2008. október 7., kedd

Az orosz államstruktúra alkalmatlan a válság optimális kezelésére


Nyezaviszimaja Gazeta
A vezető moszkvai lap felhívja a figyelmet arra, hogy az Oroszországot is mélyen érintő nemzetközi pénzügyi válság – a dolgok természetéből adódóan – az államszerkezetet teszi elsősorban próbára. Ott várhatók tehát komoly feszültségek, ahol ez a szerkezet a legsérülékenyebb, a legkevésbé működik normálisan.
A belső struktúra egyenetlen fejlettsége, a tartalékok mozgósításának eltérő módja miatt Moszkva és a nagy városok sokkal inkább megtalálják a módját, hogy kivédjék a krízis hatásait, mint a vidék.
Ráadásul – írja az igen kritikus kommentár – a Vlagyimir Putyin által, még elnökként végrehajtott államszerkezeti átalakítás megrontotta a bizalmi légkört a Kreml és a helyi elitek között, ami tovább mélyítheti a válságot. Korábban ugyanis a körzetek mindenható kormányzóinak személye helyben dőlt el. A putyini hatalom-koncentrációból kifolyólag, bár a kormányzó az adott vidék elitjének köréből kerül ki, de kiválasztása mégis államfői szinten történik, ami – már eddig is bebizonyosodott – gyengíti a vezetői legitimitást.
Még tovább romlott a viszony azt követően, hogy a Kreml kezében komoly eszközök kerültek annak kierőszakolására, hogy az érdekek hierarchiáját Moszkva dönthesse el. Az országot életben tartó helyi vállalkozások és az elnöki adminisztráció viszonya ebből adódóan nem nevezhető felhőtlennek, bizalomról pedig végképp nem lehet beszélni.
Pedig kulcskérdés, hogy a makroökonómiai válságkezelés és a helyi problémák megoldása párhuzamosan fog-e történni, vagy pedig – mint eddig mindig – a vidék ügyeinek intézésére később kerítenek sort, a maradék-elv alapján. Ami nem lehet más, mint esetükben a tartalékok késleltetett mozgósítása. A helyzet kísértetiesen hasonlít azokra az időkre, amikor az országot még Szovjetuniónak hívták – állapítja meg a cikk.
Nagyon fontos lenne megvédeni a helyi piacok szereplőit az elkapkodott vagy épp ellenkezőleg, a késleltetett központi döntésektől. Vagyis nagyobb mozgásteret kell adni nekik. A jelenlegi merev rendszer viszont nem, hogy megóvná a helyi gazdaságot a válságtól, de még kiszolgáltatottabbá teszi őket.

http://www.ng.ru/editorial/2008-10-07/2_red.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése