2014. május 10., szombat

Beszállítási tilalmat rendelt el Oroszország gyakorlatilag a teljes magyar húsiparral szemben –

Gyakorlatilag a teljes magyar húsexport fogadását letiltotta Oroszország saját és az orosz vámunió területén állategészségügyi okokra hivatkozva - írja a hvg.hu egy orosz rendeletre hivatkozva, amit a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyelete adott ki.

A dokumentum azt írja, május 14-től húsimport korlátozást léptet életbe 14 magyarországi céggel szemben. A listán a legnagyobb magyar húsipari cégek és Oroszországba szállító húsexportőrök szerepelnek.

Oroszország január végén a Litvániában bejelentett afrikai sertéspestis miatt tiltotta meg az élősertés, a sertéshús és a feldolgozott sertéshústermékek beszállítását az EU tagállamaiból. Február elején Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára február elején még arról beszélt, hogy Oroszország márciusra remélhetően feloldja az Európai Unió tagállamaira, így Magyarországra is vonatkozó behozatali tilalmat – írja a lap.

Akkor azt mondta, elérték, hogy a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyelete egy hét múlva megkezdje 21 magyarországi sertéshús üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését. A két hetes ellenőrzéstől a tilalom feloldását várták, de a jelek szerint ennek az ellenkezője lett az eredmény. A hvg.hu megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) az orosz lépéssel kapcsolatban, de egyelőre nem érkezett válasz.

Kardeván: átmeneti intézkedés az orosz húsbeviteli tiltás
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára szerint szó sincs arról, hogy az orosz hatóság a Magyarországról származó teljes húsbehozatalt megtiltotta volna, 14 üzem esetében ideiglenes, átmeneti intézkedés történt.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, Kardeván Endre az MTI-nek elmondta, hogy az orosz ellenőrök Magyarországon 20 állati eredetű élelmiszer-feldolgozó üzemet auditáltak, ebből 14-nél hiányosságot találtak, ezért ezeket átmenetileg kitiltották az Oroszországba szállító cégek közül addig, amíg az előírt feltételeket nem teljesítik.
Az államtitkár hangsúlyozta: átmeneti intézkedésről van szó, ha a jelzett hiányosságokat pótolják, a hibákat kijavítják az üzemek, a magyar partner ezt auditálja, akkor ismét visszaengedik őket a piacra.
Kardeván Endre szerint a hibákat, hiányosságokat 1-1,5 hónap alatt ki lehet javítani, a magyar auditot ő személyesen, mint országos főállatorvos fogja igazolni az orosz fél számára, és ezt követően az érintett cégek ismét szállíthatnak az orosz piacra.
Az orosz hatóság honlapján közzétett tájékoztatás szerint 2014. május 14-étől a Hungerit Baromfifeldolgozó, a Master Good, a Her-Csi-Hús, a Darius Hús, a Hungary Meat, a Pápai Hús, a Pick Szeged több cége, az Ász-Kolbász, az Alföldi-Hús Zrt., a Tamási-Hús, a Prima Enten és a Pannontej cégek érintettek.

HVG

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése