2008. október 28., kedd

Kísért a múlt?


The Boston Globe
A nagy világgazdasági válságot megélt amerikaiakban a hetvenkilenc évvel ezelőtti eseményeket idézik az elmúlt hetek történései. Sokan már maguk előtt látják a tőzsdepánik következményeit is: a bankcsődöket, az élelmiszerhiányt és a megnövekvő munkanélküliséget - írja a bostoni lap az 1929. október 29-i „fekete kedd" évfordulója alkalmából.
A The Boston Globe által megkérdezett nyolcvanas és kilencvenes éveikben járó amerikaiak emlékezetében még elevenen él a világválság utáni szűkösség. „Én még mindig lehajolok, ha egy penny hever az utcán" - vallotta be egy 94 éves férfi. „A pénzünk nem ért semmit" - mesélte egy másik, aztán hozzátette, hogy déjá vu érzése van: „semmi esély rá, hogy elkerüljük az újabb válságot." „Most majd az jön, hogy semmire sem lesz pénz, és állandóan az adók, az egészségbiztosítás, a gyógyszerek miatt kell aggódni. Nehéz lesz megélni" - jósolja egy 77 éves lawrence-i férfi.
A közgazdászok azonban kevésbé borúlátóak, mint az 1929-es világgazdasági válság következményeit a saját bőrükön megtapasztalt amerikaiak. A lap által megkérdezett szakértők recessziót jósolnak, de a hetvenkilenc évvel ezelőttihez hasonló válság bekövetkezését valószínűtlennek tartják. Azzal érvelnek, hogy a harmincas években a kormányok semmit sem tettek a krízis megfékezése érdekében, most viszont a jegybankokkal karöltve kisegítik a csőd szélére jutott bankokat, ami elejét veheti a válság elmélyülésének.
1929 szeptembere és 1932 júliusa között a Dow Jones index 89 százalékot esett. 1933-ra 25 százalékra nőtt a munkanélküliség. Az elmúlt évben a Dow Jones 40 százalékot veszített az értékéből, és jelenleg 6 százalékon áll az amerikai munkanélküliség.

http://www.boston.com/business/personalfinance/articles/2008/10/28/great_depression_survivors_uncertain_of_nations_mettle/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése