2008. szeptember 20., szombat

A soros Soros-analízis


Le Monde
A Wall Street nem omlott össze, a Wall Street válságban van – mondja Soros György a Le Monde-nak adott interjújában. Hogy meddig érvényes a mondat első fele, az kérdéses: változatlanul  komoly veszélye van a pénzügyi rendszer összeomlásának. Soros ismét elmondta többször kifejtetett nézetét,  amely szerint a piac önszabályozó folyamataiba vetett hit katasztrófába sodorhatja a piacot. Az Egyesült Államok nagy valószínűséggel már most is recesszióban van, eközben Európának a defláció rémével kell majd szembenéznie a csökkenő nyersanyagárak miatt - fejtette ki véleményét egy francia lapnak.
Soros a mostanra kulminálódott pénzügyi válság kialakulásában a döntő felelőséget a Fed előző elnökét, Alan Greenspannek tulajdonítja, aki túl sokáig és túl alacsonyan hagyta az irányadó kamatokat és ezzel  utat nyitott  a „pénzügyi innovációnak”.
Rendkívül aggasztónak tartja a pénzügyi válság „begyűrűződését” a reálgazdaságra: valószínűnek látja, hogy az Egyesült Államok már benne van a recesszióban, amelynek a felgyorsulását prognosztizálja.
Meglátása szerint  Európa a csökkenő nyersanyagárak közepette a defláció időszaka felé tart, érezhetően csökken a termékek és a szolgáltatások ára. A gazdaságra nehezedő nyomás növelni fogja a munkanélküliséget, amelyre kezelési módszerként ajánlja az Európai Központi Banknak, hogy a csökkentsen kamatot, a pénzmennyiséget bővítse és ezzel a deflációt megakadályozhatja. Európában a legsérülékenyebb gazdaságnak a britet látja – a pénzügyi szektor összeroppanása megrendítheti a szigetországot.
Ázsiában a válság a leginkább Kínát fenyegeti – az exportra épülő gazdaságot megrendítheti a kereslet drasztikus visszaesése. A kormányzat, véli Soros, az ország hatalmas devizatartalékait a gazdaság ösztönzésére használhatja, de nem hibázhat, nehogy a pénzügyi krízis olyan politikai válsághoz vezessen, mint 1998-ban Indonéziában.

http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type_item=ART_ARCH_30J&objet_id=1051555&clef=ARC-TRK-D_01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése