2014. április 23., szerda

Gázháború – csak a kezdet?

Figyú! Gáz van!
Van egy szerencsejáték, amit így hívnak „Itt a piros – Hol a piros?” Nos, a gáz ügy is sok hasonlóságot mutat ezzel. Hol van (illetve lesz) gázvezeték, hol meg mégsem, hol itt épül meg, hol meg amott, hol meg előre halad benne a gáz, hol meg visszafelé.
Az energiahelyzet háttere
Jelenleg Európa, a Nyugat és a világ fejlett országainak energia falánksága nem ismer határokat.
Még azok az országok sem helyeznek elég hangsúlyt az energia takarékos megoldásokra, melyek az energiahordózóból teljesen importra vannak utalva.
Amerika, – miközben saját készletének egy részét a jobb időkre tartogatja -, például mások forrását veszi el erőszakkal, eközben azt állítja, hogy ezeket megvásárolja. De valójában semmit sem érő, fedezetlen papírosokat, (azaz hamis pénzt) az vagyis üveggyöngyöt tukmál az eladókra, miközben fegyvert szorít a homlokukhoz.
NATO légicsapás Tripoliban, a városban 2 millió ember_tripoli1Azok az országok, amelyek ilyen-olyan okokra visszavezethetően nem rendelkeznek kellő katonai ütőerővel és az amerikaiakét sem tudják maguk mögött, „ráfaragnak”, vagyis méreg drágán jutnak jutnak az energia hordozókhoz. Hogy ennek ellenére miért nem takarékoskodnak a véges készletekkel annak egy másik ütőerő, a háttérhatalom – a tényleges pénzhatalom üzleti érdekének erőszaka az oka.
Európa bár látszólag maga mögött tudja az amerikai ütőerőt, valójában csupán kiszolgáltatott neki, épp úgy, mint a háttérhatalomnak (a bankár oligarchiának).
Első látásra úgy tűnhet, hogy aki rendelkezik ezekkel a stratégiailag fontos energia hordozókkal, az akár diktáló pozícióba is kerülhet, vagy akár függetlenedhet másoktól. Ám, hogy ez mennyire nem így van, azt a pénzéhes cionista politika számtalan esetben bebizonyította.
Mert, ha emellett nem rendelkezik a szükséges (elrettentő) fizikai erőfölénnyel is, akkor rövid úton „megszabadítják” ezen (és minden más) természeti kincseitől is.
E kérdéskört tehát rövidre zárva megállapíthatjuk, hogy csak azoknak az országoknak van önrendelkezése a saját természeti kincsei és minden más felett, amelyek rendelkeznek az ennek megtartásához szükséges erőfölénnyel, vagy olyan háttértámogatókkal, akiknek ez az érdeke; de csak addig, amíg ez az érdekük fennáll!
Magyarország energiahelyzete
Nos, nekünk, magyaroknak rengeteg saját természeti kincsünk maradt (még Trianon után is), és nem csak az energiahordozók tekintetében, mely jó részt biztosíthatná saját önellátásunkat, vagy annak ellenértékét.
Ez a szocialista időkig egyértelmű is volt. Azóta bűnöző elemek elkótyavetyélték, aprópénzzé tették ezeket, – minden tiltakozásunk ellenére.
Egyfelől a probléma az, hogy ezek nagy részét vagy pazarlóan használtuk ki, vagy sehogy sem. Másfelől azóta, hogy az ország irányítói tervezetten és saját hasznukra a nyugati nagytőke kezébe játszották át mindezt, a helyzet alaposan megváltozott.
Látni kell, ahogyan maga az élet úgy a gazdaság és a kereskedelem sem működhet egészségesen az erkölcs és a tisztesség nélkül. A nemzeti közösség javára semmiképpen.
magyar_orosz_gazdasági_kapcsolatok
Mit tehetünk?
Most hát szinte a semmiből kell főznünk, – ahogy mondani szokás. E kérdésben a jelenlegi és a korábbi rezsimek felelőssége nem megkerülhető. Ezért most talán jobban, mint valaha, szükségünk van egy olyan belső erőre és külső támogatókra, akik hosszú távon az erkölcsiséggel megerősített „nyer-nyer” politikáját alkalmazzák, partnereik kifosztása helyett. Vagyis olyan erős barátokra és támogatókra, akik minden tekintetben szöges ellentétét képviselik a jelenlegi nemzeteket kifosztó atlantizmusnak, és akik rendelkeznek a szükséges erővel és akarattal, hogy meg is védjék saját érdekszféráikat és barátaikat. Ez nem az EU, és nem a hozzá hasonló hamis “barátaink”.
A mi feladatunk elsősorban az, hogy megszabaduljunk a hamis  barátoktól.
Vissza kell vennünk (és nem vásárolnunk!) a magyar nép, a haza közösségi tulajdonába mindazon természeti kincseinket és vagyonunkat, amelyeket csalással, korrupcióval elloptak és elmutyiztak tőlünk.
Új barátainkkal olyan kapcsolatot kell kialakítani, mely e törekvésünknek megfelel. Olyan megállapodásokat és üzleti kapcsolatokat létesíteni, mely minden résztvevő fél számára előnyösek.
Sajnálatosan a sokszorosan hátrányunkra (a magyar nép közösségének hátrányára) módosított jelenlegi törvények ezt igyekeznek megakadályozni. Mivel a népakarat népszavazással történő érvényesítését törvénytelenné tették. Valamint a nyugati típusú demokrácia (kisebbség uralma a többség felett) alkalmazása mellé a sorozatos választási machinációkkal is ellehetetlenítették az emberek akaratának érvényesítését. Így egyre kevesebb lehetőséget hagytak nekünk az igazság és az igazságosság törvényes érvényre juttatására. Ezért ennek az útnak járhatóvá tétele nem kis feladat.
Mi van az EU-val?
Az EU többi országának sem sokkal jobb az energiahelyzete, a jelenlegi energiapolitika és (még a 2009-es csökkenő felhasználás ellenére is) a pazarló felhasználás pedig csak ront rajta. Az EU jelenleg erős függésben van az orosz gáz és kőolaj tekintetében is. És mint 2009-ben jósolták a következő 20 évre további 30%-al nő a gázigény. Atomerömüvek_EUbanMég az a Franciaország is érintett ebben, ahol pedig a legtöbb atomerőmű működik az EU-ban. A keletkező atomhulladék elhelyezése pedig igen problémás.
Bár az EU célként tűzte ki magának, hogy csökkentse ezt a domináns földgáz és kőolaj függőségét Oroszországtól, alternatív és megújuló energiaforrásokkal, valamint nem orosz importőrök hangsúlyos bevonásával kiváltva azt, ennek ellenére ez a megoldás még messzebb van annál, mint szeretnék.
Ezért a mostani kiélezett politikai helyzet, mely egy fizikai, vagy gazdasági háborúba torkollhat Oroszországgal – kész öngyilkosság lenne az EU számára. Különösen, hogy egy ilyen háború, még, ha Ukrajnát is tolják maguk előtt ürügyként, megállíthatatlanul eszkalálódni fog. Nem csupán Európára, de Amerikára, sőt az egész világra beláthatatlan hatással lehet. Ami azt illeti a dollár (főként a petrodollár) értékvesztése megállíthatatlan, akárcsak a hozzá kötött Euróé.
Tehát a palackból kiengedni a szellemet, azzal a veszéllyel járhat, hogy a háttérből manipuláló bankárkaszt elveszítheti faz események feletti rányítást, és akár mást is. (A kétes ügyleteket végző vezető bankárok már most is megmagyarázhatatlanul hullanak, mint a legyek.)
A típusos átpolitizálás vezetett az „Itt a piros-Hol a piros?” művelethez, mely az Oroszországból, és más országokból érkező gáz vezetékrendszerének nyomvonalát, elosztóközpontjainak helyszíneit is folyton megváltoztatja. Egyik alternatíva a másik után keletkezik és múlik ki, vagy változik meg persze a projektek költségeivel és finanszírozóival egyetemben.
Nariskin_Történelmi pillanat számunkra a krími népszavazásRáadásul a megtervezett ukrán válság miatt felmerült az ukránok gázhoz juttatásának problémája is.
Hiszen, ha a puccsista ukrán vezetés nyíltan szembefordul az oroszokkal, és egyoldalúan megszegi a korábbi Oroszországgal kötött gázmegállapodásait, (hogy a cionfasziszta Jobboldali Szektor gázvezeték felrobbantásával való fenyegetőzését már ne is számoljuk bele) illetve nem rendezi a tartozásait, akkor az érintett gázszállítási megállapodásaikat is felmondhatják az oroszok. Ezért Ukrajnának egy választása marad, méghozzá az EU gazditól való lényegesen drágább áron történő gázbeszerzés.
eusradieren_ukrajnaTetejében az új gazdi amúgy típusosan nem ismeri a határokat sem, azaz nem csupán a gáz árának megfizetését várja el az új csicskától, hanem ennél sokkal többet.
No és persze ne felejtkezzünk meg arról, hogy az EU nem egységes ebben a kérdésben sem, hiszen a románok után most a szlovákok is kijelentették, hogy nem adnak el gázt az ukránoknak (hivatkozva a Gazprommal kötött szerződésre). Holott Fico április 10-én a Szlovákia, Ukrajna és az Európai Bizottság képviselői tárgyalására készülve, még azt mondta kész arra, hogy földgázt juttasson el Ukrajnának. Az EU bérenc Martonyi pedig kijelentette, hogy a gázszállítás megkezdésére bármikor készen áll. Vajon minket nem köt a Gazprom megállapodás?
A németek és franciák szintén szállítanának az oroszoktól vásárolt gázból az ukránoknak.
Persze nem a szlovákok az egyetlenek, akik „vissza a babaruhát” játszanak. Maguk az ukránok is összevissza beszélnek a Janukovics féle Ukrajna januárban még azt mondta, hogy továbbra is kizárólag az oroszoktól vásárolna, a puccsista illegitim kormány alig egy hete épp az ellenkezőjét.
Van, aki játék pisztollyal, van, aki éles lőszerrel lő
Az EU és Oroszország kölcsönösen megfenyegették egymást; melynek apropója a gázügy, valamint politika által ezzel összekapcsolt illegitim ukrán kormány népellenes terrorja.
Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz földgáz európai vásárlóinak az előző héten küldött levelében közölte, hogy a kiegyenlítetlen ukrán gázszámla az európai szállítások biztonságát fenyegeti, mert Ukrajna a területén áthaladó vezeték megcsapolásával pótolhatja a hiányt. (értsd leállítják az ukrán vezetéken történő gázszállítást, esetleg mást is.)
Az EU korábban már meghatározott szankciók mellett megfenyegette Oroszországot, hogy korlátozza az exportját valamint a gázimportját.
  eu_exporpartnerei_2011   eu_importpartnerei_2011 
Az exporttal kapcsolatban az a helyzet, hogy az EU (huszonhét tagországa) 2012-ben összesen 123 milliárd euró értékben exportált Oroszországba, míg az EU importja 213 milliárd euróra nőtt. Ez ugye 90 milliárdos deficit az EU-nak bár a Magyar Hírlap ebből (ki tudja hogyan) arra következtetésre jutott, hogy inkább Moszkva függ az uniótól. Feltehetően a magyar statisztikára hagyatkoztak.
Tehát egy estleges export korlátozás az EU-t vagy tagállamai egyikét-másikát, akár katasztrófába is sodorhatja.
hipotézis egy 10 év alatti leválásra a orossz gázimportról 2025-re
De legalább jól megmutatták az oroszoknak.
A gázzal kapcsolatban azt mondták, hogy az Európai Unió fontolgatja, hogy az Oroszország elleni szankciók részeként nem adja meg a még hiányzó engedélyeket a Magyarországot is érintő Déli Áramlat gázvezeték európai szakaszának megépítéséhez. (Mellékesen mindjárt Bulgáriát is befenyegette ezzel kapcsolatban az EU.)
Az Unió azt képzeli, hogy hosszabb távon kb. 10 év alatt képes lenne függetlenedni az orosz gáztól, ez azonban, még ha megvalósulhatna is lényegesen megnövelné a gáz árát. Az Eu földgázfüggősége átlagosan közel 83%. Jelenleg a földgáz közel negyedét szerzi be Oroszországból. (Már, ha hinni lehet az uniós statisztikáknak!)
EU_földgázfüggöségeA dolog pikantériája, hogy alig pár napja Dimitrij Medvegyev az alsóházi éves beszédében a Moszkva ellen hozott nyugati szankciók és az ország csökkenő gazdasági teljesítményére hivatkozva javasolta, hogy Oroszországot tegyék önellátóvá. Ehhez egyébként rendelkeznek minden szükséges feltétellel.
Korábban pedig az amerikai fenyegetésre válaszként a dollár elszámolás leállítását helyezte kilátásba. Ami egyébként a dollár további gyengülését és a rubel stabilizációját vonná maga után.

Audie – Szabad Riport

források: Lakatos István: A KŐOLAJ ÉS FÖLDGÁZ TERMELÉSÉNEK ÉS FELHASZNÁLÁSÁNAK PERSPEKTÍVÁJA A XXI. SZÁZADBAN című tanulmánya / Eurostat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése