2014. június 15., vasárnap

Irán 2000 katonát küldött Irakba harcolni a terroristák ellen

Az iráni elnök Hasszán Rouhani megerősítette, hogy Irán kész támogatni a szomszédos Irakot a terroristák jelentette halálos fenyegetés leküzdése érdekében. Eközben az iraki miniszterelnök Nouri al-Maliki felszólította országa lakosait, hogy vegyenek részt Irak fegyveres védelmében.
Hídfő.net | Iráni Forradalmi Gárda szemlénIráni Forradalmi Gárda szemléje
Eddig 1500 főnyi iráni különleges katona lépte át a határt Khanaqin városánál, Közép Irak térségében. Az éjjel további 500 iráni harcos érkezett Badra Jassan környékére. A katonák a Quds (Kúdsz - Jeruzsálem egyik elnevezése) elit alakulathoz tartoznak, akik az Iráni Forradalmi Gárda 15 ezer fős speciális egysége. Ők kizárólag az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb vezetőjének Ali Hoszajni Hámenei-nek tartoznak engedelmességgel. Az egység katonai parancsnoka Qasem Soleimani vezérőrnagy már Bagdadban van, hogy tanácsaival segítse az ISIL erői elleni iraki-iráni közös harctéri műveleteket.
Hídfő.net | Qasem Soleimani vezérőrnagyQasem Soleimani vezérőrnagy
Az országban folytatódik a Sííta Milíciák újraszervezése is, a sajtó értesüléseik szerint két alakulatuk a Bagdadtól 110 km-re lévő Samarra városában két sííta szentélyt is védelmez a szunnita terroristák támadásaitól. Jelenleg teljes elszigeteltségben, mivel az ISIL erői körbevették őket.
Budai Vendel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése