2008. október 28., kedd

Bayrou szerint Sarkozy áttért a szocialista hitre


Le Monde
Mariell de Sarnez, a „harmadikutas” Demokratikus Mozgalom (MoDem) elnökhelyettese épp idejekorán exhumálta Nicolas Sarkozy választási szlogenjét, vagyis, hogy „Tegyünk minden franciát háztulajdonossá!” – írja a párizsi napilap. Az egykori jelmondatnak ugyanis, a jelenlegi gazdasági válság közepette nagyon disszonáns az üzenete.
A politikus nem tartóztatta magát, amikor az elnök szemére hányta, hogy a franciák soha nem álltak ilyen messze még attól, hogy házaik tulajdonjogát megszerezzék, épp azért, mert a francia bankok is túl szolgalelkűen követték az amerikai modellt.
A MoDem elnöke, François Bayrou tovább ment egy lépéssel, és már nem csak a választási győzelmi jelmondatokkal szembesítette a köztársaság első emberét, de minapi kijelentésével is, amelyben arra szólított fel, hogy „Találjuk ki újra a kapitalizmust!”.
A MoDem hétvégi, Párizsban megrendezett nemzeti konferenciáján, melyen közel kétezren jelentek meg, Bayrou arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia hitelválság végül is annak a felelőtlen politikának a következménye, mely túl közel vitte Franciaországot Amerikához. Most pedig, hogy megtörtént a baj, Sarkozy úgy tesz, mintha egyedül Amerika lenne felelős, és Sarkozyre várna a feladat, hogy megmentse a kapitalizmus ügyét. Pedig nem Amerika kényszerítette a franciákra az amerikai modellt, hanem maga az elnök, vagyis Sarkozy.
„Elnökünk – mondta – hirtelen áttért a szocialista hitre” – jelentette ki, a párt tagjainak derültségét kiváltva, ami épp oly rossz opció, mint a választásokat követően kialakított irányvonal volt annak idején. Új közéleti-politikai kultúrát kell kialakítani – hangsúlyozta Bayrou, aki Sarkozy ellenfeleként maga is indult az elnöki pozícióért –, és ezt a kultúrát korunk „humanista projektjének nevezte”.

http://www.lemonde.fr/cgi-bin/ACHATS/acheter.cgi?offre=ARCHIVES&type_item=ART_ARCH_30J&objet_id=1056432&clef=ARC-TRK-D_01

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése