2014. május 31., szombat

Mennyi pénzbe kerül a háború?

Raimondo Montecuccoli óta tudjuk, hogy egy háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz, pénz. Mi a helyzet a szomszédunk által (is) finanszírozott fegyveres konfliktus pénzügyi hátterével?
A "terrorellenes" művelet egy napja Ukrajna dél-keleti részén 3 millió USA dollárt (667 millió Ft) emészt fel. Kijev eddig több, mint 147 millió dollárt (32,6 milliárd Ft) költött el a függetlenség párti felkelők megsemmisítése céljából.
Az antiterrorista műveletnek nyilvánított akciót 2014. április 15-én kezdték meg a szakadár régiókban, melyekbe a hadsereg 95., 79., 25. légi mozgékonyságú dandárjait, a 24., 51., 30. gépesített lövészezredeit, a Nemzeti Gárda néven futó belügyi egységet, és a Jobb Szektor és más szélsőséges szervezetek tagjaiból felállított különleges zászlóaljakat vezényelték. Ez utóbbiak, a "Donbasz", "Dnyeper-1", "Dnyeper-2", "Azov" nevű speciális egységek saját szponzorokkal is rendelkeznek, mivel ezeket az új kijevi hatalommal együttműködő ukrán oligarchák pénzelik. Becslések szerint közvetlenül a műveletben részt vevő harci egységek létszáma 11 ezer fő. Főbb haditechnikai eszközeik száma: 160 db harckocsi, 230 db páncélozott szállító harcjármű, 150 db különböző tüzérségi eszköz. Ez kiegészül a légi közlekedést biztosító helikopterekkel és a légierő támogatást biztosító egységeivel. A teljes műveletben közvetett módon viszont legalább 20 ezer ukrán fegyveres vesz részt.
Egy, a konfliktus zónájában bevetett ukrán katona napi illetménye 2,5 dollár (555 Ft), egy tiszti rendfokozatban lévőnek pedig 8,3 dollár (1843 Ft) a jelenleg érvényes bértáblák alapján. Pusztán az egységek jelenléte napi 50 ezer dollárba (11,1 millió Ft) kerül a konfliktus zónájában. Ez a 45 napos bevetés alapján 2,25 millió dollárba került (499,5 millió Ft) eddig, mint kizárólagos munkabér. Ehhez jönnek a járulékos költségek, mint az étkeztetés és a felhasznált hadianyag ára, valamint a veszteségek költségei. Példának okáért egy, a héten lelőtt Mi-8-as helikopter ára 200 ezer és 5 millió dollár közt van állapotától függően. Egy "használt" Mi-24-es harci helikopter ára pedig 20 millió dollár (közel 440 millió forint) körül mozog, egy óra gyakorló jellegű repülés pedig 800 dollárba (177 ezer Ft) kerül. Ezekből csak Szlavjanszk mellett három darabot lőttek le a felkelők. Az antiterrorista műveletben részt vevő 20 helikopter eddig legalább 360 ezer dollárnyi (közel 80 millió Ft) üzemanyagot használt fel.
Az oligarchák által szponzorált különleges belügyi egységek béréről sajnos nem rendelkezünk megbízható információkkal. Annyit lehet tudni, hogy az egyik az új ukrán kormánnyal együttműködő oligarcha Kolomojszky, saját bevallása szerint havi 10 millió dollárt költ csak a "Dnyeper-1" és "Dnyeper-2" nevű különleges zászlóaljakra.
Ezzel szemben a felkelők oldalán harcoló népi milíciák tagjai önkéntesen alapon harcolnak, és a lakosság és az újonnan függetlenedett hatalmi központok támogatását élvezik. Ezek az egységek jelenleg maximum 5 ezer főt tesznek ki.
http://www.hidfo.net/2014/05/31/mennyi-penzbe-kerul-haboru

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése