2008. szeptember 16., kedd

Német politikusok az amerikai válságkezelésről


Der Spiegel, Handelsblatt
A német szövetségi kancellár, Angela Merkel sötéten látja a jövőt, és azt prognosztizálja, hogy az amerikai pénzügyi válság évekre meghatározhatja a világ gazdasági helyzetét. Az amerikai szanálási csomagot mind a CDU-CSU, mind a szociáldemokrata pártvezetés elégtelennek tartja.
A kancellár a CDU-CSU vállalkozói körének hétfői berlini találkozóján azt mondta: a legfontosabb feladat, hogy a hazai konjunktúra területein most helyesen kell cselekedni, és ez főleg munkahelyteremtő politikát jelent.
Merkel figyelmeztetett arra is: a válság azt bizonyítja, hogy egy-egy területen sikeres lehet az önálló nemzeti politika, de a legtöbb  vonatkozásban csak a nemzetközi összefogás segíthet. Ezen nem feltétlenül új törvények meghozatalát kell érteni, hanem azt, hogy a gazdaság nemzetközi szereplői által megalkotott törvényeket az érintettek valóban tartsák is be. Merkel hangsúlyozta a német ipari bázis megtartásának fontosságát.
Közben Michael Meister, a CDU-CSU-frakció elnökhelyettese úgy nyilatkozott: az amerikai kormányzat új intézkedései csak a következő válság alapját teremtik meg, és a dollárt az államháztartás további eladósodása újabb nyomás alá helyezi majd. Meister az amerikai kereskedelmi bank kamatcsökkentő intézkedéseiben véli megpillantani a mai válság legfőbb okát. Meister úgy tartja: bizonyára helyes volt megmenteni az AIG biztosítót, mert annak csődje számtalan fogyasztót érintett volna.
Más lapra tartozik – tette hozzá Meister –, hogy értelme volt-e minden bankot általánosságban mentesíteni a problematikus jelzálogkölcsönöktől. Meister továbbá hangsúlyozta: méltánytalannak tartaná, ha a német kormány adóbevételeit az amerikai piaci helyzet stabilizálására fordítaná.
Az SPD-frakció elnökhelyettese, Joachim Poss is elutasítja az Egyesült Államoknak azt a követelését, hogy Németország vegyen részt az amerikai szanálási folyamatban. „Az amerikaiak nem vonhatják felelősségre a németeket saját kudarcuk és arroganciájuk miatt” – nyilatkozta Poss a Handelsblattban. A politikus arra nem tért ki, hogy szükségesnek véli-e a mostani amrikai pénzügyi intézkedési csomagot.

http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,k-7276,00.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése