2014. március 10., hétfő

Veteras Today - Az USA nem mer háborúzni


Gordon Duff, vietnami veterán, a Veterans Today vezető szerkesztője és mellette a világ egyik legnevesebb háborús stratégiai elemző cégének vezetője is - nyilatkozott a PressTV-nek. Gordon Duff véleményére kormányok figyelnek, és rendszeresen szerepel a legnevesebb TV műsorokban, hírlapokban, mint az egyik legkiemelkedőbb szaktudású háborús szakértő. Megállapításai nagyon sok esetben teljességgel helytállóak még a mi szempontjain alapján is, sok esetben keményen bírálja az amerikai vezetést. Állás foglalt a szír háború kapcsán, de figyelemmel kíséri az utóbbi idők eseményeit mind Ukrajnában, mind Venezuelában (Venezuelában az USA háborút indított a demokrácia ellen címmel - a szerk.), és nyilatkozott ezekkel kapcsolatosan is. A PressTV munkatársa arról faggatta, várható-e háború Ukrajnában az USA részéről.
Gordon Duff elmondta, hogy szerinte, a jelen körülmények között Obama nem mer háborút indítani. Az ok egyszerű. Az USA belekezdhet egy újabb háborúba, de ezzel elveszti legkomolyabb európai szövetségesét, Németországot. Mint mondta, Merkel rajta tartja a kezét a médián, az emberi jogokon, Putyin pedig a gázcsapon. Ezzel a történet rémesen leegyszerűsödött. Ahogy a szakértő kiemelte, Obama és Merkel pénteken egyeztettek Ukrajna miatt, ennek ellenére napok óta érdemi intézkedés nem történt. Obamának el kell gondolkodni azon, hogy a nemzetközi jog alapján Putyinnak valóban joga van katonákat állomásoztatni és mozgatni a Krimben - mivel ere államközi egyezmény feljogosítja. Erről Obamát saját ügyvédei is megerősítették. Mellesleg eddig azon a helyen, ahol az oroszok katonák ott vannak, egyetlen ember sem halt meg, Putyin jó munkát végez.
Ahogy az elemző kiemelte, Putyin csak azt teszi, ami a dolga. Ukrajnában sokkal több az orosz, mint azt a nyugati média sugallja. A lakosság majd 40%-a etnikai orosz. Obama is megtette mindazt, amit megtehet. Kitiltott személyeket, vízumkorlátozást vezetett be, megerősítette a határok megfigyelését újabb repülőgépek oda vezénylésével. Ennél többet nem tehet, mert minden ami ennél egy lépéssel több, már háborúként fogható fel. Ukrajna rendkívül megosztott. Az orosz lakosság pedig nagyon jól elhatárolható elkülönülő területen él. A válság, amely kitört pár hónapja, csak felszínre hozta a bajokat. Putyinnak pedig kötelessége megvédeni a saját népéhez tartozó embereket.
Obama elvesztheti európai szövetségeseit, azokat válságba és gazdasági, társadalmi összeomlásba taszíthatja, mivel a német ipar tartja lélegeztetőgépen Európa jó részét. Amennyiben Németország megroppan, a lecsúszott országokat egyszerűen Moszkva karjaiba löki Washington, mert csak ott lesz pénz támogatni őket, és gazdaságilag stabilizálni ezeket az országokat. A német ipar pedig túlnyomó részben az orosz nyersanyagtól függ. Mi kell jobban? Egy összeborult Európa, egy Ukrajnával kiegészülve, vagy egy a válságból lassan evickélő de stabil Európa Ukrajna nélkül? Ezen lehet gondolkodni. Szerinte az USA nem meri ezt megkockáztatni - a józan ész alapján.
Kemény Gábor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése