2008. október 28., kedd

A pénzügyi válság a protekcionizmust és a nacionalizmust erősíti

Vissza a merkantilizmushoz?
 
A pénzügyi válság kapcsán a politikusok szinte kivétel nélkül üdvözölték a bankoknak és biztosítótársaságoknak nyújtott állami támogatást. A kevés kritikus elsősorban azért ellenezte az állami beavatkozást, mert a szocializmus szellemét vélték felfedezni az intézkedésekben. Vincent Cable, a brit Liberális Demokrata Párt árnyékkormányának pénzügyminisztere viszont úgy érvel a The New Statesmanbe írt cikkében, hogy  a piacgazdaságot korlátozó állami beavatkozás nem a szocializmust, hanem egy még veszélyesebb ideológiát, a nacionalizmust idézi.
„A modern történelem során a gazdasági recesszióvá szélesedő pénzügyi válságok során a közvélemény rendszerint állami beavatkozásért kiáltott, ami az idegenellenesség és a bevándorlókkal szembeni előítéletek erősödéséhez vezetett."
Cable szerint a válságok szükségszerű velejárója a protekcionizmus. Az egyik első modern pénzpiaci válság az 1720-as Dél-tengeri Társaság túlértékelt részvényeinek hirtelen elértéktelenedése volt. Britek ezrei - köztük Isaac Newton - fektették be mesés nyereség reményében a társaság részvényeibe vagyonukat, és váltak földönfutóvá a lufi kipukkadása után. A válság akkora felháborodást váltott ki, hogy a brit parlamentben tárgyalták a törvényjavaslatot, amely indítványozta, hogy a felelősöket zsákba varrva hajítsák a Temzébe. Az egész Európára átterjedő válság gazdasági visszaesést okozott. A recesszió miatt a kormány a nép tiltakozása miatt kénytelen volt az indiai textil importjának betiltására. Az 1929-es világválság során is jelentősen korlátozták az importot. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország egyaránt piacvédő intézkedéseket hozott, és a kontinensen megerősödtek a szélsőségesen nacionalista politikai pártok.
Bár a jelenlegi válság következményeit nehéz lenne megjósolni, Cable valószínűsíti, hogy előbb-utóbb még Nagy-Britanniában is előkerülnek a bevándorlókkal szembeni szokásos tirádák: a luxuskörülmények között élő bevándorlók és a jómódú muszlim vallási vezetők elleni kirohanások borítékolhatók. És nem lenne meglepő, ha piacvédő szabályok bevezetésére is sor kerülne. „Az Egyesült Királyságban és más országokban is adottak a feltételei a régimódi gazdasági nacionalista politikához történő visszatérésnek - véli Cable. - A bevándorlók Európa-szerte kiválóak a bűnbak szerepére." Nagy-Britanniában az ellenzéki konzervatívok már ki is dolgoztak egy alternatív gazdaságmentő tervet, amelynek egyik központi eleme a bevándorlás korlátozása. Aligha kétséges, hogy a korábban is bevándorlóellenes Brit Nemzeti Párt egyre hangosabb lesz.
Nicolas Sarkozy francia miniszterelnök, aki korábban a liberális piacgazdaság programjával nyert elnökválasztást is hamarosan előveheti a protekcionista kártyát: aligha kétséges, hogy korlátozni fogja a mezőgazdasági termékek importját, ha a francia gazdák érdekei úgy kívánják. Az Egyesült Államokban is egyre többen követelik a kínai import korlátozását. A protekcionisták azzal érvelnek, hogy az olcsó kínai áru lenyomja az amerikai munkások bérét. Valószínűleg az is növelni fogja a Kínával szembeni ellenérzéseket, hogy a távol-keleti ország az Egyesült Államokba irányuló exportból az elmúlt évtizedekben több milliárd dolláros tartalékot halmozott fel.
Az új nagyhatalmak - Kína, India és Oroszország - is könnyen elővehetik a merkantilista receptet: ezek az államok eddig sem viseltettek nagy bizalommal a nemzetközi egyezmények és az egységes piaci szabályozás iránt. Ráadásul az államkapitalista gazdaságokban a stratégiai üzletágak - az energiaszolgáltatók és a bankok - részben állami kézben, részben pedig kétes hírű oligarchák tulajdonában vannak. A fejlődő országokban a piaci verseny valójában a gazdaság csak kis szeletében virágzik.
Miközben egyre több ország fontolgat protekcionista intézkedéseket, a nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi szervezetek jelentősége csökken. A Világkereskedelmi Szervezet tárgyalásai teljes kudarccal értek véget. A Nemzetközi Valutaalap tekintélye szertefoszlóban. Az ENSZ világpolitikai súlya elenyészőben.
„Nem kell hozzá túl élénk fantázia, hogy olyan világot képzeljünk el, amelyben az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán, Kína, India és Oroszország mindent elkövetnek a gazdasági érdekeik érvényesítése érdekében" - véli Cable. Az elmúlt hetek fejleményei arra utalnak, hogy a kapitalizmus és a szabad kereskedelem bölcsőjének számító az angolszász országok is a fejlődő országokra jellemző államkapitalista gazdaságpolitika irányába mozdulnak el. „Sokkal valószínűbb, hogy az Egyesült Királyság is a nacionalizmus és az államkapitalizmus politikáját folytatja majd, és nem az eddig képviselt liberális internacionalizmus és szocializmus elveit fogja követi."
Cable nem vállalkozik rá, hogy az újjáéledt merkantilizmus pontos politikai következményeit megjósolja. De utal rá, hogy a protekcionizmushoz és a nacionalizmushoz történő visszatérés következtében aligha reménykedhetünk a történelem végét jósló békés liberális demokrata utópia beköszöntében. 

http://www.newstatesman.com/business/2008/10/economic-nationalism-state

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése