2014. június 16., hétfő

Narancsos ragály miatt akadozik a gázellátás

Ukrajnának mostantól előre kell fizetnie minden köbméter gázért, mivel a kijevi kormány az ország fennálló tartozásából mindeddig semennyit nem fizetett. A Gazprom nyilatkozata szerint a Naftogaz 4458 millió dollárral tartozik Oroszországnak, ebben benne van a tavaly novemberi és decemberi gáz ára, amit azóta nem fizettek ki. Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője most bejelentette, hogy mivel nem fizettek semmit, nem kapnak semmit. A mai nap folyamán a Gazprom leállítja a gáztranzitot Ukrajna felé.
Miközben Európa gázellátásában minden országnak ilyen-olyan úton át kell hidalnia az ukrán gáz kiesése okozta problémát, Ukrajna nemzetközi bíróságon adott be keresetet és azzal van elfoglalva, hogy nem fizetnek, mert annak idején Julia Timosenko nem megfelelő árakra írt alá szerződést.
A narancsos ragály Ukrajnában. A Fidesz helyi megfelelője.
A puccs által pozícióhoz jutott oligarchák mindig is csak a saját meggazdagodásukkal voltak elfoglalva, és ezt a térségi hatalmak minden irányból ki is használták. Gyakorlatilag amiatt nem fizet most a Naftogaz, mert a narancsos forradalom által hatalomra juttatott politikusok sorban meggondolták magukat, és a nyugati érdek kiszolgálása mellett az egyéni meggazdagodásra is hangsúlyt helyeztek (aláírtak egy-két előnytelen szerződést, amiért bőröndben vihették a csúsztatott pénzeket) és ennek következményei máig érezhetőek.
Vagyis az Európai Unió gázellátása amiatt van veszélyben, mert a nyugat még saját helytartóit sem tudja pórázon tartani. Nem tudták megakadályozni, hogy a narancsos forradalom által hatalomra juttatott nyugati bábkormány ne annak az érdekeit szolgálja ki, aki éppen többet fizet, mert a nyugat által alkalmazott, értékrend nélküli politikusoknak ez az alaptermészete. Mégis mit mondanának a nyugati országok megkérdezettjei a nemzetközi bíróságon? "Elnézést, hogy nem tudtuk Timosenkot pórázon tartani, és mástól is elfogadott pénzeket?"
Nem az első kormány bukik már el Ukrajnában amiatt, mert a puccs által pozícióhoz jutott oligarcha mindent aláír, ha az a vállalatbirodalmának megéri. Ezek az aláírások egy idő után összeegyeztethetetlenné válnak, és valamelyik hatalmi kör újabb szavazógépet juttat kormányra. Ha a nyugat nem akarna saját szavazógépet tudni egy újabb ország élén, talán hazánk gázellátásával sem lenne probléma.


http://www.hidfo.net/2014/06/16/narancsos-ragaly-miatt-akadozik-gazellatas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése