg mégsem Kijevbe.

http://balrad.wordpress.com/2014/02/19/ukrajna-alakul-a-jugoszlav-forgatokonyv/




Felettesei ellen fordult az ukrán rendőrség egy része


A Kyiv Post szerint rendőrök átálltak a tüntetők oldalára Ivano-Frankivszkban. A helyi rendőrparancsnok, Petro Suljak alezredes hivatalos közleményt adott ki, miszerint nem hajlandó bűnös parancsokat teljesíteni és utasította beosztottjait, hogy ők se teljesítsenek ilyeneket. “Az 1241-es számú belügyi alakulat katonai törzse az ukrán népet szolgálja”.
Több helyen is mutatkoznak annak jelei, hogy a rendőrök nem vállalják fel az összeütközést. Ungváron a tüntetők elfoglalták a helyi kormányhivatalt, betörték a bejáratot és ellenállás nélkül megszállták az épületet. A kormányhivatalt védő rendőrök nem tanúsítottak ellenállást, ehelyett békésen elvonultak.
A dezertőrök megjelenése várható volt, a kivezényelt rendőri erők sokszor védtelenek a felforgatókkal szemben. Éles lőfegyvert nem használhatnak, miközben a "tüntetők" pajzsai és maszkjai miatt a gumilövedék és könnygáz használata hatástalan. A jogi korlátok miatt több helyen a rendőri alakulatok védtelenek a rájuk éles lőfegyverrel tüzet nyitó tüntetőkkel szemben.
Ha az ukrán rendőrség egy része a felforgatók oldalára áll, nagyon hamar polgárháborús állapotok alakulnak ki, elkerülhetetlen lesz a hadsereg bevetése. Ennek már mutatkoznak jelei, Kijevbe nemrég 500 deszantos érkezett, hivatalos állásfoglalás szerint a fegyverraktárak védelmére. Korábbi hírek szerint orosz különleges alakulatok is jelen vannak a városban.

http://www.hidfo.net/2014/02/19/felettesei-ellen-fordult-az-ukran-rendorseg-egy-resze





A gázellátásra hivatkozva vonulna be a NATO Ukrajnába? A férgek gyülekeznek, hogy még nagyobb legyen a fenevad országa


A Gazprom közleménye szerint továbbra is a megszokott ütemben zajlik az orosz gáz szállítása Európába. Önmagában az a tény, hogy a Gazprom ilyen nyilatkozatot volt kénytelen kiadni, feltételezi, hogy a közeljövőben Európa gázellátásában zavarok állhatnak be, - legalábbis egyes országok már kifejezhették aggodalmukat emiatt a Gazprom felé.
Ha a közelmúltban lezajlott NATO beavatkozásokat vesszük alapul, látható, hogy a nyugatiak által pénzelt zavargásoknak és kormányellenes felforgatásnak mindig kiemelt célja volt az ország gáz- és olajkészleteinek megszerzése. Ukrajnában sincs ez másként, azzal kiegészülve, hogy Ukrajna délnyugati részén található az a gázvezeték-csomópont, amin keresztül Oroszország egész Európát földgázzal látja el.
Emiatt feltételezhető, hogy a nyugatiak által pénzelt felforgatók terveiben kiemelt helyen szerepel a gázvezeték-csomópont elleni támadás, a tranzit lebonyolításában résztvevő technikusok munkájának ellehetetlenítése, vagy véletlenszerű helyen végrehajtott merényletek az európai gázellátásban beálló zavarok előidézésének céljából.
A közelmúltban lezajlott NATO beavatkozások mind a közvélemény ellenében történtek, és mostanra sokak számára egyértelmű, hogy a nyugati országok részéről mindenféle humanitárius helyzetre hivatkozás egyszerű ürügy, ami alapot szolgál katonai beavatkozásra természeti erőforrásokban gazdag vagy geopolitikai elhelyezkedéséből adódóan fontos országok ellen.
Ha Európa gázellátásában zavar keletkezik, az az egyetlen alapos indok, ami alapján az európai közvélemény elfogadná az Ukrajna elleni katonai beavatkozást. Ezért az ukrán hatóságoknak kötelessége minden eszközt bevetniük annak érdekében, hogy az Európába irányuló gáztranzitot ellenőrzésük alatt tartsák.
Emellett elvárható lenne, hogy a magyar külügy már most, előre elítélje a gáztranzit-rendszer elleni terrorista támadásokat. Elvégre hazánk gázellátása is függ a rendszertől, ami ellen a nyugat által pénzelt terroristák várhatóan merényleteket hajtanak majd végre. Ugye még véletlenül se tervezünk válságstábot alakítani az Ukrajna elleni katonai beavatkozáshoz arra hivatkozva, hogy az európai gázimport stabilitását biztosítsuk?

http://www.hidfo.net/2014/02/19/gazellatasra-hivatkozva-vonulna-be-nato-ukrajnaba





Az amerikaiak viselkedéséből egy dolog jut az eszünkbe: morbid-de találó!
-A parasztbácsi demonstráción vesz részt, és torkaszakadtából orditja: MENSTRUÁCIÓ!
-Bácsikám-mondja egy másik demonstráló. Nem menstruáció, DEMONSTRÁCIÓ!
-Nekem oszt’ teljes mindegy-mondja az öreg. A lényeg, hogy VÉR LEGYEN!
Nem ismer határt az erőszak Ukrajnában


A Nyugat-bérenc söpredék elfoglalta a posta, a rádió és a televízió épületét is Kijevben. Közel harminc halálos áldozatról szólnak a hírek, valamint több száz sebesültről. Tíz rendőr halt meg az összecsapásokban. A pusztítás lángjai újra felcsaptak a fővárosban, de szinte az egész országban aggasztó a helyzet. Ezekben a percekben is gyülekeznek a tüntetők a Függetlenség téren, ahol már több ezren skandálják az EU-párti rigmusokat. Sajnos a hangulat polgárháborús és nem tudni minek kell bekövetkeznie, hogy helyre álljon a rend. Ukrajnában ezeket az állapotokat a cionista háttérhatalomnak köszönhetik, azoknak akiket egy cseppet sem érdekel az ottani emberek sorsa, de ágyútölteléknek felhasználják őket a saját céljaikra. Mindenesetre elkönyvelhetjük, hogy a világhódító fenevad nem adta fel sátáni tervét. Attól tartunk, hogy a szörnyűséges állapotok tovább extremizálódnak, esetleg magyarok lakta területek is be lesznek vonva az erőszakba.


Dunai István


Angela Merkel felfegyverezte az ukrán terroristákat


Az ukrán nemzetbiztonsági hivatal bejelentette, hogy jelenleg egy nagyszabású terrorelhárítási művelet zajlik az országban. Az elmúlt 24 órában ismeretlen fegyveresek az ország több pontján is támadásokat hajtottak végre fegyverraktárak ellen. Ennek köszönhetően a hazai nemzeti radikálisok több mint 1500 lőfegyverhez és 100000 lőszerhez jutottak az éjjel.
Valószínűsíthető, hogy az országban nemhivatalosan jelen lévő nyugati katonai alakulatok hajtották végre a rajtaütéseket. A nemzeti radikálisok tegnapi összehangolt fellépése pedig nyilvánvalóvá teszi, hogy az ellenzéki erők tudtak arról, nyugati mentoraik nemsokára fegyverhez juttatják őket.
Ez már kimeríti az idegen katonai beavatkozás fogalmát, - éppen itt lenne az ideje a rendkívüli állapot kihirdetésének. Az ukrán államfő tétovázása és a tüntetések nem kellő határozottsággal kezelése azonban Ukrajna darabokra szakadását vetíti előre.

http://www.hidfo.net/2014/02/19/merkel-felfegyverezte-az-ukran-terroristakat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése