2014. április 23., szerda

Oroszország elengedi Észak-Korea adósságát

Észak-Korea 11 milliárd dollárral tartozik még Oroszországnak a szovjet időszakból. Mivel Koreának nem áll rendelkezésére valuta, hogy ezt visszafizesse, ezért Moszkva tárgyalásokat kezdett Phenjannal.
A nyugati sajtó ezt természetesen úgy tálalja, hogy az éhhalál szélén álló országnak megkegyelmeztek. Ez azonban nyilvánvalóan a nyugati cionsajtó hazug propagandája. Észak-Koreában járó újságírók, filmesek beszámolói alapján állítható, éhezést nem láttak, kifejezett szegénység nincs, de javak és gazdagság sincs. Koldust vagy számkivetettet, amelyekkel a nyugati országok tömve vannak sehol sem láttak.
Hídfő.net | Oroszország elengedi Észak-Korea adósságát
Akkor miért engedte el Moszkva az adósságot? Két okból. Az egyik, hogy észak-Korea elszigeteltsége és az őket sújtó súlyos embargó miatt nem rendelkezik valutával, nincs mivel fizetni. Másrészről Oroszországnak jó gazdasági kapcsolatai vannak Dél-Koreával is, ahova eljutni a legegyszerűbb természetesen a szárazföldön. A másik ami miatt Moszkva így döntött, az a világpolitikai helyzet változása. Írtuk, hogy várható a közeledés a szomszédos Korea felé, mivel kereskedni azzal fognak, akivel lehet. Az atlantisták megszorítani próbálják Moszkvát, ezért Moszkva stabil kereskedelmi partnereket fog keresni. Mivel feloldották a dollár kereskedelmet, így mostantól azzal fizetnek az államok, amivel tudnak. Tehát észak-Korea felértékelődik mint kereskedelmi partner.
Moszkva most Kubához hasonlóan elengedte valamennyi tartozását az országnak. Két feltételt szabott, de valójában mindkét feltétel kedvező az észak-koreai államra nézve. Az egyik, hogy Phenjan hozzájárul a Dél-Koreába irányuló gázvezeték megépítésében. Phenjan abban a Gazprommal együtt közösen végzi a kivitelezést, és ráadásul jó tranzitdíjakra is számíthat, mint állami bevétel. A másik a teljes Koreát átszelő orosz vasútvonal megépítése. Ebben szintén tevőleges félként szerepet vállal Észak-Korea. Mindez rengeteg munkahelyet, és sok-sok állami bevételt jelent. Annak, hogy a Gazprom beteszi hivatalosan a lábát az országba egyéb vonzatai is vannak. A Gazprommal közösen végeznek munkálatokat, amennyiben kitermelésre alkalmas olajat vagy gázt találnak azt az észak-koreai állam a Gazprommal közösen fogja kitermelni. Ilyen szempontból Észak-Korea még majdnem szűz területnek számít, jó esély van rá, hogy az ország busás haszonra tehet szert, némi orosz segítséggel. Azonban azt is tudjuk, hogy Moszkva befejezte a "szimplán segítséget nyújtunk" pénzosztogatást. Ahogy azt a nyugattól eltanulta, el is vár a segítségért valamit. Legfőképpen katonai együttműködést. Ez pedig komoly biztosítékot jelent Észak-Koreának.
Várható lesz egy komoly változás az északiak retorikájában, akár még az atomfegyver elhatározásaik is alább hagyhatnak. Mind Észak-Korea, mind pedig Kuba az adósságok teljes elengedésével hatalmas fejlődésre kaptak egy esélyt. Olcsó munkaerő, kedvező adólehetőségek, kihasználatlan kapacitások. Minden megvan ahhoz, hogy be is következzen egy robbanásszerű fejlődés. Mindez hozzá tartozik a "kelet" felemelkedéséhez.

http://www.hidfo.net/2014/04/23/oroszorszag-elengedi-eszak-korea-adossagat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése